Η κυβέρνηση μετά την απόφαση να «παγώσει» τις μετατάξεις προϊόντων και υπηρεσιών στον υψηλό συντελεστή ΦΠΑ εξετάζει τρία εναλλακτικά σενάρια ώστε να εξασφαλίσει τα έσοδα ύψους 1 δισεκατομμυρίου ευρώ που προβλέπει το Μνημόνιο. Οπως αποκάλυψε χθες από τις Βρυξέλλες ο υπουργός Οικονομικών εξετάζονται τα εξής:
1. Η αύξηση κατά 1 ή 2 ποσοστιαίες μονάδες όλων των αγαθών που είναι σήμερα στο χαμηλό συντελεστή 11% για να αποφευχθεί η πολύ μεγάλη αύξηση κατά 12 ποσοστιαίες μονάδες σε πλήθος προϊόντων και υπηρεσιών. Σύμφωνα με το σενάριο ο συντελεστής 11% που επιβάλλεται σε τρόφιμα, φάρμακα, εισιτήρια μέσων μαζικής μεταφοράς, τιμολόγια ΔΕΗ κ.ά. θα αυξηθεί στο 12% ή 13%.
2. Εφαρμογή ενιαίου συντελεστή ΦΠΑ. Η εισήγηση που έχει τεθεί στο τραπέζι των συζητήσεων προβλέπει την εφαρμογή ενιαίου συντελεστή 15% - 18%. Το πρόβλημα που εντοπίζεται σε αυτή τη λύση είναι ότι αφενός θα αυξηθούν υπέρμετρα είδη ευρείας κατανάλωσης (τρόφιμα, φάρμακα) και θα μειωθούν είδη πολυτελείας για τα οποία ισχύει συντελεστής 23% (αυτοκίνητα, είδη ένδυσης και υπόδησης, έπιπλα κ.λπ.).
3. Εξίσωση των ειδικών φόρων κατανάλωσης σε πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης. Σύμφωνα με τον υπουργό δεν υπάρχουν ακόμη αποφάσεις και τέτοιου είδους απόφαση θα ληφθεί μόνο εάν διασφαλιστούν τα εξής: Οτι είναι το δικαιότερο απ' όλα τα μέτρα και μπορεί να διασφαλιστεί για ότι μπορεί να χορηγηθεί το επίδομα θέρμανσης άμεσα και όχι μετά από μερικούς μήνες σε αυτούς που το έχουν πραγματικά ανάγκη.
Ειδικότερα για το επίδομα όπως προκύπτει από τα λεγόμενα του υπουργού στην περίπτωση που υιοθετηθεί το συγκεκριμένο μέτρο θα χορηγηθεί με εισοδηματικά, γεωγραφικά κριτήρια αλλά και με βάση τα τετραγωνικά μέτρα της κατοικίας. «Σήμερα επιδοτείται το πετρέλαιο κίνησης για μια θερμαινόμενη πισίνα σε ένα σπίτι 300 τ.μ. στα βόρεια προάστια. Αυτό είναι κοινωνικά άδικο» σημείωσε χαρακτηριστικά ο υπουργός. Πρόσθεσε δε πως να μπει κανείς σε μια λογική ενός διαφορετικού συστήματος το οποίο εξισώνει τους φόρους και ταυτόχρονα αποζημιώνει τις ομάδες που θίγονται είναι μια κατεύθυνση που η κυβέρνηση εξετάζει με μεγάλη προσοχή και σοβαρότητα.
Οι τελικές προτάσεις θα ενσωματωθούν στο προσχέδιο του προϋπολογισμού που κατατίθεται στη Βουλή στις 4 Οκτωβρίου.
Πηγή: www.imerisia.gr