Τρίτη 8 Μαρτίου 2011

Προσεχώς... «Οι εκατομμυριούχοι της Νάπολης»!

Η Θεατρική Ομάδα Φαρμακοποιών Αθήνας – Πειραιά «Ψυχής Ίαμα», μετά τη μεγάλη της επιτυχία με το έργο «ΠΡΟΣΟΧΗ! ΤΟ ΦΑΡΜΑΚΕΙΟ ΔΙΑΝΥΚΤΕΡΕΥΕΙ…»αποφάσισε να ανεβάσει την περίοδο 2010 – 2011 το έργο του Εντουάρντο Ντε Φιλίππο «Οι εκατομμυριούχοι της Νάπολης».



Από τον Μανόλη Μαυρολέοντα, φαρµακοποιό - συγγραφέα

Τώρα πια που οι εννέα, όλες κι όλες, παραστάσεις του πρώτου µας έργου ανήκουν στη µνήµη, είναι νοµίζω ώρα να κάνουµε έναν απολογισµό της προσπάθειάς µας, της αξίας της, της σηµασίας της, αλλά και της συνέχειάς της. Λόγω του ιδιαίτερου «ρόλου» που είχα τόσο ως συγγραφέας αλλά και ως ο «επί των γενικών οργανωτικών καθηκόντων της παράστασης», ήµουν ίσως ο µόνος από τη Θεατρική Οµάδα Φαρµακοποιών Αθήνας – Πειραιά «ΨΥΧΗΣ ΙΑΜΑ» που… «συµµετείχα και δε συµµετείχα» στην παράσταση. Όντας διαρκώς «κάτω ή πίσω από τη σκηνή», αποκόµισα µια πρωτόγνωρη όσο και συγκλονιστική εµπειρία. Έζησα την αγωνία των συναδέλφων να µάθουν τα λόγια τους, να µπουν στο «πετσί» του ρόλου τους, να είναι συνεπείς στις πρόβες τους. Κατορθώσαµε να παρακάµψουµε τα –αξεπέραστα στην αρχή– οικονοµικά προβλήµατα. Από αυτό το «ταξίδι» βγήκαµε όλοι κερδισµένοι…


Η παραπάνω διαπίστωση ισχύει όχι µόνο επειδή η παράσταση πέτυχε και άρεσε. Αυτό αποτελεί, κατά κάποιον τρόπο, την «Ιθάκη» του «ταξιδιού» και βέβαια καθόλου δεν υποτιµούµε τη σηµασία και την αξία της… Εννέα παραστάσεις µε γύρω στους 1.500 θεατές, κυρίως φαρµακοποιούς, δεν είναι µικρό πράγµα και µάλιστα για αρχή! Αυτό όµως που παραµένει ανεκτίµητο για όλους εµάς, το Χρήστο Αγγελόπουλο, τον Αρσένη Αθανασίου, τη Φλωρέτα Μαργιώλη, την Κλαίρη Παπαντωνίου, τη Σάρα Κόσσο, το Μάνο Τσίτουρα, το Βασίλη Παπαπέτρου, το Νίκο Σιγάλα και την Άντι Ακερµάνογλου, είναι αυτό που ζήσαµε µεταξύ µας, αλλά και η σχέση µας µε τη σκηνοθέτη και ηθοποιό Τόνια Μάνεση.

Κάποιοι συνάδελφοι που γνωρίζονταν ελάχιστα µεταξύ τους στην αρχή, αποτελούν σήµερα µια φιλική παρέα µε ισχυρούς δεσµούς, µε «κοινή διαδροµή» που είναι µάλιστα «διαδροµή πολιτισµού», έχοντας δηµιουργήσει ιστορία και έχοντας ήδη παραδώσει στο κοινό ένα αξιόλογο πολιτιστικό προϊόν!

Δεν είναι καθόλου λίγο –απεναντίας το θεωρώ πάρα πολύ– το να συντονίσεις «από το τίποτα» τόσα άτοµα, να κάνεις δύο σχεδόν ολόκληρα χρόνια πρόβες, να «στήσεις» ένα έργο –και µάλιστα ένα έργο που παίζεται για πρώτη φορά– να φτιάχνεις σκηνικά, να φροντίζεις για τα κοστούµια, το πρόγραµµα, τα δελτία Τύπου, τη µουσική και όλα όσα συνέθεσαν αυτό το µικρό θαύµα, γιατί σαν τέτοιο –κατά κοινή οµολογία– το βιώσαµε όλοι. Μέσα σε µια δύσκολη –τη δυσκολότερη των τελευταίων χρόνων– συγκυρία, κατορθώσαµε να ξεπεράσουµε τη ρουτίνα της καθηµερινότητας, τη µιζέρια που πολλές φορές µας πνίγει πίσω από τον πάγκο, και να συνδέσουµε το φάρµακο µε τον πολιτισµό και τον πολιτισµό µε το φάρµακο. Δυστυχώς, αυτά που ζήσαµε δεν περιγράφονται µε λόγια. Μόνο να τα βιώσει κανείς µπορεί, γιατί οι περιγραφές σ' αυτά τα θέµατα µικρή σηµασία έχουν…

Ήδη όµως ο αρχικός πυρήνας, πλαισιωµένος κι από άλλους συνάδελφους, ξεκίνησε την προετοιµασία ενός ακόµη πιο φιλόδοξου εγχειρήµατος, καθώς 17 ερασιτέχνες ηθοποιοί –φαρµακοποιοί θα επιχειρήσουν τώρα να κάνουν το επόµενο, ακόµη πιο µεγάλο βήµα: µε σκηνοθέτη και πάλι την ηθοποιό Τόνια Μάνεση, θα «ανεβάσουν» το κλασικό έργο του µεγάλου Ιταλού θεατρανθρώπου Εντουάρντο Ντε Φιλίππο «Οι εκατοµµυριούχοι της Νάπολης».

