Παραθέτουμε χρήσιμες ερωτήσεις και απαντήσεις για την ηλεκτρονική συνταγογράφηση.Σημειωτέον οτι οι ερωτήσεις προέρχονται απο το Υπουργείο Εργασίας.Επίσης στην διαρκεια του PHARMAPOINT θα γίνει παρουσιαση της εφαρμογής και θα μεταδοθεί μεσω internet απο το site του Φ.Σ.ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Ποιοι είναι οι βασικοί περιορισμοί για τη χρήση της εφαρμογής Ηλεκτρονικής Καταχώρισης και Εκτέλεσης Συνταγών (ΗΚΕΣ);
Η χρήση της εφαρμογής γίνεται μέσω του διαδικτύου (Internet)
Η χρήση της εφαρμογής γίνεται μόνο από εξουσιοδοτημένους χρήστες
Ο ιατρός συνταγογραφεί, κατά δήλωσή του, παρουσία του ασθενή
Ο φαρμακοποιός εκτελεί συνταγές, κατά δήλωση του, παρουσία του ασφαλισμένου
Εάν ο ασφαλισμένος δεν έχει ΑΜΚΑ είναι αδύνατη η καταχώριση ηλεκτρονικής συνταγής άρα και η εκτέλεση συνταγών φαρμάκων
Αλλάζουν οι κανόνες που διέπουν τη συγγραφή συνταγής και την εκτέλεσή της;
Ακολουθούνται οι κανόνες που αναφέρονται στο Π.Δ. 121/2008.
ΔΙΑΚΟΠΗ ΡΕΥΜΑΤΟΣ Ή ΑΔΥΝΑΜΙΑ ΠΡΟΣΒΑΣΗΣ ΣΤΗΝ ΕΦΑΡΜΟΓΗ
Είμαι ιατρός, τι θα κάνω στην περίπτωση που διακοπεί προσωρινά η σύνδεσή μου στο διαδίκτυο και δεν έχω πρόσβαση στην εφαρμογή;
Θα δώσετε στον ασθενή σας χειρόγραφη συνταγή.
Οι χειρόγραφες συνταγές σας θα καταχωρηθούν ηλεκτρονικά στο σύστημα από το φαρμακείο που θα τις εκτελέσει.
Το σύστημα καταγράφει το ποσοστό της χειρόγραφης και της ηλεκτρονικής συνταγής που συνταγογραφείτε και στην περίπτωση που η χειρόγραφη είναι συχνή καλείστε να αναφέρετε το πρόβλημα που έχετε για να σας βοηθήσουμε στην επίλυσή του.
Είμαι φαρμακοποιός, τι θα κάνω στην περίπτωση που διακοπεί προσωρινά η σύνδεσή μου στο διαδίκτυο και δεν έχω πρόσβαση στην εφαρμογή;
Μπορείτε να εκτελέσετε κανονικά μία χειρόγραφη συνταγή, όπως θα κάνατε και σήμερα και έχετε το περιθώριο να την καταχωρίσετε στο σύστημα έως τη λήξη της.
Μπορείτε, επίσης, να εκτελέσετε και μία ηλεκτρονική συνταγή σε μία έκτακτη περίπτωση χωρίς να την καταχωρίσετε εκείνη την ώρα στο σύστημα, αλλά αργότερα, έως την ημερομηνία λήξης της.
Σε κάθε περίπτωση για να γίνει αυτό θα πρέπει να είστε σίγουροι για τα στοιχεία του ασθενή που έχετε μπροστά σας. Δηλαδή να έχετε πιστοποιήσει ότι η χειρόγραφή ή η ηλεκτρονική συνταγή που σας έδωσε ο ασθενής αναφέρετε στο πρόσωπο που αναγράφεται (εικονίζεται) στο βιβλιάριο υγείας το οποίο πρέπει να ελέγξετε.
Να κρατάτε σε κάθε περίπτωση την χειρόγραφη ή ηλεκτρονική συνταγή που φέρει τη σφραγίδα και την υπογραφή του ιατρού και την υπογραφή του ασφαλισμένου.
Ναι, αλλά αν εγώ μπω αργότερα και δω ότι η ηλεκτρονική συνταγή αυτή που έχω στα χέρια μου είναι εκτελεσμένη τι κάνω;
Το σύστημα γνωρίζει ποιος την εκτέλεσε, μόνον εξουσιοδοτημένος χρήστης μπορεί να το κάνει. Άρα θα επικοινωνήσουμε με το φαρμακείο και θα διερευνήσουμε το συμβάν. Σε καμία περίπτωση, εφόσον εσείς έχετε κρατήσει τα στοιχεία του ασθενούς, το λάθος (ή ο ενδεχόμενος δόλος) δεν θα καταλογιστεί σε εσάς.
