Την αύξηση του χαμηλού συντελεστή ΦΠΑ 11% κατά 2 με 3 μονάδες, χωρίς παράλληλη αύξηση του συντελεστή 23%, εξετάζει το υπουργείο Οικονομικών μετά το πάγωμα της λύσης που αφορούσε την εξίσωση των ειδικών φόρων κατανάλωσης σε πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης, όπως προκύπτει και από χθεσινές (13/9) δηλώσεις του υφυπουργού Οικονομικών Φίλιππου Σαχινίδη.
Η λύση αυτή έχει τεθεί εδώ και αρκετές ημέρες στο τραπέζι των συζητήσεων ως μία από τις εναλλακτικές λύσεις εξεύρεσης 1 δισ. ευρώ πρόσθετων εσόδων το 2011, ποσό το οποίο σύμφωνα με το Μνημόνιο θα προέκυπτε από τη μετάταξη του 30% των προϊόντων και των υπηρεσιών που σήμερα επιβαρύνονται με ΦΠΑ 11% στον συντελεστή 23%.
Την επιλογή αυτή θέλει να αποφύγει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, καθώς όπως είπε ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου «θα τσάκιζε την αγορά». Έτσι, στο τραπέζι τέθηκαν τρία εναλλακτικά σενάρια: το πρώτο αφορούσε την εξίσωση των ειδικών φόρων κατανάλωσης σε πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης, λύση που πάγωσε όπως προκύπτει από τις ανακοινώσεις του Πρωθυπουργού στη ΔΕΘ, τουλάχιστον μέχρι να δημιουργηθεί μηχανισμός αντισταθμιστικής ενίσχυσης των ασθενέστερων εισοδηματικά τάξεων. Το δεύτερο αφορούσε τη δημιουργία ενιαίου συντελεστή ΦΠΑ για όλα τα προϊόντα και τις υπηρεσίες στο 17%-18%. Πληροφορίες αναφέρουν ότι η λύση αυτή δεν θεωρείται «καλή ιδέα», καθώς θα αύξανε σημαντικά την επιβάρυνση για είδη πρώτης ανάγκης. Έτσι, όπως αποκάλυψε χθες και ο Φ. Σαχινίδης, εξετάζεται η τρίτη εναλλακτική λύση της αύξησης του συντελεστή 11% στο 13%-14%.
Στον συντελεστή 11% υπάγονται αυτή τη στιγμή τρόφιμα, φάρμακα, χυμοί, αναψυκτικά, ξηροί καρποί, εισιτήρια κινηματογράφου, συναυλιών και αθλητικών εκδηλώσεων, λουλούδια, υπηρεσίες υδραυλικών, ηλεκτρολόγων, ελαιοχρωματιστών κλπ.
Πηγή: Τα Νέα (14/9/2010)