Πακέτο σαρωτικών φορολογικών μέτρων προωθεί το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, στο πλαίσιο του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος ώς το 2015 και των πρόσθετων μέτρων ύψους 6 δισ. ευρώ για εφέτος.
Η κυβέρνηση αναζητεί -τουλάχιστον- 23 δισ. ευρώ ώς το 2015 και άλλα 6 δισ. για εφέτος ώστε να κλείσει τις «τρύπες» του προϋπολογισμού.
Μεταξύ των νέων φορολογικών μέτρων που εξετάζει το υπουργείο Οικονομικών είναι και η κατάργηση του αφορολόγητου ορίου για περίπου 1 εκατ. ελεύθερους επαγγελματίες, μέτρο για το οποίο πιέζει ασφυκτικά η τρόικα.
Εναλλακτικά, εξετάζεται το σενάριο μίας νέας έκτακτης εισφοράς ή η μείωση του αφορολόγητου ορίου των 12.000 ευρώ για όλους τους δικαιούχους (δηλαδή και για μισθωτούς-συνταξιούχους) κάτω από τα 10.000 ευρώ.
Η κατάργηση του αφορολόγητου των ελευθέρων επαγγελματιών είχε γίνει επί υπουργίας Γ. Αλογοσκούφη το 2008, αλλά αναιρέθηκε λίγους μήνες αργότερα από τον διάδοχό του, Γ. Παπαθανασίου.
Εάν τελικά το υπουργείο Οικονομικών υιοθετήσει αυτό το μέτρο, τότε ο συντελεστής του φόρου για τα πρώτα 12.000 ευρώ του εισοδήματος θα είναι (το πιθανότερο) 10% ή 15% ή 18%.
Την ίδια ώρα, νευρική κρίση έχει προκαλέσει στην τρόικα το «κίνημα των αποδείξεων» και ειδικότερα το γεγονός το υπουργείο Οικονομικών αναγκάζεται να προχωρήσει σε μεγάλες επιστροφές φόρου, καθώς οι φορολογούμενοι κατέθεσαν περισσότερες αποδείξεις απ' όσες χρειάζονται για την κάλυψη του αφορολόγητου ορίου.
Γι' αυτό άλλωστε έπεσε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με την τρόικα το ενδεχόμενο της μείωσης του αφορολόγητου ορίου για το σύνολο των φορολογουμένων, όπως ακόμα και της κατάργησης των αποδείξεων, κάτι που τελικά απορρίφθηκε αφού θεωρείται ότι θα υπονομεύσει την προσπάθεια αύξησης των δημοσίων εσόδων και θα διογκώσει τη φοροδιαφυγή.
Αυτό που είναι πολύ πιθανό είναι να μπει «πλαφόν» στο μπόνους φόρου 300 ευρώ, όπως είχε αρχικά σχεδιαστεί το συγκεκριμένο μέτρο.
Οι αποδείξεις για το μπόνους φόρου φτάνουν μέχρι τα 3.000 ευρώ ανά άτομο, καθώς καλύπτουν τη διαφορά των 12.000 ευρώ και του ανώτατου ύψους αποδείξεων 15.000 ευρώ.
Για παράδειγμα, φορολογούμενος με ετήσιο εισόδημα 20.000 ευρώ χρειάζεται να συγκεντρώσει αποδείξεις 3.600 ευρώ για το αφορολόγητο. Αν θέλει και το μπόνους των 3.000 ευρώ, προσκομίζει αποδείξεις 6.600 ευρώ.
Οι πρόσθετες αποδείξεις 3.000 ευρώ ανά άτομο ή 6.000 ευρώ ανά οικογένεια δίνουν μπόνους ίσο με το 10% της αξίας των αποδείξεων. Έτσι, αν προσκομισθούν πρόσθετες αποδείξεις 2.000 ευρώ, η έκπτωση φόρου είναι 200 ευρώ.
Απόσπασμα από www.tanea.gr