Δευτέρα 30 Μαΐου 2011

Τα ΜΗ.ΣΥ.ΦΑ. διχάζουν κυβέρνηση και ασθενείς

Από την Ελευθεροτυπία (της Δήμητρας Ευθυμιάδου, 29/5/2011):

"Φάρμακα στο… χειρουργείο

Όλο και περισσότερα πρέπει να πληρώνουν από την τσέπη τους από εδώ και πέρα οι έλληνες ασθενείς, εξαιτίας των μέτρων που προωθεί ο υπουργός Υγείας διά του μεσοπρόθεσμου προγράμματος.

Πολύ σύντομα πολλά φάρμακα ευρείας κυκλοφορίας θα μετατραπούν σε «μη συνταγογραφούμενα», γεγονός που σημαίνει ότι δεν θα καλύπτονται από τα ασφαλιστικά ταμεία, ενώ και τα σχέδια περί παραχώρησης κλινών του ΕΣΥ σε ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες θα δημιουργήσουν ασθενείς δύο ταχυτήτων.

Με ασαφή και αμφιβόλου αποτελεσματικότητας μέτρα που στοχεύουν κυρίως στο φάρμακο και στην περιστολή υπηρεσιών προς τους ασθενείς, ο Ανδρέας Λοβέρδος σκοπεύει να εξοικονομήσει πάνω από 310 εκατ. ευρώ για το 2011.

Παραμένει άγνωστο εάν μπορεί να επιτευχθεί, δεδομένου πως και οι ρυθμίσεις που έχει επιβάλει μέχρι στιγμής δεν έχουν αποδώσει τα αναμενόμενα.

Μεταξύ των όσων θα έρθουν το επόμενο διάστημα είναι:

1) Η ηλεκτρονική συνταγογράφηση στο ΙΚΑ είναι το μεγάλο αγκάθι για το σύστημα, καθώς οι περίπου 7.500 γιατροί που εργάζονται στα υποκαταστήματα του ιδρύματος δεν διαθέτουν καν ηλεκτρονικούς υπολογιστές.

2) Ο υπουργός Υγείας επιδιώκει ακόμη να μεγαλώσει τη λίστα με τα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα. Πρόκειται για σκευάσματα που δεν θα πληρώνονται πλέον από τα ασφαλιστικά ταμεία, ενώ δεν θα απαιτείται και ιατρική συνταγή για να τα προμηθευτούν οι ασθενείς. Γεγονός που σημαίνει ότι πρέπει να τα πληρώνουν από την τσέπη τους. Τα συγκεκριμένα φάρμακα όχι απλώς θα διατίθενται ελεύθερα στη λιανική αγορά αλλά και θα διαφημίζονται.

3) Ο Ανδρέας Λοβέρδος μιλά ακόμη και για νέα τιμολογιακή πολιτική για τα φάρμακα καθώς και για ενιαία πολιτική στο ζήτημα των τιμών. Στόχος είναι μέχρι τα μέσα Ιουνίου να έχει εκδοθεί ένα δεύτερο δελτίο τιμών για τα σκευάσματα που κυκλοφορούν στην ελληνική αγορά και έως τις αρχές Ιουλίου να έχει δημοσιευθεί η λεγόμενη «θετική λίστα» φαρμάκων που θα περιλαμβάνει όλες τις θεραπείες που θα αποζημιώνονται από την κοινωνική ασφάλιση. Με τα δύο αυτά μέτρα ευελπιστεί να εξασφαλίσει περαιτέρω μείωση στις τιμές των φαρμάκων κατά 20%. Ωστόσο, επειδή τα σημερινά κριτήρια που έχουν τεθεί για την ένταξη ενός φαρμάκου στη λίστα προσκρούουν σε νομικά ζητήματα, τις επόμενες ημέρες αναμένεται να αλλάξουν οι προϋποθέσεις αυτές.

