Πέμπτη 24 Μαρτίου 2011

Η λίστα με τα 51 φάρμακα που δεν θα συνταγογραφούνται

Γνωστά παυσίπονα όπως το salospir 500, η ασπιρίνη (extra 650+65), το kalmol extra, το φάρμακο που χορηγείται για την αντιμετώπιση των ιλίγγων vomex, τα γνωστά αντιισταμινικά phenergan και clarityne, το buscopan για τις γαστρεντερικές παθήσεις, το fucidin-h για τις φλεγμονές του δέρματος και τα βλεννολυτικά - αντιβηχικά σιρόπια bisolvon, mucosolvan, mucothiol και sinecod δεν θα συνταγογραφούνται από γιατρούς. Για την ακρίβεια, ακόμη κι αν συνταγογραφούνται, το κόστος τους δεν θα καλύπτεται από τα Ασφαλιστικά Ταμεία. Τα εν λόγω φάρμακα και άλλα 38 περιλαμβάνονται στην περίφημη «αρνητική λίστα φαρμάκων».

Η λίστα περιλαμβάνει επίσης φάρμακα για την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας και της στυτικής δυσλειτουργίας, καθώς και σκευάσματα για τη διακοπή του καπνίσματος, τη στιγμή που η κυβέρνηση δίνει αγώνα για την εφαρμογή του
αντικαπνιστικού νόμου.

Υπενθυμίζεται ότι το Κεντρικό Συμβούλιο Υγείας είχε εισηγηθεί πριν από περίπου πέντε μήνες, τη συνταγογράφηση των φαρμάκων διακοπής καπνίσματος από τα Ασφαλιστικά Ταμεία. Η εισήγηση προέβλεπε συμμετοχή 25% των ασφαλισμένων που πάσχουν από καρδιαγγειακά νοσήματα, χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια και σακχαρώδη διαβήτη. Επίσης, προέβλεπε συμμετοχή 75% για τους υγιείς καπνιστές που απευθύνονται σε κέντρα διακοπής καπνίσματος.

Σύμφωνα με πληροφορίες, από την «αρνητική λίστα φαρμάκων» εκτιμάται ότι θα εξοικονομούνται 140 εκατομμύρια ευρώ ετησίως. Επίσης, έχει συνταχθεί και η «θετική λίστα» των φαρμάκων που θα συνταγογραφούνται και θα καλύπτονται από τα Ασφαλιστικά Ταμεία, αλλά δεν έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες τιμολόγησής τους από το υπουργείο Ανάπτυξης.

http://www.tovima.gr/files/1/2011/%CE%95%CF%80%CE%B9%CF%86%CE%AC%CE%BD%CE%B5%CE%B9%CE%B1%20%CE%95%CF%81%CE%B3%CE%B1%CF%83%CE%AF%CE%B1%CF%82/arnhtikilistafynta.pdf



Πηγή: www.tovima.gr


(Σ.Σ. Αυτά θα ισχύουν ΟΤΑΝ τεθεί η λίστα σε εφαρμογή)