Κύριε Πρόεδρε,
Στη χθεσινή συνέντευξη τύπου του Υπουργείου Υγείας, στην οποία παρευρεθήκατε και μιλήσατε για τους φαρμακοποιούς - ενώ μέχρι χθες με διαβεβαιώνατε ότι δεν έχετε καμία σχέση με το Υπ. Υγείας και τον Κ. Λοβέρδο - προσπαθήσατε να κάνετε το άσπρο μαύρο. Δεν με εκπλήσσει το γεγονός, γιατί συνήθως έτσι γίνεται, αλλά ειλικρινά δεν το περίμενα από εσάς.
Ανεξαρτήτως από το τι πιστεύει το Ταμείο σας πλέον και από το εάν πανηγυρίζετε επειδή τους 8 μήνες καθυστέρησης τους κάνατε 5, οφείλω να ασκήσω καλοπροαίρετη κριτική στα σημεία που αφορούν το Φαρμακευτικό Σύλλογο Αττικής.
1. Παρουσιάζετε την απόφαση μας να χορηγούμε Φάρμακα Υψηλού Κόστους (Φ.Υ.Κ.) ως υποχώρηση εκ μέρους μας ενώ γνωρίζετε ότι αυτό, στην προηγούμενη κινητοποίηση μας, το είχατε ζητήσει ως προσφορά σε αυτούς που πάσχουν από σοβαρές ασθένειες. Τώρα που το υλοποιήσαμε το χρησιμοποιήσατε ειρωνευόμενος την απόφαση μας, λέγοντας «τώρα πήρα μια επιστολή ότι αρχίζουν να χορηγούν Φ.Υ.Κ., φαίνεται πάει σταδιακά». Σας φαντάζομαι μάλιστα να χαμογελάτε.
2. Όπως γνωρίζετε το 50% του τζίρου του ΟΠΑΔ είναι στην Αττική. Άρα όταν αναφέρεστε στην Αττική, λέγοντας ότι μόνο η Αττική κάνει κινητοποίηση, θα πρέπει να αναφέρετε ακριβώς και αυτό το γεγονός. Είναι λοιπόν φυσιολογικό να μας «καίει» περισσότερο από την επαρχία, το γεγονός ότι μας καθυστερείτε την εξόφληση των πληρωμών μας.
3. Οπωσδήποτε γίνονται επιλεκτικές πληρωμές, αφού όπως μας δήλωσε ο Πρόεδρος του Πειραιά, οι πληρωμές γίνονται μέσω του Συλλόγου του και εκεί έχετε πληρώσει και το Δεκέμβριο του 2010. Μήπως αυτό θα μπορούσε να είχε γίνει και με εμάς;
4. Αναφέρετε ότι «από τότε που λειτουργεί ο ΟΠΑΔ χρωστά στους φαρμακοποιούς 6-8 μήνες» ομολογώντας ουσιαστικά ότι παρανομούσε, ότι καταστρατηγούσε τις ατομικές συμβάσεις που όριζαν πληρωμή εντός 45 ημερών, θριαμβολογώντας, ότι «η ψαλίδα έχει κλείσει στους 5 μήνες». Δηλαδή με λίγα λόγια παρανομείτε μεν, λιγότερο δε. Αναφέρετε επίσης ότι σε κάποιους λογαριασμούς έχετε καταθέσει τα χρήματα, τα οποία θα πάρουμε κάποτε χωρίς να αναφέρετε πότε. Αυτό θα είχε αξία εάν και για εμάς η εφορία, την οποία καλούμαστε να πληρώσουμε, δεχόταν την ίδια δικαιολογία: ότι υπάρχουν τα χρήματα του ΟΠΑΔ και όταν τα πάρουμε, θα πληρώσουμε.
5. Τα χρήματα των Φ.Υ.Κ. ακόμα δεν τα έχετε πληρώσει, αλλά αυτό προφανώς δεν το αναφέρατε. Από το Σεπτέμβριο μέχρι σήμερα χρωστάτε 6 μήνες Φ.Υ.Κ.
