Σας επισημαίνουμε τα καίρια σημεία του επικαιροποιημένου μνημονίου, που θεωρούμε πολύ σημαντικά μετά από μια πρώτη ανάγνωση. Θα ακολουθήσει λεπτομερέστερη ανάλυση.
Εκσυγχρονισμός του Συστήματος Υγειονομικής Περίθαλψης … …όσον αφορά τα φαρμακευτικά προϊόντα, η κυβέρνηση θέτει σε εφαρμογή μέτρα προς εξοικονόμηση τουλάχιστον 2 δις. Ευρώ σε σχέση με το 2010, εκ των οποίων τουλάχιστον το 1 δις. Ευρώ θα πρέπει να πραγματοποιηθεί το 2011. Αυτό θα φέρει το μέσο όρο δημοσίων δαπανών για φάρμακα έξω-νοσοκομειακής περίθαλψης σε περίπου 1 ποσοστιαία μονάδα του ΑΕΠ (σύμφωνα με το Μ.Ο. της .Ε.Ε) μέχρι το τέλος του 2012. Πιο συγκεκριμένα, τα ακόλουθα μέτρα εφαρμόζονται μέχρι το τέλος του 2010:
· Διασφάλιση της πλήρους εφαρμογής ενός ενιαίου συστήματος ηλεκτρονικής συνταγογράφησης με την επέκταση του συστήματος που χρησιμοποιείται σήμερα από τον ΟΑΕΕ σε όλα τα ταμεία κοινωνικής ασφάλισης που παρέχουν ασφάλιση υγείας. · Ορισμός μέσω ΕΟΦ) και δημοσίευση κατευθυντήρων συνταγογράφησης για γιατρούς με βάση τα διεθνή πρότυπα συνταγογράφησης. · Δημοσίευση του πλήρους καταλόγου φαρμάκου στην αγορά, χρησιμοποιώντας το νέο μηχανισμό τιμολόγησης. Ο κατάλογος αυτός θα δημοσιευθεί μέχρι το Δεκέμβριο του 2010 και θα αντικαταστήσει τη μερική λίστα που θεσπίστηκε το Σεπτέμβριο. Θα πρέπει να ενημερώνεται ανά τρίμηνο. · Ανακοίνωση ότι τα όρια στη μείωση των τιμών που τέθηκαν σε εφαρμογή όταν πρωτοεισήχθη η λίστα φαρμάκων που δεν απαιτούν συνταγογράφηση παραδοτέων από τον ΕΟΦ. · Ολοκλήρωση της νέας θετικής λίστας των καλυπτόμενων από τα Ασφαλιστικά Ταμεία με τη χρήση του νέου συστήματος που βασίζεται σε ενδεικτικές αναφοράς. · Μέσω της χρήσης των πληροφοριών που παρέχονται μέσω των συστημάτων ηλεκτρονικής συνταγογράφησης και ηλεκτρονικής σάρωσης συνταγών, η Κυβέρνηση αναλαμβάνει να εισπράττει τη συμφωνημένη επιστροφή τιμήματος από τις φαρμακευτικές εταιρείες. · Εισαγωγή ενός μηχανισμού παρακολούθησης που επιτρέπει την παρακολούθηση των εξελίξεων στη φαρμακευτική δαπάνη, η οποία πρέπει να αξιολογείται σε μηνιαία βάση.
