Οριστικά φαίνεται να αποκλείστηκε από την κυβέρνηση το ενδεχόμενο μείωσης του σταθερού ποσοστού κέρδους των φαρμακείων και η άρση των πληθυσμιακών-γεωγραφικών κριτηρίων στη χορήγηση αδειών για την ίδρυση και τη λειτουργία νέων φαρμακείων, στο πλαίσιο της συζήτησης για τα κλειστά επαγγέλματα.
Στη χθεσινή συνάντηση εργασίας του υπουργού Υγείας με την αντιπροσωπεία του Π.Φ.Σ., ο υπουργός συμφώνησε σε πρόταση για καθιέρωση κλιµακωτής επιστροφής ποσού επί του τζίρου των φαρµακείων (κλιµακωτό rebate) στα ασφαλιστικά ταµεία*, ενώ παράλληλα διαβεβαίωσε ότι στην επικείµενη νοµοθετική ρύθµιση για το θέµα, θα προβλέπεται ρητώς ότι η υποχρέωση του rebate από τους φαρµακοποιούς θα τελεί υπό την αίρεση της άµεσης εξόφλησής τους από τα ασφαλιστικά ταµεία. Μάλιστα, ο υπουργός Υγείας έδωσε εντολή στον πρόεδρο του ΟΠΑΔ κ. Κυριάκο Σουλιώτη να βρει άμεσα λύση για να μπορεί να πληρώσει έναντι τους φαρμακοποιούς (στο πρότυπο του ΙΚΑ) και τόνισε ότι έως τις 25 Νοεμβρίου πρέπει να έχει ξεκινήσει η εξόφληση των φαρμακοποιών.
*Το ποσοστό θα διαμορφώνεται ανάλογα με τις πωλήσεις των φαρμακοποιών στα ταμεία και θα κυμαίνεται από 1% έως 5%.
Επίσης ο κ. Λοβέρδος επανέλαβε ότι η κυβέρνηση δεν θέτει ούτε πρόκειται να θέσει θέµα απελευθέρωσης της χορήγησης αδειών για την ίδρυση και τη λειτουργία νέων φαρμακείων, ενώ τόνισε πως σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να χορηγείται άδεια λειτουργίας φαρμακείου σε επιχειρηματίες παρά μόνο σε πτυχιούχους της Φαρμακευτικής.
Επρόκειτο για την τελευταία συνάντηση των υπουργού με τους φαρμακοποιούς, στους οποίους θα αποστείλει τις επόμενες μέρες κείμενο με τις οριστικές θέσεις της κυβέρνησης, πριν την κατάθεση νομοθετικής ρύθμισης, η οποία θα γίνει το αργότερο τον Δεκέμβριο.
Στη διαμόρφωση της συμφωνίας αυτής συνέβαλε καθοριστικά ο πρόεδρος του Π.Φ.Σ., Δ. Βαγιωνάς, ο οποίος είχε δηλώσει εξαρχής πως «για τον Σύλλογο υπάρχει κόκκινη γραμμή και δεν συζητάμε τίποτα για άνοιγμα επαγγέλματος, ούτε σε ό,τι αφορά τα χωροταξικά και πληθυσμιακά κριτήρια, ούτε για το ποσοστό κέρδους». Ειδικά για το τελευταίο, ο κ. Βαγιωνάς ανέφερε στη συνάντηση ότι δεν μπορεί να γίνει καμία διαπραγμάτευση όταν ο ΟΠΑΔ χρωστά στους φαρμακοποιούς 400 εκατ. ευρώ.
Στο θέμα των οφειλών των ταμείων αναφέρθηκε και ο πρόεδρος του Φ.Σ.Α. Κ. Λουράντος, ο οποίος σημείωσε ότι21 Ταμεία έχουν να πληρώσουν από τον περασμένο Μάιο.
Παράλληλα, στο πλαίσιο της συμφωνίας, η αντιπροσωπεία του Π.Φ.Σ. δεσμεύτηκε σε αύξηση των διημερευόντων φαρμακείων τα Σάββατα, σε ποσοστό 20%, από την 1η Δεκεμβρίου 2010 (η αρχική πρόταση του υπουργού αφορούσε άνοιγμα όλων των φαρμακείων τη συγκεκριμένη ημέρα).