6. Είπατε ότι «δώσαμε σε 3 μήνες χρήματα 7 μηνών». Προφανώς αυτή τη δήλωση δεν θα μπορούσατε ποτέ να την κάνετε παρουσία μας. Αυτό αποτελεί παραπληροφόρηση και διαστρέβλωση της πραγματικότητας. Η αλήθεια είναι, και τη γνωρίζετε, ότι πληρώσατε Ιανουάριο και Φεβρουάριο και όχι όλους τους φαρμακοποιούς. Διακρίνω ότι έχετε μια περίεργη αντίληψη του «δίνω». Εμείς πιστεύουμε, ότι χρήματα που δεν έχουν μπει στους λογαριασμούς μας, τα χρωστάτε. Με την ίδια λογική που κάποιος υπάλληλος όταν δεν παίρνει το μισθό του, του τον χρωστούν, ασχέτως αν ο εργοδότης έχει τα χρήματα στην τσέπη του ή όχι.
7. Αναφέρετε επίσης ότι «οι 11.500 φαρμακοποιοί της χώρας δεν είναι έμμισθοι υπάλληλοι να τους δίνουμε 1.000 Ευρώ και να τα παίρνουν». Σωστά. Εσείς π.χ. μπορεί να παίρνετε το μισθό σας στην ώρα σας, χωρίς να έχετε επενδύσει ούτε ένα ευρώ και χωρίς λειτουργικά έξοδα. Αντιθέτως εμείς, μπορούμε να περιμένουμε να μας πληρώσετε όποτε επιθυμείτε.
8. Αναφέρατε ότι ο Φ.Σ. Θεσσαλονίκης δεν κινητοποιήθηκε το Μάρτιο και πληρώθηκε αμέσως τις οφειλές του για τον Ιανουάριο και το Φεβρουάριο. Χωρίς να διαφωνούμε ούτε στο ελάχιστο για το ότι καλά κάνατε και τηρήσατε την υποχρέωση που είχατε απέναντι στους συναδέλφους μας, αυτό δηλώνει ευθαρσώς ότι εμάς μας «τιμωρήσατε» επειδή τολμήσαμε να διεκδικήσουμε τα χρήματα μας.
9. Αναφέρατε ότι «πρέπει και εμείς να αμυνθούμε όχι για εμάς, για τους ασφαλισμένους». Οποία υποκρισία! Αν ενδιαφέρεστε πράγματι για τους ασφαλισμένους σας, γιατί δεν εξοφλείτε αμέσως όσους έρχονται στα ταμεία σας με αποδείξεις; Γιατί τους ταλαιπωρείτε μην κάνοντας το αυτονόητο; Να εξοφλήσετε τους φαρμακοποιούς, που αρκετά σας έχουν πιστώσει;
10. Ομολογείτε ότι δεν πληρώνετε γιατρούς, εργαστήρια, φαρμακοποιούς και παρόλα αυτά θέλετε να συνεχίζουμε να σας δανείζουμε. Τι να πω; Όποιος αθετεί συνέχεια το λόγο του πως λέγεται; Και πως θέλετε να τον εμπιστευόμαστε;
11. Ποιος είπε τον Απρίλιο ότι θα παραιτηθεί αν δεν πληρωθούμε μέχρι τέλος Απριλίου; Έχουμε κάθε δικαίωμα να ζητήσουμε την παραίτησή του. Και θα έπρεπε ίσως από ευθιξία να το έχει ήδη κάνει. Δεν τη ζητάμε όμως, γιατί δεν έχουμε να κερδίσουμε απολύτως τίποτα. Άλλωστε, αν θέλετε και την άποψή μου, δεν φταίει απολύτως ο ίδιος αλλά οι «σύμβουλοί» του, που τον παρότρυναν να δώσει αυτή την υπόσχεση. Θα μπορούσαμε να δημοσιοποιήσουμε το Βίντεο που έχουμε, αλλά βέβαια δεν μας το επιτρέπει το ήθος μας.