Εάν η εφαρμογή των παραπάνω μέτρων είναι ανεπαρκής για την επίτευξη των επιδιωκόμενων εξοικονομήσεων, τόσο μέσα στο 2011 όσο και σε μεσοπρόθεσμη βάση, η κυβέρνηση θα εφαρμόσει πρόσθετα μέτρα, μετά από συζητήσεις με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την ΕΚΤ και το προσωπικό του ΔΝΤ. Η αξιολόγηση του αντίκτυπου των μέτρων θα γίνει στο πλαίσιο αξιολόγησης του προγράμματος. Η Κυβέρνηση επιβάλλει την καταβολή των υφιστάμενων συμμετοχών σε χρήμα για τις τακτικές υπηρεσίες των εξωτερικών ιατρείων σε όλα τα δημόσια νοσοκομεία και κέντρα υγείας και διευρύνει τη λειτουργία του ολοήμερου ωραρίου των νοσοκομείων (απογευματινά ιατρεία), προκειμένου να αναπτυχθούν και να βελτιωθούν οι υπηρεσίες υγειονομικής περίθαλψης και να αυξηθούν τα έσοδα. Η Κυβέρνηση αυξάνει και διασφαλίζει την είσπραξη της συμμετοχής των ασθενών για υπηρεσίες εξωτερικών ιατρείων από 3 ευρώ σε 5 ευρώ και επεκτείνει αυτή τη χρέωση σε αδικαιολόγητες επισκέψεις στα επείγοντα περιστατικά. Η Κυβέρνηση διασφαλίζει μεγαλύτερη δημοσιονομική και λειτουργική εποπτεία των δαπανών υγειονομικής περίθαλψης από τον Υπουργό Οικονομικών, καθώς και τη δημοσίευση των ελεγμένων λογαριασμών νοσοκομείων και κέντρων υγείας.
Ειδική Ομάδα Εργασίας Η Κυβέρνηση συστήνει μια ανεξάρτητη ομάδα εργασίας από ειδικούς εμπειρογνώμονες στον τομέα της υγείας, έργο της οποίας είναι η παραγωγή, μέχρι τα τέλη Μαΐου 2011, λεπτομερούς έκθεσης (λεπτομερές προσχέδιο) για μια συνολική μεταρρύθμιση του συστήματος υγείας με σκοπό τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας και της αποδοτικότητας του συστήματος υγείας (δημόσιου και ιδιωτικού). Αυτή η ομάδα εργασίας θα έχει πρόσβαση σε όλες τις διαθέσιμες πληροφορίες και θα λαμβάνει επαρκή διοικητική υποστήριξη. Θα παράγει μια ενδιάμεση έκθεση το Μάρτιο του 2011.
Κλειστά Επαγγέλματα Η Κυβέρνηση προτείνει νομοθεσία για την άρση των περιορισμών στον ανταγωνισμό, τις επιχειρηματικές δραστηριότητες και το εμπόριο σε κλειστά επαγγέλματα συμπεριλαμβανομένων: · Του νομικού επαγγέλματος για την άρση των περιττών περιορισμών για ελάχιστη αμοιβή, της ουσιαστικής απαγόρευσης των διαφημίσεων και των γεωγραφικών περιορισμών στην άσκηση του δικηγορικού επαγγέλματος. · Του φαρμακευτικού επαγγέλματος, για την προώθηση πιο ελαστικών ωραρίων λειτουργίας και τη μείωση του ελαχίστου περιθωρίου κέρδους · Του συμβολαιογραφικού επαγγέλματος, για τη μείωση των ελάχιστων αμοιβών και την αύξηση του αριθμού των συμβολαιογράφων. · Των αρχιτεκτόνων, για την ελάχιστη αμοιβή. · Των μηχανικών, για την ελάχιστη αμοιβή. · Των ορκωτών λογιστών, για την ελάχιστη αμοιβή.
Η Κυβέρνηση ζητάει από την Ελληνική Επιτροπή Ανταγωνισμού να εκδώσει γνωμοδότηση σχετικά με την προτεινόμενη νομοθεσία.
Τιμολόγηση φαρμάκων Η Κυβέρνηση μεταφέρει την ευθύνη της τιμολόγησης των φαρμάκων στον ΕΟΦ καθώς και όλων των άλλων πτυχών της φαρμακευτικής πολιτικής στο Υπουργείο Υγείας, με σκοπό τον εξορθολογισμό των συστημάτων αδειοδότησης και τιμολόγησης φαρμάκων καθώς και του συστήματος επιστροφής χρημάτων στους ασφαλισμένους για φαρμακευτικές δαπάνες.