Οι πρόβες τους ξεκίνησαν ήδη από τα τέλη Σεπτέµβρη και όπως πάντα πραγµατοποιούνται στο φιλόξενο και εξαιρετικά καλαίσθητο χώρο του Φαρµακευτικού Συλλόγου του Πειραιά. Το έργο, αν και αναφέρεται στο τέλος του Β΄ Παγκοσµίου Πολέµου, προκύπτει, κατά έναν φαινοµενικά παράδοξο τρόπο, εντυπωσιακά επίκαιρο! Και µάλιστα καθίσταται εντυπωσιακά επίκαιρο ίσως επειδή στις µέρες µας ζούµε έναν «άλλου τύπου» (µπορεί και παγκόσµιο…) πόλεµο, µόνο που αυτή τη φορά είναι οικονοµικός. Ωστόσο, όλοι οι πόλεµοι, όλων των ειδών, έχουν ορισµένα πολύ κοινά βασικά χαρακτηριστικά: τον ευτελισµό των αξιών, τον αγώνα για επιβίωση, την αποθέωση του αµοραλισµού, αλλά ταυτόχρονα και την αντίσταση και την ελπίδα όσων αγωνίζονται και πιστεύουν πως ο εφιάλτης θα τελειώσει και τότε πάλι θα φανεί η γύµνια όσων στηρίζουν τη ζωή τους ή ακόµη και την ίδια την ύπαρξή τους στο εφήµερο κέρδος. Και τότε πάλι θα φανεί πως οι αληθινές, πανανθρώπινες αξίες δεν χάνουν ποτέ την… αξία τους!

Στο «ανέβασµα» της νέας παράστασης των φαρµακοποιών µπορούµε να βοηθήσουµε όλοι. Μπορούµε όλοι να συµµετέχουµε. Μια τέτοια προσπάθεια δε χρειάζεται µόνο «ηθοποιούς». Υπάρχουν δεκάδες ανάγκες (σκηνικά, κοστούµια, µουσική, δελτία τύπου, δηµόσιες σχέσεις, πρόγραµµα, αφίσες, ταξιθεσία, οικονοµική ενίσχυση, διαχείριση κτλ.) Και ας µην πει κανείς «πού καιρός και όρεξη, αυτήν την εποχή, για θέατρα και πολιτισµό…» Ίσα-ίσα! Τώρα είναι που πρέπει να αντισταθούµε! Και αντίσταση δε σηµαίνει µόνο µαχητικές συνδικαλιστικές διεκδικήσεις. Σηµαίνει –και ίσως περισσότερο τώρα– ψυχική δύναµη, συσπείρωση, χιούµορ, διέξοδο και ξέδοµα! Δεν είναι σχήµα λόγου ότι «το φάρµακο είναι πολιτισµός». Στην περίπτωσή µας, ο πολιτισµός µπορεί να γίνει το δικό µας φάρµακο…



ΘΕΑΤΡΟ ΚΝΩΣΣΟΣ(Κνωσσού 11 & Πατησίων 195, Πλ.Αμερικής, Αθήνα)



Ημέρες Παραστάσεων:
Κυριακή 15 Μαϊου ώρα 20.00μ.μ.
Τετάρτη 18 Μαϊου ώρα 21.00μ.μ.
Κυριακή 22 Μαϊου ώρα 20.00μ.μ.
Τετάρτη 25 Μαϊου ώρα 21.00μ.μ
Κυριακή 29 Μαϊου ώρα 20.00 μ.μ.
Τετάρτη 1 Ιουνίου ώρα 21.00μ.μ.

Συντελεστές παράστασης
Σκηνοθεσία:Τόνια Μάνεση

Τζενάρο:Αρσένης Αθανασίου
Αμάλια:Φλωρέττα Μαργιώλη
Μαρία-Ροζάρια:Ελίνα Καραμπινίδη
Αμεντέο:Ευθύμης Παπαευθυμίου
Ερρίκο:Παναγιώτης Μαραβέλιας
Πέπε:Αναστάσιος Παππας
Φεντερίκο:Γιώργος Παπαδημητρίου
Μαρίζα:Ελένη Κωστοπούλου
Ρικάρντο:Βασίλης Παπαπέτρου
Αντέλα:Έφη Καλλέργη-Βραχλιώτη
Ασούντα(διπλή διανομή):Τόνια Καμπανάρου και Ματίλντα Κοτζιά
Πεπενέλα:Κλαίρη Παπαντωνάκου
Φορτουνάτα:Άννα Σωτηροπούλου
Αστυνόμος Τσιάπα:Γιώργος Γαβριήλ
Γιατρός:Ηλίας Καϊναδάς