12. Επίσης, θα θέλαμε να πάψετε μέσω του Υπ. Υγείας να εκβιάζετε το Φ.Σ.Α., λέγοντας ότι ειδικά με αυτό το Σύλλογο ο ΕΟΠΥΥ θα υπογράψει ατομικές συμβάσεις. Από αυτό και μόνο, αποδεικνύεται ότι όποιος δεν σας είναι αρεστός, δεν συμπλέει με τις απόψεις και δεν είναι υπάκουος στις αποφάσεις σας, θα βάλλεται πανταχόθεν. Θα σας θυμίσουμε μόνο, ότι και όταν υπήρχαν ατομικές συμβάσεις με τον ίδιο τρόπο διεκδικούσαμε τα χρήματα μας με επιτυχία. Η Συλλογική Σύμβαση βολεύει περισσότερο εσάς, παρά εμάς, για λόγους που σας έχω επανειλημμένως εξηγήσει και έχετε αποδεχθεί.
13. Επιχειρείται μια σύγκριση με το παρελθόν, για να παρουσιασθεί η εικόνα βελτιωμένη, που όμως είναι αυθαίρετη και ανεδαφική. Πέρυσι δεν υπήρχαν ούτε ΦΥΚ, ούτε rebate, ούτε μειώσεις τιμών, ούτε γενική κατάρρευση της αγοράς. Αν λοιπόν τα φαρμακεία μπορούσαν να αντέξουν κάπως τις καθυστερήσεις τότε, φέτος η έγκαιρη πληρωμή είναι όρος επιβίωσης.
Επί πλέον, νομίζω ότι είναι καιρός να πούμε ότι πέρυσι δεν υπήρξαν μεγάλες κινητοποιήσεις για τα ταμεία, όχι επειδή δεν υπήρχε πρόβλημα, αλλά λόγω υπευθυνότητας του κλάδου στην περίοδο των θεσμικών διεκδικήσεων και στην προσπάθεια αποφυγής προβοκάτσιας.
Άρα, το ότι πέρυσι ήταν χειρότερα και φέτος καλύτερα δεν είναι επιχείρημα κατά των κινητοποιήσεων.
Κύριε Πρόεδρε,
Καλοί είναι οι μονόλογοι όταν γίνονται χωρίς το αντίπαλο μέρος, σε καλοφτιαγμένες συνεντεύξεις τύπου, που μας έχει συνηθίσει το Υπ. Υγείας όταν έρχονται τα δύσκολα, αλλά καλύτερες είναι οι συζητήσεις και η προσπάθεια εξεύρεσης λύσεων, μέσω πραγματικών δεδομένων και όχι εικασιών. Είμαι πάντα στην διάθεσή σας για την ΔΙΑ ΠΑΝΤΟΣ επίλυση του προβλήματος των εξοφλήσεων μας από τον ΟΠΑΔ , που ασφαλώς δεν είναι τωρινό πρόβλημα, αλλά που όμως με τα σημερινά δεδομένα οδηγεί το φαρμακείο σε οριστική διάλυση που είμαι σίγουρος ότι δεν επιθυμείτε.
Με εκτίμηση,
Κ. Λουράντος
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΧΤΕΣΙΝΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ
Α. ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Σουλιώτη κάτι επιπλέον έχετε να πείτε εσείς από τον ΟΠΑΔ;
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΧΤΕΣΙΝΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ
Α. ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Σουλιώτη κάτι επιπλέον έχετε να πείτε εσείς από τον ΟΠΑΔ;
Κ. ΣΟΥΛΙΩΤΗΣ: ’μα υπάρχουν ερωτήσεις γι' αυτό είμαι εδώ.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: (Ερώτηση εκτός μικροφώνου)
Κ. ΣΟΥΛΙΩΤΗΣ: Τώρα πήρα μια επιστολή ότι αρχίζουν να χορηγούν φάρμακα υψηλού κόστους, φαίνεται πάει σταδιακά. Οι καταθέσεις ξεκίνησαν. Να πω δυο πράγματα, θ’ απαντήσουμε σε όλα.
