Τρίτη 22 Μαρτίου 2011

Εκτακτη ενημέρωση ΦΣΑ 21/3/11


Την Παρασκευή 18/3/2011 πραγματοποιήθηκε στα γραφεία του ΟΠΑΔ συνάντηση των Φαρμακευτικών Συλλόγων Π.Φ.Σ. και Φ.Σ.Π., με τον Πρόεδρο του ΟΠΑΔ και συζητήθηκε αφενός μεν το παράρτημα της Συλλογικής Σύμβασης που αφορά την υποβολή των συνταγών και αφετέρου οι τεράστιες καθυστερήσεις των πληρωμών μας.
Όσον αφορά το πρώτο σκέλος, διευκρινίστηκε ότι σύμφωνα με το υπογραφέν από 25/2/2011 παράρτημα της Σ.Σ. μεταξύ ΟΠΑΔ και Φαρμακευτικών συλλόγων, δεν δύναται κανείς φαρμακοποιός να καταθέτει συνταγές απ’ ευθείας στο Δημόσιο, παρά μόνο μέσω Συλλόγων.
Επίσης, οι πληρωμές πλέον του ΟΠΑΔ προς τους φαρμακοποιούς, για όσους συλλόγους έχουν διανεμητικό λογαριασμό, θα γίνεται μέσω συλλόγων.
Όσον αφορά το δεύτερο σκέλος που αναφέρεται στις καθυστερήσεις των πληρωμών μας από τον ΟΠΑΔ, κατατέθηκε εκ μέρους του Προέδρου του ΟΠΑΔ η εξής πρόταση:

       - Να πληρωθούν τα χρωστούμενα του 2010 σε δυο δόσεις. Η πρώτη δόση, να καταβληθεί μέχρι31/5/2011 και θα αφορά τους μήνες εκτέλεσης συνταγών μέχρι και Οκτώβριο 2010. Η δεύτερη δόση να καταβληθεί μέχρι 30/9/2011 και θα αφορά συνταγές που εκτελέστηκαν Νοέμβριο και Δεκέμβριο 2010. Τα χρήματα αυτά, ο ΟΠΑΔ θα τα λάβει από το Υπουργείο Οικονομικών με τη μορφή δυο ομολόγων, τα οποία θα ρευστοποιήσει το υπουργείο και θα δώσει μετρητά στον ΟΠΑΔ.
       - Να ξεκινήσει άμεσα πληρωμές λογαριασμών που αφορούν τον Ιανουάριο και Φεβρουάριο 2011 και ακολούθως τον Μάρτιο κ.λπ., από τους οποίους όμως θα κατακρατείται το rebate
Η πρόταση αυτή απερρίφθη αμέσως από τον Φ.Σ.Α. με το επιχείρημα ότι δεν μπορεί ο ΟΠΑΔ να αποπληρώνει το 2011, όταν χρωστά χρήματα από το 2010. Επίσης, δεν είναι δυνατόν να παρακρατείται από τον ΟΠΑΔ rebate για τους μήνες του 2011, όταν μένουν ανεξόφλητοι λογαριασμοί του 2010. Είναι πρωτοφανές να παρακάμπτονται προηγούμενοι ανεξόφλητοι λογαριασμοί και να πληρώνονται οι νέοι. Μήπως απλώς προσπαθούν να μας πληρώσουν με τα δικά μας χρήματα;
Ένα άλλο πρόβλημα που προέκυψε σχετικά με το rebate, ήταν και ο τρόπος που θα κρατείται από το Ταμείο, αφού το μόνο που προβλέπει ο νόμος είναι ότι στην αρχή του επόμενου χρόνου θα χορηγείται βεβαίωση προς κάθε φαρμακείο, για τη συνολική κράτηση του προηγούμενου χρόνου, ώστε να αφαιρείται από το εισόδημα του φαρμακείου. Με το Φ.Π.Α. όμως που πληρώνεται από το φαρμακοποιό ακόμα και για την παρακράτηση του rebate τι γίνεται; Αυτό το είχαμε διαπιστώσει πριν ψηφιστεί ο νόμος και ο Υπουργός Υγείας μας είχε δηλώσει ότι δεν θα εφαρμοστεί το rebate αν δεν διευκρινιστεί η επιστροφή του Φ.Π.Α. Πως σήμερα πάνε να εφαρμόσουν κάτι που δεν είναι λογιστικά νόμιμο;
Ορίστηκε νέα συνάντηση για τη Δευτέρα 28/3/2011 και μέχρι τότε θα πρέπει να έχουν πληρωθεί  ΓΕΝΑΡΗΣ,ΦΛΕΒΑΡΗΣ του 2011 χωρίς rebate.Ο ΟΠΑΔ υποστηρίζει ότι τα χρήματα για τις συνταγές του 2011 τα έχει ήδη στην κατοχή του.  Επίσης να αρχίσει η εξόφληση των καθυστερημένων του 2010.
      - Πληρωμή των οφειλών του 2010 όσο το δυνατόν συντομότερα και σίγουρα αρχής γενομένης την εβδομάδα αυτή, δηλαδή από 21/3 μέχρι 26/3.
      - Πληρωμή εντός της εβδομάδος των λογαριασμών  Ιανουαρίου και Φεβρουαρίου 2011 χωρίς rebate και δέσμευση από ΟΠΑΔ μη κατακράτησης rebate για λογαριασμούς του 2011, μέχρις ότου εξοφληθούν όλοι οι λογαριασμοί του 2010 και βρεθεί από το Υπ. Οικονομικών ο τρόπος επιστροφής του Φ.Π.Α. που προκύπτει από το παρακρατούμενο ποσό για το rebate.
Ο   ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                      Ο ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
Κωνσταντίνος Λουράντος               Ηλίας Γιαννόγλου