Η είδηση στα ΜΜΕ
1. Συμφωνία με φαρμακοποιούς: Καθιέρωση κλιμακωτής επιστροφής χρηματικών ποσών από τα φαρμακεία προς τα Ταμεία (Καθημερινή, 11/11/2010)
"Στην καθιέρωση κλιμακωτής επιστροφής χρηματικών ποσών (rebate) από τα φαρμακεία προς τα ασφαλιστικά Ταμεία ανάλογα με τον τζίρο τους, φαίνεται να καταλήγουν οι διαπραγματεύσεις υπουργείου Υγείας και φαρμακοποιών στο πλαίσιο της συζήτησης για τα κλειστά επαγγέλματα.
Απαραίτητη προϋπόθεση είναι η άμεση εξόφληση των τιμολογίων των φαρμακείων από τα ασφαλιστικά Ταμεία. Άλλωστε στις προθέσεις του υπουργείου είναι στην επικείμενη νομοθετική ρύθμιση για τα κλειστά επαγγέλματα να ορίζεται ότι η υποχρέωση του rebate των φαρμακοποιών τελεί υπό την αίρεση της άμεσης εξόφλησής τους από τα ασφαλιστικά Ταμεία.
Την ίδια στιγμή ο υπουργός Υγείας κ. Ανδρέας Λοβέρδος έθεσε ζήτημα ελεύθερης λειτουργίας των φαρμακείων το Σάββατο, για να πάρει τη δέσμευση από τους φαρμακοποιούς ότι από την 1η Δεκεμβρίου θα αυξηθεί ο αριθμός των εφημερευόντων φαρμακείων τη συγκεκριμένη ημέρα της εβδομάδας σε εφαρμογή της νομοθεσίας που ορίζει ότι το 20% των φαρμακείων θα πρέπει να εφημερεύει (το σχετικό ποσοστό στην Αττική είναι μόλις 6%). Σημειώνεται ότι το ζήτημα της λειτουργίας των φαρμακείων το Σάββατο θα επανεξεταστεί από το επόμενο έτος.
Κατά τη χθεσινή συνάντηση που είχε ο υπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κ. Ανδρέας Λοβέρδος με τους εκπροσώπους του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ) και των μεγάλων φαρμακευτικών συλλόγων της χώρας, οι δύο πλευρές συμφώνησαν αρχικά στην καθιέρωση του κλιμακωτού rebate, το ποσοστό του οποίου θα προσδιοριστεί το αμέσως επόμενο διάστημα, έπειτα από διαπραγματεύσεις. Υπενθυμίζεται ότι η υποχρέωση του rebate ισχύει και για τις φαρμακοβιομηχανίες και όπως ανέφερε ο κ. Λοβέρδος προχθές οριστικοποιήθηκε η σχετική συμφωνία για την απόδοση του rebate των ετών 2009-2010 από τις εταιρείες στα ασφαλιστικά Ταμεία συνολικού ύψους 150.000.000 ευρώ.
Ο πρόεδρος του ΠΦΣ, κ. Δημήτρης Βαγιωνάς, χαρακτήρισε από την αρχή της συνάντησης «κόκκινη γραμμή» τη μείωση του ποσοστού κέρδους των φαρμακοποιών που ήταν και η πρώτη πρόταση της κυβέρνησης για το «άνοιγμα» του επαγγέλματος των φαρμακοποιών, ενώ αναφέρθηκε ιδιαίτερα στα χρέη του Οργανισμού Περίθαλψης Ασφαλισμένων Δημοσίου προς τα φαρμακεία, που ανέρχονται συνολικά στα 400 εκατομμύρια ευρώ με καθυστερήσεις αποπληρωμής τους που ξεπερνούν τους οκτώ μήνες. Σημείωσε δε ότι εμπόδια στη διευθέτηση των υποχρεώσεων του ΟΠΑΔ βάζουν οι ελλείψεις φαρμακοποιών ελεγκτών, οι συμβάσεις των οποίων δεν έχουν ανανεωθεί.
Ο κ. Λοβέρδος έδωσε εντολή στον πρόεδρο του ΟΠΑΔ κ. Κυριάκο Σουλιώτη να βρει άμεσα λύση για να μπορεί να πληρώσει έναντι τους φαρμακοποιούς (στο πρότυπο του ΙΚΑ). Και τόνισε ότι έως τις 25 Νοεμβρίου πρέπει να έχει ξεκινήσει η εξόφληση των φαρμακοποιών”.