Οι ασθένειες είναι κωδικοποιημένες στο πρόγραμμα;
Για την καταχώριση της διάγνωσης του ιατρού (ασθένεια) το σύστημα δίνει τη δυνατότητα η καταχώριση να γίνει είτε μέσω κωδικοποίησης ICD-10 (International Classification of Diseases - 10) είτε με ελεύθερο κείμενο.
Το ICD – 10 είναι Διεθνής Στατιστική Ταξινόμηση των Ασθενειών και Συναφών Προβλημάτων Υγείας, 10η Αναθεώρηση (ICD-10) είναι μια κωδικοποίηση των ασθενειών, συμπτωμάτων, παθολογικών ευρημάτων και τα εξωτερικών αιτιών τραυματισμών ή ασθενειών, όπως έχουν ταξινομηθεί από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. (WHO).
Δραστική
Μπορώ να βρω ένα φάρμακο με την εμπορική του ονομασία ή με τη δραστική του ουσία;
Υπάρχει η δυνατότητα να αναζητήσετε ένα φάρμακο και με τους δύο τρόπους.
Το σύστημα δίνει τη δυνατότητα, δίνοντας δραστική ουσία να βρω εμπορικά φάρμακα που κυκλοφορούν με αυτή τη δραστική ουσία.
Ναι βέβαια. Το σύστημα δίνοντας εσείς ένα εμπορικό προϊόν σας δίνει ως πληροφορία άμεσα και την κύρια δραστική ουσία του προϊόντος. Βλέποντας το όνομα αυτής μπορείτε να πάτε στον φάκελο Δραστική Ουσία και να δώσετε τη συγκεκριμένη δραστική και να πάρετε πίσω ως πληροφορία τον κατάλογο των εμπορικών προϊόντων με αυτή τη δραστική.
Υπάρχει στην εφαρμογή η δυνατότητα να δούμε ένα φαρμακευτικό προϊόν σε ποιο ή σε ποια ATC έχει ενταχθεί;
Βεβαίως.
Τι είναι το σύστημα ATC - Anatomical Therapeutic Classification system;
Είναι η θεραπευτική κατηγορία ή οι θεραπευτικές κατηγορίες που έχει ενταχθεί ένα φαρμακευτικό προϊόν. To σύστημα ταξινόμησης ATC (Anatomical Therapeutic Classification system) έχει προταθεί από την Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας (Π.Ο.Υ) και έχει υιοθετηθεί από τον ΕΟΦ, όπως επίσης και από τους περισσότερους κεντρικούς και εθνικούς οργανισμούς φαρμάκων.
Με βάση το ATC οι δραστικές ουσίες διαχωρίζονται σε ομάδες σύμφωνα με το ανατομικό σύστημα που δρουν, καθώς και με τις χημικές, φαρμακολογικές και θεραπευτικές τους ιδιότητες.
Το ATC έχει δενδροειδή δομή πέντε επιπέδων, διαχωρίζοντας αρχικά τις δραστικές ουσίες σε 14 κύριες κατηγορίες οι οποίες αποτελούν και το πρώτο επίπεδο, το οποίο αφορά στο ανατομικό σύστημα που ασκεί δράση το φάρμακο. Το δεύτερο επίπεδο αφορά στη φαρμακολογική/θεραπευτική υποκατηγορία, το τρίτο και το τέταρτο στη χημική/φαρμακολογική/θεραπευτική υποομάδα και το πέμπτο στη δραστική ουσία.
Το σύστημα:
δεν επιτρέπει την καταχώρηση συνταγής εάν δεν έχει καταγραφεί από τον ιατρό διάγνωση, φάρμακο, δοσολογία ή όλα τα στοιχεία του ασφαλισμένου
υπολογίζει την ημερομηνία λήξης μιας συνταγής και την ακυρώνει αυτόματα εάν παρέλθει ο χρόνος της
θα καταχωρήσει την ανώτατη συμμετοχή 25%, εάν ο ιατρός δεν επιλέξει συμμετοχή (βάσει του ΠΔ 121/2008)
δεν επιτρέπει στον φαρμακοποιό να δώσει οποιοδήποτε άλλο φάρμακο πλην αυτό/ών που καταχώρησε ο ιατρός
Η εκκαθάριση γίνεται αυτόματα;
Ναι αλλά το Ταμείο απολογιστικά μπορεί να σας ζητήσει την επιστροφή ποσού λόγω συνταγών που απεστάλησαν χωρίς τα απαραίτητα συνοδευτικά (όπως εκτυπώσεις με κουπόνια, γνωματεύσεις κλπ) ή λόγω του απολογιστικού ελέγχου παροχής επιπλέον ποσοτήτων φαρμάκων που δεν συμφωνούν με την ποσότητα στις περιπτώσεις της θεραπείας μηνός.