Ταυτόχρονα η ηγεσία του υπουργείου Υγείας θα μειώσει τις τιμές τόσο των γενόσημων φαρμάκων (αντίγραφα) όσο και των πρωτότυπων. Σήμερα όταν η πατέντα ενός φαρμάκου λήγει (έπειτα από περίπου 10 χρόνια κυκλοφορίας του), η τιμή του μειώνεται στο 80% της αρχικής και αυτή των αντιγράφων που βγαίνουν στην αγορά ορίζεται στο 70% του πρωτότυπου. Με τις προωθούμενες αλλαγές η τιμή του πρωτότυπου θα περιορισθεί στο 70% και αυτή των αντιγράφων στο 63%.

4) Άνοιγμα του ΕΣΥ και προς τις ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες προβλέπει ο σχεδιασμός του υπουργού Υγείας διά του μεσοπρόθεσμου προγράμματος. Ειδικότερα προσπαθεί να διαθέσει το 20% των κλινών που υπάρχουν στα δημόσια νοσοκομεία (συνολικά είναι 35.000 κλίνες) στους ασθενείς που διαθέτουν ιδιωτική ασφάλιση, προκειμένου να αυξηθούν τα έσοδα του ΕΣΥ. Ωστόσο παραμένει άγνωστο πώς ένας ασθενής που πληρώνει συνειδητά μεγάλα ποσά κάθε χρόνο σε ιδιωτικές εταιρείες ασφάλισης προκειμένου να νοσηλεύεται σε ιδιωτικά και όχι σε δημόσια νοσοκομεία θα επιλέξει τελικά το ΕΣΥ. Πληροφορίες αναφέρουν ότι υπάρχουν σκέψεις στο υπουργείο Υγείας να διατεθούν τα καλύτερα κρεβάτια και τα μονόκλινα δωμάτια (έπειτα από κάποιο... ρετούς φυσικά) για το σκοπό αυτό, ώστε να αποτελέσουν δέλεαρ προσέλκυσης ασθενών.

Όμως εάν υλοποιηθεί το σχέδιο αυτό θα μειωθεί δραστικά ο αριθμός των κλινών για τους... πληβείους ασθενείς, αφού θα δίνεται προτεραιότητα σε όσους διαθέτουν ιδιωτική ασφάλεια”.

Από το site trikalanews.gr (26/5/2011):

" Σφοδρή αντίδραση των τρικαλινών φαρμακοποιών στην διεύρυνση της αρνητικής λίστας φαρμάκων

Ακόμη και οι φαρμακοποιοί ξεσηκώθηκαν βλέποντας το έγκλημα του Υπουργείου Υγείας, να στερήσει από «μη έχοντες και κατέχοντες» ακόμη και φάρμακα χαμηλού κόστους.

Το Υπουργείο Υγείας, εδώ και 6 ημέρες, ξεκίνησε την προσπάθεια να αποτελειώσει ασθενείς και μεσούσης της οικονομικής κρίσης, διεύρυνε την «αρνητική λίστα» των φαρμάκων, φτάνοντας τα 2.500 τα φάρμακα που οι ασφαλισμένοι, καλούνται να πληρώσουν από την τσέπη τους…

«Είναι … τρελό, αυτό που συμβαίνει, βάλανε στην λίστα ακόμη και φάρμακα των 5 και 10 ευρώ. Δεν γίνεται εξοικονόμηση πόρων με αυτό τον τρόπο, απλά φέρνουν σε μεγαλύτερη απόγνωση τους ασθενείς. Ήδη υπάρχει «ψαλίδι» κατά 25% στις φαρμακευτικές δαπάνες και ήταν αρκετό, δεν χρειαζόταν η διεύρυνση της λίστας των φαρμάκων που πληρώνουν από την τσέπη τους οι ασφαλισμένοι. Βλέπουμε λόγω της οικονομικής κρίσης να αυξάνονται με γεωμετρική πρόοδο, ασθενείς που δεν μπορούν να πληρώσουν ούτε και τα φάρμακα των 10 ευρώ από την τσέπη τους», δηλώνει στο trikalanews.gr ο Πρόεδρος του Συλλόγου Φαρμακοποιών Ν. Τρικάλων Νίκος Μάνος και προσθέτει πως «πολύ φοβάμαι πως μέσα στον Ιούνιο, θα υπάρξει και νέα επέκταση της λίστας των φαρμάκων που θα πληρώνουν από την τσέπη τους οι ασφαλισμένοι»… ”

Πηγή: Φαρμακευτικός Κόσμος