Παρασκευή 4 Φεβρουαρίου 2011

ΦΣΑ: Το νομοσχέδιο κατατείνει στην "κατάθλιψη" του ελληνικού φαρμακείου

Συνέντευξη Τύπου με θέμα "Όλη η αλήθεια για το "άνοιγμα" του "κλειστού" επαγγέλματος του φαρμακοποιού. Ποιος κερδίζει από όλα αυτά;" πραγματοποίησε χτες ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Αττικής. Στη συνέντευξη παρέστησαν ο πρόεδρος του ΦΣΑ, κ. Κωνσταντίνος Λουράντος, ο αντιπρόεδρος, κ. Στέλιος Καλογερόπουλος, ο γραμματέας, κ. Ηλίας Γιαννόγλου, το μέλος του Δ.Σ., κ. Γιάννης Δαγρές, και η νομική σύμβουλος του Συλλόγου, κα Σοφία Αγγέλου.
Στο δελτίο τύπου που εξέδωσε, ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Αττικής τονίζει ότι "Από την πρώτη στιγμή που άρχισε ο διάλογος με το Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης για το άνοιγμα του επαγγέλματος, οι φαρμακοποιοί εκδήλωσαν την ανησυχία αλλά και τον φόβο τους μαζί. Και τελικά βγαίνουν αληθινοί, αφού διαπίστωσαν πού το πάει η κυβέρνηση, σύμφωνα με επίσημα έγγραφα του Υπουργείου Εξωτερικών.
Σε ένα περιβάλλον με διευρυμένο ωράριο, με υπέρμετρη μείωση του ποσοστού κέρδους, με αβέβαιες πληρωμές των ασφαλιστικών ταμείων, λίγα θα είναι τα φαρμακεία που θα μπορέσουν να επιβιώσουν.

Αυτό το περιβάλλον εξαθλίωσης του φαρμακείου δεν μπορεί ποτέ να είναι προς το συμφέρον του έλληνα πολίτη, αλλά μόνο προς το συμφέρον των επίδοξων "επενδυτών". Σε αυτό το περιβάλλον το φάρμακο μετατρέπεται σε κοινό εμπόρευμα και ο ασθενής σε ένα νούμερο στην αναμονή".
Σε ό,τι αφορά στις ελλείψεις φαρμάκων που παρατηρούνται το τελευταίο διάστημα και αφορούν σοβαρές παθήσεις, όπως στεφανιαία νόσο, πάρκινσον, ψωρίαση, ψύχωση, νεφροπάθειες, ουρολογικά και νευρολογικά φάρμακα, οι φαρμακοποιοί επισημαίνουν πως "η εξαφάνιση των φαρμάκων από την ελληνική αγορά οφείλεται στην κερδοσκοπία λόγω της μείωσης των τιμών των φαρμάκων το τελευταίο διάστημα. Οι φαρμακευτικές εταιρείες δεν τροφοδοτούν επαρκώς την ελληνική αγορά. Προτιμούν να διαθέτουν τα φάρμακά τους σε χώρες που έχουν μεγαλύτερο κέρδος. Παράλληλα, και οι ιδιωτικές φαρμακαποθήκες προτιμούν αντίνα τα διαθέτουν στα ελληνικά φαρμακεία, όπως ορίζεται στην άδεια λειτουργία που έχουν πάρει, να τα επανεξάγουν στο εξωτερικό προς ίδιον όφελος".
Σχετικά δε με τις κινητοποιήσεις των φαρμακοποιών το επόμενο διάστημα, ο κ. Λουράντος διευκρίνισε ότι οι φαρμακοποιοί απεργούν στις 4, 7 και 8 Φεβρουαρίου, ενώ στη συνέχεια θα κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις τους για το διάστημα που το νομοσχέδιο θα συζητείται στην Ολομέλεια της Βουλής.
"Οι φαρμακοποιοί ζητούν να αποσυρθούν ή να τροποποιηθούν ριζικά τα σημεία του νομοσχεδίου που αφορούν τα πληθυσμιακά κριτήρια, την ίδρυση νέων φαρμακείων, το ωράριο λειτουργίας τους, και να εφαρμοστεί στην Ελλάδα ό,τι ισχύει στην υπόλοιπη Ευρώπη".

Πηγή: www.pharmacorner.gr