Σάββατο 5 Φεβρουαρίου 2011

Στάση πληρωμών από ΟΓΑ και ΟΠΑΔ (;)

Τη στιγμή που καταβάλουμε τον αγώνα μας για την επιβίωση όχι μόνο την προσωπική μας, αλλά και για αυτήν του συστήματος υγείας γενικότερα, τα ασφαλιστικά ταμεία έχουν προχωρήσει σε μια άτυπη στάση πληρωμών. Από τον ΟΠΑΔ αγνοούμε το χρώμα του χρήματος από τον Μάιο του 2010 (σε ορισμένες περιοχές από τον Μάρτιο του 2010!) ενώ σύμφωνα με πληροφορίες δεν αναμένεται να πληρωθούμε νωρίτερα από το... Πάσχα!!! Μιλάμε δηλαδή για 12μηνη υστέρηση πληρωμών!!! Ταυτόχρονα και ο ΟΓΑ, ο δεύτερος τη τάξει ασφαλιστικός φορέας, ΔΕΝ πλήρωσε χωρίς καμία προειδοποίηση τους λογαριασμούς μηνός Νοεμβρίου 2010!!! Σε καθημερινές επικοινωνίες των συλλόγων μας προς τους αρμοδίους είναι δε άγνωστη η πληρωμή μας!!

Ως φαρμακοποιοί εκπέμπουμε SOS, οι τραπεζικές μας υποχρεώσεις δε μπορούν να περιμένουν και εφόσον δεν υπάρξουν πληρωμές εντός των επόμενων ημερών οδηγούμαστε με μαθηματική ακρίβεια στην καταστροφή! Το κράτος δε μπορεί πλέον να βασίζεται στην τεράστια κοινωνική προσφορά που κάνει ο φαρμακοποιός της γειτονιάς προς τους ασφαλισμένους της χώρας αναγκάζοντας να στηρίζει με δικά του κεφάλαια το σάπιο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης! Τα φάρμακα των ασφαλισμένων τα δίνουμε με προσωπικές θυσίες και με άγνωστη ημερομηνία αποπληρωμής, οι προμηθευτές μας και οι εταιρείες απαιτούν άμεση πληρωμή των φαρμάκων! Η ρευστότητά μας λόγω της στάσης πληρωμών είναι ανύπαρκτη, τα δάνειά μας τρέχουν και είναι άγνωστο αν οι ασφαλισμένοι θα παίρνουν κανονικα τα φάρμακά τους σε λίγες μέρες όταν και άρεται η πίστωση των φαρμακείων προς τα μη συνεπή ασφαλιστικά ταμεία!

Το λεγόμενο «άνοιγμα» του επαγγέλματος έρχεται ως κερασάκι στην τούρτα για τον πόλεμο που δέχεται το Ελληνικό Φαρμακείο στις μέρες μας. Μετά και την (προσωρινή) αποτυχία της κυβέρνησης να φέρει ξένα συμφέροντα στην λιανική πώληση φαρμάκων (βλέπε την ισραηλινή αλυσίδα φαρμακείων Super Pharm) είναι άγνωστες οι σκοτεινές προθέσεις των αρμοδίων. Τις δύσκολες αυτές στιγμές που διανύει η χώρα και ο κλάδος χρειαζόμαστε τον ασφαλισμένο δίπλα μας. Αγωνιζόμαστε για ένα βιώσιμο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης, αγωνιζόμαστε για προσιτό φάρμακο στον πολίτη, αγωνιζόμαστε για το αύριο της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης.