Πέμπτη 13 Ιανουαρίου 2011

Ανοικτή επιστολή του ΦΣ Ροδόπης προς τους αρμόδιους φορείς της κυβέρνησης

Ένας από τους βασικότερους στόχους των Υπουργείων  Υγείας και Εργασίας που αφορούν και στο επάγγελμα του φαρμακοποιού είναι η δραστική μείωση της φαρμακευτικής  δαπάνης από 5 δις ευρώ το 2009 σε κάτω από 2 δις για μέχρι  το 2012.

 Προς αυτήν την κατεύθυνση η κυβέρνηση έβαλε σε εφαρμογή το μέτρο της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, το οποίο βρήκε υποστήριξη από το σύνολο του φαρμακευτικού κόσμου.

Αναγνωρίζοντας τη μέχρι πρότινος σπατάλη, οι φαρμακευτικοί σύλλογοι στάθηκαν αρωγοί στα πρώτα βήματα αυτής της προσπάθειας αποδεικνύοντας ότι πρώτοι αυτοί συμφωνούν με την αναδιοργάνωση του συστήματος υγείας σε όλους τους τομείς, και αποζητώντας την επέκταση της εφαρμογής σε όλους τους τομείς κοινωνικής ασφάλισης. Οι μοναδικοί λόγοι σπατάλης ήταν, είναι και θα είναι οι υπερτιμολογήσεις και η υπερσυνταγογράφηση. Οι φαρμακοποιοί ούτε τιμολογούμε ούτε συνταγογραφούμε και ως εκ τούτου δεν συμμετέχουμε στην διαμόρφωση φαρμακευτικής δαπάνης.


Τονίζουμε ότι το μεικτό κέρδος των φαρμακείων είναι 23%, και όχι 35% όπως κακώς διατυμπανίζεται, μεικτό προ αφαίρεσης εξόδων (ενοίκιο, υπάλληλοι, γενικά έξοδα, τόκοι δανείων, φόροι (40%)).  Να σημειωθεί ότι τα φαρμακεία υπόκεινται σε φορολογικό συντελεστή της τάξης του 9%  για εξωλογιστικό υπολογισμό των κερδών.

Βάση των στατιστικών στοιχείων το μέσο φαρμακείο απασχολεί 2,1 υπαλλήλους με συνολικό αριθμό 25.000 φαρμακοϋπαλλήλους στον ελλαδικό χώρο, όταν ο αριθμός των απασχολούμενων στη βιομηχανία δεν ξεπερνά τις 12.000.  Σύντομα όμως η παρουσία υπαλλήλου θα αποτελεί πολυτέλεια για το φαρμακοποιό που βλέπει τα έσοδα του να μειώνονται μέρα με τη μέρα και με αντίκτυπο στην ποιότητα των υπηρεσιών και της φροντίδας που απολαμβάνουν μέχρι στιγμής οι ασθενείς μας.

Όσον αφορά στην πώληση ενός φαρμακείου, θα υπογραμμίσουμε ακόμα μία φορά ότι δεν πωλείται η άδεια αλλά η επιχείρηση, και ότι πάντα ακολουθείται μία καθόλα νόμιμη διαδικασία, κατά την οποία η εφορία καθορίζει την υπεραξία ενός φαρμακείου, επιβάλλει τους αναλογούντες φόρους και δεν υπάρχουν μαύρα χρήματα. Αν  υπολογίσει δε κανείς και τις μεγάλες οικονομικές και ασφαλιστικές υποχρεώσεις κατά την αποχώρηση των υπαλλήλων μας(κατά κανόνα 35ετίας)  στο κλείσιμο προκύπτει μια σημαντική επιβάρυνση.

Το επάγγελμά μας, εκτός από κάποιους περιορισμούς που ισχύουν σε όλη την Ευρώπη, δεν ήταν ποτέ κλειστό.  Η απόδειξη είναι η έκρηξη ανοίγματος φαρμακείων, που στην τελευταία δεκαετία άγγιξε τα 3000 φαρμακεία φέρνοντας την Ελλάδα στην κορυφή της λίστας των ευρωπαϊκών χωρών με τη μικρότερη αναλογία πληθυσμού ανά φαρμακείο.

Για το θέμα της ανεργίας στον κλάδο μας, η συμφωνία του ΠΦΣ με την κυβέρνηση για τις συγχωνεύσεις σε Ο.Ε παλιών και νέων φαρμακοποιών  οδηγεί προς τη σωστή κατεύθυνση, προς την οποία θα συντελούσε βέβαια και η πρόσληψη φαρμακοποιών σε κλινικές, νοσοκομεία και ταμεία, τα οποία αυτή τη στιγμή λειτουργούν χωρίς την επίβλεψη φαρμακοποιού, όπως και η υποχρέωση για τα φαρμακεία μας  ο τρίτος εργαζόμενος να είναι αδειούχος φαρμακοποιός. Εκ των πραγμάτων  μπαίνουμε σε μια καινούργια περίοδο, κατά την οποία το επάγγελμα του φαρμακοποιού δεν θα έχει τον μονόδρομο να ταυτίζεται πλέον μόνο με την ίδρυση φαρμακείου, αφού και τα ήδη υπάρχοντα θα κλονιστούν οικονομικά, πολλά θα αναγκαστούν να συνενωθούν , όπως και πολλά θα κλείσουν. Ο κλινικός φαρμακοποιός, ο νοσοκομειακός φαρμακοποιός, ο βιομηχανικός φαρμακοποιός, κλπ θα πρέπει να είναι και αυτές οι ειδικότητες  μέσα στις προοπτικές παλαιών και νέων φαρμακοποιών, αλλά και της Πολιτείας,  αν θέλουμε   να μιλάμε για πραγματική προστασία της δημόσιας υγείας και για πραγματική ώθηση της εγχώριας παραγωγής φαρμάκων, προκειμένου να απαγκιστρωθούμε από την μακρά εξάρτηση από τις φαρμακοβιομηχανίες του εξωτερικού και να προσθέσουμε ένα λιθαράκι στην πολυπόθητη και προσδοκώμενη ανάπτυξη.