Μονοδοσικά
Είναι σαν την περίπτωση θεραπεία μηνός, επιλέξτε θεραπεία μηνός για να δώσετε περισσότερα (θα μπει νέα σήμανση).
Αν δώσω φάρμακο που δεν πρέπει (π.χ. φάρμακο που επιτρέπεται η χορήγηση του μόνο αν έχει περάσει ένας μήνας από την προηγούμενη χορήγηση) πως θα το ξέρω αφού δεν έχω βιβλιάριο να ανατρέξω να δω τι έχει χορηγηθεί στον ασθενή τον τελευταίο μήνα;
Πηγαίνετε στο αναζήτηση και επιλέξτε ανεξαρτήτως ιατρού για συγκεκριμένο ΑΜΚΑ.
Απολογιστικά το λάθος θα καταλογιστεί σε εσάς και όχι στον φαρμακοποιό. Ο φαρμακοποιός δεν μπορεί να το γνωρίζει.
Γαληνικά
Θα γίνονται χειρόγραφα, όπως και σήμερα.
Το σύστημα δεν υπολογίζει αυτόματα τη συμμετοχή (παρά μόνο σε ειδικές περιπτώσεις που επιλέγει ο ιατρός), για δύο σημαντικούς λόγους:
Η καταχώριση της διάγνωσης δεν γίνεται υποχρεωτικά με κωδικοποιημένο τρόπο (κατά ICD 10), διότι δίνεται η δυνατότητα καταχώρισης της διάγνωσης και μέσω ελεύθερου κειμένου (για λόγους εξοικείωσης με το icd-10) και ομαλής μετάβασης από την χειρόγραφη στην ηλεκτρονική συνταγή).
Η συμμετοχή 0% ή 10% αφορά, μεταξύ άλλων , σε φάρμακα που ενδείκνυται για συγκεκριμένες παθήσεις. Επειδή, όμως, η πληροφορία αυτή δεν είναι καταγεγραμμένη και κωδικοποιημένη (αφορά στα θεραπευτικά πρωτόκολλα) αυτό σημαίνει ότι δεν είναι ακόμα διαθέσιμη (από τον ιατρικό και φαρμακευτικό κόσμο) για χρήση από το πληροφοριακό σύστημα και έτσι δεν μπορεί να δοθεί από την εφαρμογή η δυνατότητα αυτόματου υπολογισμού της συμμετοχής σε σχέση με τη διάγνωση και το φάρμακο.
Γιατί διατηρούμε τις εκτυπώσεις και τις ταινίες γνησιότητας (κουπόνια)?
Στόχος είναι η σταδιακή, και ανά περίπτωση, κατάργηση των εκτυπώσεων συνταγών καθώς και της επικόλλησης και αποστολής των κουπονιών στα Ταμεία.
Στην καθολική εφαρμογή της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, δηλαδή στην εφαρμογή της σε όλα τα ασφαλιστικά ταμεία, δεν χρειάζεται να κρατούνται και να αποστέλλονται οι ταινίες γνησιότητας στα Ασφαλιστικά Ταμεία (διότι θα υπάρχει καθολικός έλεγχος των bar codes που καταχωρούνται στο σύστημα και έτσι τα κουπόνια με την καταχώριση τους θα ακυρώνονται αυτόματα).
Διασφαλίζονται τα προσωπικά δεδομένα των ασθενών; Πως αποφεύγουμε ο ιατρός να συνταγογραφεί ερήμην του ασθενή;
Πέρα από την τήρηση όλων των προδιαγραφών ασφαλείας (που αφορούν στο υλικό και το λογισμικό) που απαιτούνται σε πληροφοριακά συστήματα που τηρούνται ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα στην ίδια την εφαρμογή κάθε κίνηση καταγράφεται. Έτσι το σύστημα καταγράφει και ενημερώνει τον ασθενή για κάθε κίνηση που έχει γίνει για αυτόν.
Ο ασθενής θα μπορεί να ενημερωθεί μέσω ιντερνετ, δίνοντας τον ΑΜΚΑ του, ότι για τον μήνα ΧΧΧΧΧ δημιουργήθηκαν στο σύστημα Υ συνταγές για εσάς. Με αίτησή σας στον Οργανισμό μπορείτε να πάρετε αναλυτικό ιστορικό. Σχεδιάζετε η παροχή κωδικών στους ασθενείς προκειμένου να έχουν πρόσβαση στα δεδομένα αυτά κατευθείαν.