Μείωση περιθωρίου κέρδους φαρμακείων άμεσα ή έμμεσα *Η Κυβέρνηση μειώνει το περιθώριο κέρδους των φαρμακείων στις τιμές λιανικής πώλησης είτε άμεσα με μείωση στο 15-20%, είτε έμμεσα με τη θέσπιση ενός συστήματος εκπτώσεων για τα φαρμακεία, για πωλήσεις πάνω από ένα προκαθορισμένο όριο. Ξεκινώντας από το 2012, τα περιθώρια κέρδους των φαρμακείων θα πρέπει να υπολογίζονται ως ένα κατ’ αποκοπή ποσό ή κατ’ αποκοπή αμοιβή συνδυασμένη με ένα μικρό περιθώριο κέρδους. *Σημείωση: το αγγλικό κείμενο είναι το κάτωθι. Η μετάφραση που έχει γίνει δεν είναι ακριβής, παρόλα αυτά το σημείο αυτό είναι υπό συζήτηση και δεν πρόκειται να δεχθούμε καμία μείωση του ποσοστoύ μας κέρδους. Reduce the profit margin of pharmacies on retail prices directly to 15-20 percent, or indirectly by establishing a system of rebates for pharmacies with sales above a designated threshold. Starting from 2012, pharmacies profit margins should be calculated as a flat amount or flat fee combined with a small profit margin».
Μείωση του περιθωρίου κέρδους των φαρμακαποθηκών Η Κυβέρνηση μειώνει το περιθώριο κέρδους των εταιρειών χονδρικής που διανέμουν φαρμακευτικά προϊόντα κατά τουλάχιστον ένα τρίτο (1/3), από τον Ιανουάριο του 2011.
Εκσυγχρονισμός του συστήματος υγειονομικής περίθαλψης Η Κυβέρνηση λαμβάνει πρόσθετα μέτρα για την προώθηση της χρήσης των ουσιωδώς όμοιων (γενόσημων) φαρμάκων, μέσω: · Υποχρεωτικής ηλεκτρονικής συνταγογράφησης από τους γιατρούς με κριτήριο τη δραστική ουσία. · Ορισμού χαμηλότερου κόστους συμμετοχής των ασθενών για τα γενόσημα φάρμακα που έχουν σημαντικά χαμηλότερη τιμή από την τιμή αναφοράς (κάτω από 60% της τιμής αναφοράς), με βάση την εμπειρία των άλλων χωρών της Ε.Ε. · Καθορισμού της ανώτατης τιμής των γενόσημων φαρμάκων στο 60% της τιμής των αντίστοιχων επώνυμων φαρμάκων.
Αναγνώριση επαγγελματικών προσόντων και συμμόρφωση της Ελλάδας με την Ε.Ε. Η Κυβέρνηση διασφαλίζει την αποτελεσματική εφαρμογή των κανόνων της ΕΕ σχετικά με την αναγνώριση των επαγγελματικών προσόντων και τη συμμόρφωση με τις αποφάσεις του ΔΕΚ (συμπεριλαμβανομένων εκείνων που σχετίζονται με διπλώματα από παραρτήματα ξένων πανεπιστημίων στην Ελλάδα). Παρουσιάζει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή έναν κατάλογο των εκκρεμών αιτήσεων και ένα χρονοδιάγραμμα για την επεξεργασία τους. Ειδικότερα, οι εκκρεμείς αιτήσεις για αναγνώριση επαγγελματικών προσόντων (ιδίως εκείνες που σχετίζονται με διπλώματα από παραρτήματα ξένων πανεπιστημίων στην Ελλάδα) πρέπει να επεξεργαστούν αμέσως και οι πρώτες αποφάσεις για αυτές τις αιτήσεις να υποβληθούν στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή μέχρι τέλος του 2010. |