Όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας, αν δεν υπάρξει ικανοποίηση στην εξυπηρέτηση του κόσμου, θα γίνει νέα διαπραγμάτευση. Οι φαρμακοποιοί, πάντως, αντιδρούν, ενώ δεν διαπραγματεύονται μείωση του ποσοστού κέρδους τους.
Οι φαρμακοποιοί καλούνται να κάνουν κλιμακούμενες εκπτώσεις, ανάλογα με τον τζίρο τους, προς τα ασφαλιστικά Ταμεία, εφόσον τα Ταμεία θα εξοφλούν τις υποχρεώσεις τους σε πραγματικό χρόνο.
Ήδη, ισχύει το ποσοστό του 3% επί της λιανικής τιμής των φαρμάκων για τη φαρμακοβιομηχανία, ενώ οι φαρμακοποιοί φέρονται διατεθειμένοι να κάνουν έκπτωση της τάξης του 1%, παρότι δεν αποκλείεται το ποσοστό αυτό να είναι υψηλότερο, εφόσον απαιτηθεί από το υπουργείο Υγείας.
Οι ενώσεις των φαρμακοποιών που συνάντησαν τον υπουργό Υγείας, δεν διαπραγματεύονται καμία μείωση στο ποσοστό κέρδους τους, το οποίο είναι σήμερα 23,8%, καθώς αυτό θα ήταν, όπως είπαν, κόκκινη γραμμή και αιτία πολέμου.
Οι φαρμακοποιοί είπαν ότι δεν δέχονται πληθυσμιακά αλλά και χωροταξικά κριτήρια και τόνισαν ότι ήδη αντιστοιχεί ένα φαρμακείο ανά 1.000 κατοίκους.
Όσο αφορά το θέμα της απελευθέρωσης του επαγγέλματος, ο υπουργός Υγείας τους εξήγησε ότι έχουμε 12.000 φαρμακεία στην Ελλάδα περισσότερα, αναλογικά από άλλες ευρωπαϊκές χώρες, και κατέληξε λέγοντας τι νόημα θα είχε η απελευθέρωση.
Ο υπουργός Υγείας επανέλαβε στους φαρμακοποιούς ότι στόχος είναι η μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης και είπε ότι θα κάνει ότι είναι δυνατόν για να εξοφληθούν τα ασφαλιστικά ταμεία και από τον ΟΠΑΔ , ο οποίος εκτιμάται ότι τους οφείλει πάνω από 400 εκατ. ευρώ.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