Τρίτη 10 Αυγούστου 2010

Νέα αρνητική λίστα φαρμάκων ετοιμάζει η Κυβέρνηση


«Νέα αρνητική λίστα για τους ασφαλιστικούς οργανισμούς ετοιμάζεται από τον Ε.Ο.Φ. καθώς η λίστα που θα περιέχει τα συνταγογραφούμενα φάρμακα δεν πρόκειται να είναι έτοιμη πριν από το τέλος του έτους.

Η νέα αρνητική λίστα θα προστεθεί στην ήδη υπάρχουσα των Μη Συντογογραφούμενων Φάρμακων (ΜΗ.ΣΥ.ΦΑ.), διευρύνοντας τα προϊόντα που δεν θα αποζημιώνονται από τους ασφαλιστικούς οργανισμούς, έστω κι αν έχουν συνταγογραφηθεί από γιατρό.

Συμφωνά με πληροφορίες, μέχρι στιγμής, η δεύτερη λίστα φάρμακων που δεν θα αποζημιώνονται περιλαμβάνει 842 ιδιοσκευάσματα από διάφορες κατηγορίες. Στόχος της είναι να εξαιρεθούν από τη συνταγογράφηση τα ΜΗ.ΣΥ.ΦΑ. που δεν είχαν προλάβει να συμπεριληφθούν στην πρώτη λίστα, αλλά και να διευρυνθούν οι κατηγορίες των μη συνταγογροφουμενων φάρμακων και των lifestyle προϊόντων.

Αναλυτικότερα, στη νέα (αρνητική) λίστα φάρμακων συμπεριλαμβάνονται φάρμακα για το στόμα και συγκεκριμένα εκείνα που αφορούν την πρόληψη της τερηδόνας, αντισηπτικά και κατά των λοιμώξεων, πρόσθετα αντιόξινα, καθαρτικά όλων των ειδών, φάρμακα κατά της παχυσαρκίας, εξαιρουμένων των διαιτητικών προϊόντων και συγκεκριμένα αυτά που δρουν κεντρικά ή περιφερικά, βιταμίνες, όπως πολυβιταμινούχα σκευάσματα, συνδυασμοί βιταμινών Α και D, βιταμίνες Β και συνδυασμοί τους, βιταμίνες C, Ε, αμινοξέα και παράγωγά τους.

Συμπεριλαμβάνονται, όμως, και φάρμακα του καρδιαγγειακού συστήματος, όπως περιφερικά αγγειοδιασταλτικά, φάρμακα για τις αιμορροΐδες, για θεραπεία κιρσών, σταθεροποιητικοί παράγοντες των τριχοειδών αγγείων, δερματολογικές αλοιφές, επουλωτικά, αντισηπτικά και απολυμαντικά, διαλύματα για την τριχόπτωση, γυναικολογικά αντισηπτικά, αντισυλληπτικά, φάρμακα του ουροποιητικού συστήματος, σπασμολυτικά ή φάρμακα κατά της στυτικής δυσλειτουργίας, μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη και αντιρρευματικά φάρμακα, τοπικά τζελ κατά των πόνων στις αρθρώσεις και τους μύες, παράγωγα σαλικυλικού οξέος (ασπιρίνης).

Στην ίδια λίστα περιλαμβάνονται επίσης ψυχοδιεγερτικά φάρμακα για την ελλειμματική προσοχή και υπερκινητικότητα, φάρμακα για την αντιμετώπιση της εξάρτησης από τη νικοτίνη, είτε πρόκειται για επιθέματα (patches) νικοτίνης είτε πρόκειται για φάρμακα που δρουν στο κεντρικό νευρικό σύστημα για την απεξάρτηση από το τσιγάρο.

Ακόμη περιλαμβάνονται αντιπαρασιτικά, εντομοκτόνα, ρινικά σκευάσματα για την αποσυμφόρηση του ρινικού βλεννογόνου, αντισηπτικά για το φάρυγγα, δυο αντιβιοτικά, αντιβηχικά και φάρμακα κατά του κρυολογήματος, βλεννολυτικά, οφθαλμολογικά όπως υποκατάστατα δακρύων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ενώ με την πρώτη λίστα των ΜΗ.ΣΥ.ΦΑ. επιχειρήθηκε η μείωση των δαπανών των ασφαλιστικών οργανισμών, εντούτοις η μη συμμέτοχη των ασφαλιστικών ταμείων στην προμήθεια των συγκεκριμένων φάρμακων οδήγησε σε ραγδαία πτώση των πωλήσεων των συγκεκριμένων προϊόντων, αυτή τη φορά από τους ασθενείς, οι οποίοι καλούνται να πληρώσουν το συνολικό ποσό για την αγορά τους».

Πηγή: Ναυτεμπορική (10/8/2010)

Αναδημοσίευση από «Φαρμακευτικό Κόσμο»