2. Τι φέρνει η απελευθέρωση για φαρμακοποιούς (megatv.com)
"Εκπτώσεις στα ασφαλιστικά ταμεία ανάλογα με τον τζίρο τους θα κληθούν να κάνουν οι φαρμακοποιοί βάσει της ρύθμισης για το άνοιγμα του επαγγέλματός τους, που αναμένεται να είναι έτοιμη τις επόμενες ημέρες.
Ο Ανδρέας Λοβέρδος συναντήθηκε την Τετάρτη με εκπροσώπους του κλάδου και επανέλαβε ότι η απελευθέρωση του επαγγέλματος δεν σημαίνει περισσότερα φαρμακεία, καθώς ήδη ο αριθμός των 12.000 είναι υπερβολικός, αλλά αφορά στη μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης.
Σε δηλώσεις του, ο υπουργός σημείωσε ότι οι δύο πλευρές συμφωνούν στην κλιμακωτή έκπτωση ανάλογα με τον τζίρο του φαρμακείου. «Αυτή τη συμφωνία θα τη μετουσιώσουμε σε ρύθμιση νομοθετική, την οποία θα θέσουμε υπ' όψιν της Ένωσης (σημ. Π.Φ.Σ.) και θα καταλήξουμε μέχρι το τέλος Νοεμβρίου, προκειμένου τον Δεκέμβριο η Βουλή να κληθεί να ψηφίσει τη συγκεκριμένη ρύθμιση» δήλωσε ο κ. Λοβέρδος.
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης δεν έλειψαν πάντως και στιγμές μεγάλης έντασης, όταν ο υπουργός Υγείας έθεσε το θέμα της μείωσης του ποσοστού κέρδους των φαρμακοποιών, που σύμφωνα με τους ίδιους είναι 23,8%, ενώ σύμφωνα με το υπουργείο ξεπερνά και το 30%.
«Δεν δεχόμαστε καμία μείωση του ποσοστού κέρδους όταν μας χρωστούν 700 εκατομμύρια. Είναι δυνατόν;» τόνισε ο πρόεδρος του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου Δημήτρης Βαγιωνάς, ο οποίος δήλωσε ότι η Ένωση (σημ. Π.Φ.Σ.) αναμένει γραπτώς τις προτάσεις του υπουργείου Υγείας, ώστε να αξιολογηθούν.
Οι πρόεδροι των φαρμακευτικών συλλόγων Αθήνας και Θεσσαλονίκης συμφώνησαν, έπειτα από σχετικό αίτημα του Ανδρέα Λοβέρδου, να τηρήσουν από τον Δεκέμβριο τον νόμο που προβλέπει το 20% των φαρμακείων να λειτουργούν και το Σάββατο”.
3. Ένα στα 5 φαρμακεία θα είναι ανοικτό το Σάββατο σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη (Ημερησία, 11/11/2010)
"Ανοιχτά θα είναι πλέον τα Σάββατα το 20% των φαρμακείων της Αττικής και της Θεσσαλονίκης. Η εκ περιτροπής λειτουργία των φαρμακείων το Σάββατο θα ξεκινήσει από την 1η Δεκεμβρίου, ενώ δεν αποκλείεται να επεκταθεί από το νέο έτος στο σύνολο των φαρμακείων.
Την αντίθεσή του εξέφρασε ο κ. Θοδωρής Αμπατζόγλου, μέλος του ΔΣ του Π.Φ.Σ., λέγοντας ότι «υπάρχουν μεγάλα συμφέροντα πίσω από αυτό» για να προσθέσει ότι «το ζητάνε τα σούπερ μάρκετ».
Σε άλλο σημείο της ομιλίας του, ο κ. Αμπατζόγλου κατηγόρησε τις φαρμακευτικές εταιρείες για την αύξηση της φαρμακευτικής δαπάνης κάνοντας λόγο για «παιγνίδι μάρκετινγκ» αφού υποκαθιστούν φθηνά φάρμακα με ακριβότερα.
Ενδεικτικά ανέφερε την περίπτωση διαβητικού φαρμάκου το οποίο πριν από 3 χρόνια στοίχιζε 2,31 ευρώ για να αντικατασταθεί σταδιακά από άλλα σκευάσματα με τιμές 10,71 ευρώ, στη συνέχεια 52,39 ευρώ και σήμερα με τιμή 78,40 ευρώ".
Πηγή: www.f-kosmos.gr