Να υπενθυμίσουμε ότι η κοινοτική οδηγία 123 αναφέρει ξεκάθαρα την εξαίρεση των φαρμακείων από την πλήρη απελευθέρωση.  Τα φαρμακεία έχουν δικαιωθεί στο  Ανώτατο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο όσον αφορά στα πληθυσμιακά και γεωγραφικά κριτήρια, αλλά  και στο ιδιοκτησιακό καθεστώς ( C-570/07,1-6-10). Χάρις σε αυτά κάθε έλληνας πολίτης μπορεί να απολαμβάνει τις υπηρεσίες των άριστα γεωγραφικά κατανεμημένων φαρμακείων και να έχει ισότιμη πρόσβαση σε υπηρεσίες πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας.  Το ελληνικό φαρμακείο έρχεται να καλύψει τα κενά του συστήματος υγείας σε περιοχές χωρίς γιατρούς διαφυλάσσοντας τη δημόσια υγεία.   

Ζητάμε

-- Καμία αλλαγή στα πληθυσμιακά όρια γιατί, όπως πολύ καλά γνωρίζει η κυβέρνηση και έχει αναφέρει και ο Υπουργός Υγείας Κος Λοβέρδος, η περαιτέρω αύξηση του αριθμού των φαρμακείων σε συνδυασμό με την  πρόθεση της κυβέρνησης να μειωθεί η φαρμακευτική δαπάνη, θα οδηγήσει τα ήδη υπεράριθμα φαρμακεία στην εξαθλίωση και το κλείσιμο.( Επίσης εδώ σας υπογραμμίζουμε την  πλασματική πληθυσμιακή απογραφή καθώς και την υποβαθμισμένη υγειονομική κάλυψη των επαρχιακών Δημ. Διαμερισμάτων της χώρας)

 --Την επέκταση της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης σε όλους τους φορείς κοινωνικής ασφάλισης,

 --Τη σωστή κοστολόγηση των φαρμάκων με ορθολογιστικά και επιστημονικά κριτήρια και πάταξη κάθε φαινομένου πλασματικότητας και υπερτιμήσεων

 --Την με κάθε τρόπο άμεση ενεργοποίηση των μηχανισμών του ΕΟΦ για καλύτερο έλεγχο της φαρμακευτικής αγοράς , αλλά και του φαινομένου των σοβαρών ελλείψεων σε αναγκαία φάρμακα, λόγω των παράλληλων εξαγωγών.

--Αξιοποίηση των 12.000 φαρμακείων της χώρας στη φαρμακοεπαγρύπνηση και στη φαρμακοοικονομία  

--Αύξηση των εφημερευόντων φαρμακείων το Σάββατο στο 20-25% των λειτουργούντων σε κάθε Δήμο.

 --Άμεση εφαρμογή της συνταγογράφησης κατά δραστική ουσία, το οποίο θα συντελέσει στη μείωση της  φαρμακευτικής δαπάνης

 --Τήρηση της αρχής της αναλογικότητας 1:3 όσον αφορά τις εκπτώσεις στα ταμεία από τα φαρμακεία και τη βιομηχανία δεδομένου ότι η βιομηχανία καρπώνεται το 63% της συνολικής αξίας κάθε φαρμάκου

 --Την θεσμοθέτηση, σε συνεννόηση με τον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο, υποχρεωτικής δια βίου φαρμακευτικής εκπαίδευσης , με πιστοποίηση, των εν ενεργεία φαρμακοποιών.( O Σύλλογός μας, σε συνεργασία με τον καθηγητή Μοριακής Φαρμακολογίας του ΑΠΘ  κ. Ι. Βιζιριανάκη είναι στην ευχάριστη θέση , μετά από δύο ετών προσπάθεια, να έχει στην διάθεσή  του για εφαρμογή ένα τέτοιο πρόγραμμα , το οποίο ήδη έχει αναρτήσει στην ιστοσελίδα τουfsrodopis.gr εικονίδιο:   ΣΦΕ )

 Απαιτούμε καθαρή πληροφόρηση από την πλευρά της κυβέρνησης για το μέλλον του επαγγέλματός μας, ώστε να αποφεύγονται φαινόμενα παραπληροφόρησης και κινδυνολογίας που δημιουργούν εχθρικό κλίμα ανάμεσα στις δύο πλευρές .

Προκειμένου να διασφαλιστεί το δημόσιο συμφέρον πρέπει να διαφυλαχτεί πρωτίστως η δημόσια υγεία αλλά και η χρηματοοικονομική ισορροπία και η βιωσιμότητα των ασφαλιστικών ταμείων.

Πιστεύουμε στην επικράτηση της λογικής και του εφικτού στο υπό κατάθεση νομοσχέδιο.  Δεν βοηθάει στην παρούσα φάση η χωρίς λόγο και αποτέλεσμα πρόκληση σοβαρής αντιπαράθεσης και κινητοποιήσεων.

Το παρόν συντάχτηκε από το  Διοικητικό Συμβούλιο του Φαρμακευτικού Συλλόγου Ροδόπης .

                                              Ο  Πρόεδρος

                                       Αλέξανδρος  Τσαπέκος