Σάββατο 15 Ιανουαρίου 2011

Η αλήθεια για το καθεστώς των φαρμακείων υπό το πρίσμα του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου

Θέμα των ημερών σε όλα τα ΜΜΕ της χώρας αλλά και ψηλά στην ατζέντα του Υπουργείου Υγείας αποτελεί το λεγόμενο «άνοιγμα» του φαρμακευτικού επαγγέλματος. Στην τελική πρόταση νόμου του Υπουργείου ως γνωστόν αποφασίστηκαν:

- Η άρση του παρόντος ιδιοκτησιακού καθεστώτος που διέπει τα φαρμακεία. Τι σημαίνει αυτό; Ότι μπορεί ο οποιοσδήποτε να ανοίξει φαρμακείο, αρκεί να έχει έναν τουλάχιστον φαρμακοποιό ως υπάλληλο (!!!). Αυτό έρχεται σε πλήρη αντίθεση με πρόσφατη απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου C-171/07- C-172/07 η οποία τονίζει ρητά και χωρίς καμία αμφισβήτηση ότι για λόγους δημοσίου συμφέροντος και διατήρησης της δημόσιας Υγείας φαρμακείο μπορεί να ιδρύσει μόνο πτυχιούχος φαρμακοποιός. Εύλογα λοιπόν αναρωτιέται κανείς πώς μια κυβέρνηση αποφασίζει κάτι το οποίο εκ προοιμίου είναι ΠΑΡΑΝΟΜΟ. Ποιους εξυπηρετεί μια τέτοια απόφαση; Ο κύριος Λοβέρδος μιλώντας χθες στον τηλεοπτικό σταθμό MEGA διέψευσε ότι μπορεί να συμβεί κάτι τέτοιο, φέρνοντάς μας στη σκέψη ότι πιθανώς (?) ούτε ο ίδιος γνωρίζει τελικά τι ήταν αυτό που του... υπαγόρευσαν!!!

- Φαρμακεία ανοιχτά Δευτέρες, Τετάρτες καθώς και Σάββατα. Σχετικά με το ωράριο και το ξεχαρβάλωμά του, υπάρχει επίσης απόφαση Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου (C-393/08) η οποία θέτει συγκεκριμένο τρόπο λειτουργείας φαρμακείων. Η απόφαση αυτή αναδημοσιεύθηκε μεταξύ άλλων και στην ιστοσελίδα του ΠΦΣ. Σε περίπτωση ελαστικοποίησης του ωραρίου, ο φαρμακοποιός δικαιούται υπερωριακή αμοιβή όπως υφίσταται σε πολλές ευρωπαϊκές - και όχι μόνο - χώρες.


- Αλλαγή των πληθυσμιακών κριτηρίων από 1:1500 κατοίκους σε 1:1000 κατοίκους. Είναι γνωστό σε όλους ότι η Ελλάδα έχει τα περισσότερα φαρμακεία αναλογικά σε όλη την Ευρώπη. Οι γεωγραφικοί και πληθυσμιακοί περιορισμοί είναι αυτοί που καθορίζουν μια άριστη σχεδόν κατανομή φαρμακείων ανά την επικράτεια. Αυτό δεν το λένε οι συνδικαλιστές φαρμακοποιοί, αλλά επίσης πρόκειται για απόφαση Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου η οποία δέχεται τους γεωγραφικούς και πληθυσμιακούς περιορισμούς ως κριτήριο ίδρυσης νέων φαρμακείων, απόφαση η οποία αναδημοσιεύθηκε και στην ιστοσελίδα του ΠΦΣ. Ο ίδιος ο υπουργός με δηλώσεις του τόνισε μόλις λίγες μέρες πριν ότι ενδεχόμενη μείωση των πληθυσμιακών κριτηρίων σημαίνει περαιτέρω αύξηση του αριθμού των φαρμακείων, άρα και μεγαλύτερη φαρμακευτική δαπάνη για το κράτος αφού πλέον το φάρμακο γίνεται ευκολότερα προσβάσιμο στους πολίτες. Φαίνεται λοιπόν ότι και εδώ τα λεγόμενα του υπουργού δε συμβαδίζουν με τις πράξεις του.

Επίσης οι φαρμακοποιοί θεωρούμε ότι στο νομοσχέδιο που επίκειται προς ψήφιση από τον υπουργό Οικονομικών γενικά περί όλων των κλειστών επαγγελμάτων, δεν πρέπει να γίνεται ΚΑΜΙΑ ΑΝΑΦΟΡΑ στο δικό μας επάγγελμα. Όχι γιατί το λέμε εμείς, αλλά το αναφέρει ρητά η οδηγία ΕΚ 123/2006 γνωστή και ως Μπολκενστάιν. Ότι «από τα κλειστά επαγγέλματα εξαιρείται το επάγγελμα του φαρμακοποιού και υπηρεσίες υγείας».