Τι προβλέπεται για τη μερική εκτέλεση συνταγών;
Το σύστημα αντιλαμβάνεται τη μερική εκτέλεση (των ποσοτήτων των φαρμάκων) των συνταγών αυτόματα.
Ο φαρμακοποιός δεν χρειάζεται να κάνει τίποτα άλλο πλην του να καταχωρίσει στο σύστημα τις ταινίες γνησιότητας (κουπόνια) των σκευασμάτων (κουτιών) που δίνει στον ασθενή κάθε φορά.
Υπάρχουν τρεις περιπτώσεις όπου μπορούν να θέσουν τη συνταγή σε κατάσταση «Μερικής εκτέλεσης» στο σύστημα.
Περίπτωση 1: Η εκτέλεση να γίνει σταδιακά λόγω έλλειψης ενός ή περισσοτέρων φαρμάκων στο ράφι του φαρμακείου.
Εάν το φαρμακείο έχει έλλειψη φαρμάκου εκείνη τη χρονική στιγμή εκτελεί τα φάρμακα που έχει και πατώντας «εκτέλεση» το σύστημα θέτει τη συνταγή σε κατάσταση «Μερικής Εκτέλεσης». Το ίδιο φαρμακείο και μόνον το ίδιο μπορεί όταν θα έχει τα υπόλοιπα φάρμακα να αναζητήσει (έως τη λήξη της η οποία παρατάθηκε +3 ημέρες) πάλι τη συνταγή, με τον κωδικό της και να εκτελέσει και τα υπόλοιπα.
Περίπτωση 2: Η άρνηση του ασθενούς να παραλάβει (να πληρώσει) κάποιο από τα φάρμακα της συνταγής.
Ο φαρμακοποιός δεν χρειάζεται να κάνει τίποτα άλλο πλην του να καταχωρίσει στο σύστημα τις ταινίες γνησιότητας (κουπόνια) των σκευασμάτων (κουτιών) που δίνει στον ασθενή. Το σύστημα αναγνωρίζει ότι οι ποσότητες είναι μικρότερες από αυτές που έδωσε ο ιατρός και θέτει την συνταγή σε κατάσταση «Μερικής Εκτέλεσης». Η συνταγή μετά το πέρας της ημερομηνίας λήξης της θα καταχωρηθεί στο σύστημα με το ποσό που εκτελέστηκε.
Περίπτωση 3: Η εκτέλεση από τον φαρμακοποιό λιγότερων σκευασμάτων (κουτιών) στην περίπτωση όπου η δοσολογία δεν συμφωνεί με την ποσότητα στην θεραπεία μηνός.
Εάν ο ιατρός αναγράψει σε θεραπεία μηνός π.χ. 4 κουτιά ενός φαρμάκου και η δοσολογία που έχει αναγράψει δείχνει ότι ο ασθενής χρειάζεται τα 3 για τη θεραπεία μηνός, το φαρμακείο οφείλει να ελέγξει και να δώσει τα 3.
Ο φαρμακοποιός δεν χρειάζεται να κάνει τίποτα άλλο πλην του να καταχωρίσει στο σύστημα τις ταινίες γνησιότητας (κουπόνια) των 3 σκευασμάτων (κουτιών) που δίνει στον ασθενή. Το σύστημα αναγνωρίζει ότι οι ποσότητες είναι μικρότερες από αυτές που έδωσε ο ιατρός και θέτει την συνταγή σε κατάσταση «Μερικής Εκτέλεσης». Η συνταγή μετά το πέρας της ημερομηνίας λήξης της θα καταχωρηθεί στο σύστημα με το ποσό που εκτελέστηκε.
Το σύστημα δεν ελέγχει αυτόματα εάν η δοσολογία που αναγράφει ο ιατρός είναι σύμφωνη με την ποσότητα στην περίπτωση της θεραπείας μηνός.
Όμως, κάθε μήνα μέσω της στατιστικής επεξεργασίας αναζητά και ελέγχει τέτοιες περιπτώσεις με σκοπό να τις καταλογίσει απολογιστικά (εκ των υστέρων).
Τι προβλέπεται για τις τρίμηνες συνταγές;
Προβλέπονται κανονικά , αντί για τυπική επιλέγεται επαναληπτική.
Κατά πόσον τα διάφορα προγράμματα φαρμακείου μπορούν να συνεργαστούν άμεσα και αρμονικά με το σύστημα Η/Σ;
Θα δώσουμε άμεσα προς τις εταιρείες που υλοποιούν και συντηρούν τα προγράμματα αυτά, τις τεχνικές προδιαγραφές που απαιτούνται προκειμένου τα εν λόγω προγράμματα να συνδεθούν με την εφαρμογή ηλεκτρονικής συνταγογράφησης.
Ευελπιστούμε στην καλή συνεργασία τους και την προσπάθειας τους να ανταποκριθούν το συντομότερο δυνατόν, έτσι ώστε, να έχουμε τη διασύνδεση των συστημάτων μέσα στους επόμενους 2-3 μήνες.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Το σύστημα δεν έχει καμία σχέση και ούτε αντικαθιστά ή υποκαθιστά οποιαδήποτε υπηρεσία σας παρέχουν τα μηχανογραφικά πακέτα λογισμικού που έχετε για την αποθήκη σας και την έκδοση αποδείξεων λιανικής πώλησης.
Πως εξηγείται από έναν κρατικό φορέα διαχείρισης όπως η ΗΔΙΚΑ να μην παρέχει πιστοποιητικά ασφαλείας;
Τα πιστοποιητικά ασφαλείας ήταν εγκατεστημένα από την 1η ημέρα λειτουργίας της υπηρεσίας εγγραφών. Το μήνυμα που σας έβγαινε οφειλόταν στην έλλειψη της τυπικής έγκρισης που αναμέναμε από διεθνή οίκο του εξωτερικό (έκδοσης πιστοποιητικών).
Πόσα φάρμακα μπορώ να γράψω;
Ότι και σήμερα. Τρία διαφορετικά φάρμακα και μέχρι δύο κουτιά το καθένα, εκτός, εάν δηλώσετε ότι η συνταγή αφορά σε θεραπεία μηνός ή χορήγηση μονοδοσικών, οπότε το σύστημα σας επιτρέπει να καταχωρήσετε παραπάνω από δύο ποσότητες.
Αν θέλω να γράψω στον ασθενή 7 φάρμακα τι κάνω;
Ότι και σήμερα, τρεις διαφορετικές συνταγές.
Εάν δεν κυκλοφορεί ένα φάρμακο και το γράψει ο ιατρός γιατί να μην μπορώ να δώσω κάτι άλλο;
Η ευθύνη του φαρμάκου είναι αποκλειστικά του ιατρού. Ο φαρμακοποιός βάσει νόμου δεν μπορεί να αλλάξει την επιλογή του ιατρού για τη χορήγηση ενός φαρμάκου.
Φάρμακα που δεν κυκλοφορούν στην Ελληνική αγορά (ενώ μπορεί να έχουν έγκριση από ΕΟΦ και τιμή από ΓΓΕ) δεν θα είναι δυνατόν να τα επιλέξει ο ιατρός .
Στην περίπτωση όπου υπάρχει έλλειψη ενός φαρμάκου στην αγορά ο ασθενής θα πρέπει να το ψάξει και αν δεν το βρει να πάει στον ιατρό του να του ακυρώσει τη συνταγή ή να γράψει άλλη (αν η προηγούμενη είχε εκτελεστεί μερικώς διότι είχε και αλλά φάρμακα τα οποία ο ασθενής μπορεί να χρειαζόταν άμεσα), με το νέο φάρμακο.
Αν ένα φάρμακο απαγορευτεί για λόγους υγείας η εφαρμογή το αποσύρει αυτόματα.
- Πληρωμές ΕΟΠYΥ-Rebate-Γενικά Εργαλεία Διαχείρισης
- Ταμεία/κατάθεση ΕΟΠΥΥ- Βασικοί κανόνες/Σφραγίδες/ΘΕΤΙΚΗ ΛΙΣΤΑ
- Α' ΒΟΗΘΕΙΕΣ-Παιδικά σιρόπια-Διάφορα επιστημονικά
- Νομοθεσία-Φορολογικά
- Συμμετοχές Φαρμάκων/ΕΚΑΣ/1€/Αναπηρία
- ΦΥΚ/ΦΥΚ πλατφόρμας/Φάρμακα ΕΟΠΥΥ/Εξωσωματικές/ΧΝΑ
- Φαρμακείο Επιχειρήσεων
- ΕΜΒΟΛΙΑ-Αντιγριπικά-Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών (ΕΠΕ)
- Αναλώσιμα/Συσκευές-Διαβήτης-Ειδική/Υγιεινή Διατροφή- Clawback -Εκπαιδευτικά βίντεο
- Επικοινωνία