Κατ' αρχάς κάνει μόνο η Αττική κινητοποίηση. Αυτό είναι γνωστό. Εμείς πληρώνουμε όλη την Ελλάδα με τον ίδιο ρυθμό, δεν έχουμε προτιμήσεις ούτε έχουμε την ευκαιρία να πούμε «πάρε εσύ χρήματα, μην πάρεις εσύ». Έχουμε δώσει από το Φεβρουάριο που ξεκίνησε αυτή η συζήτηση και που θυμάστε ότι όταν εξήγγειλαν κινητοποιήσεις ο ίδιος ο Υπουργός είπε ότι έχουν δίκιο και συμφωνήσαμε όλοι. Διότι τότε το διάστημα είχε πάει στους 8 μήνες.
Και πρέπει να σας πω ότι ο ΟΠΑΔ από τότε που λειτουργεί χρωστάει στους φαρμακοποιούς μονίμως 6 με 8 μήνες. Αυτή τη στιγμή έχουν πληρωθεί στους λογαριασμούς τους, και αυτό δεν επιδέχεται αμφισβήτησης, 220 εκατομμύρια με αποτέλεσμα η ψαλίδα να έχει πέσει στους 5 μήνες και εχθές, η ετήσια δαπάνη μας ήταν 550 εκατομμύρια το 2010 και με την πληρωμή αυτή που γίνεται τώρα, το υπόλοιπο είναι 85 εκατομμύρια. Σε όλη την Ελλάδα, δε μιλάω για την Αττική μόνο, μιλάω για όλη την Ελλάδα. 550 εκατομμύρια το χρόνο έκανε δαπάνη το 2010, 670 ήταν το 2009, έτσι για να βλέπουμε και λίγο την πορεία των πραγμάτων και με τα χρήματα που δίνουμε τώρα, το υπόλοιπο του 2010 θα είναι 2 μηνών.
Σας λέω λοιπόν και μπορείτε να το ελέγξετε αυτό, είστε χρόνια στο ρεπορτάζ, δεν υπήρχε ποτέ τόσο μικρό διάστημα στον ΟΠΑΔ.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: (Ερώτηση εκτός μικροφώνου)
Κ. ΣΟΥΛΙΩΤΗΣ: Δεν εξοφλούμε μέχρι τις χθεσινές συνταγές, έχουμε πληρώσει Ιανουάριο – Φεβρουάριο και τώρα ρυθμίζουμε το 2010. Οι δεσμεύσεις μας λένε, γιατί υπάρχει μια συμφωνία, ότι θα πληρώσουμε μέχρι και τον Οκτώβριο του 2010 τώρα και θα μένουν δυο μήνες που θα ρυθμιστούν μέσα στο καλοκαίρι. Αυτό λέει η συμφωνία. Η συμφωνία αυτή έγινε το Μάρτιο.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: ’ρα γιατί καθυστερούν τα χρήματα;
Κ. ΣΟΥΛΙΩΤΗΣ: Δεν καθυστερούν καθόλου.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ο κ. Λουράντος λέει ότι δεν έχουν μπει στο λογαριασμό τους..
Κ. ΣΟΥΛΙΩΤΗΣ: Εγώ δε μπορώ να μιλήσω για το φαρμακείο του κ. Λουράντου, μιλάω για το Ταμείο. Λοιπόν, το Ταμείο πληρώνει κατά μέσο όρο τώρα, μετά τη μετατροπή του σε Ταμείο, σε 3 εβδομάδες. Πριν τη μετατροπή του πλήρωνε σε 3 μήνες. Δε μπορούμε να κάνουμε κάτι άλλο. Δώσαμε σε 3 μήνες χρήματα 7 μηνών, 350 εκατομμύρια. Αυτά δίνουμε.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μα στην ανακοίνωση χθες που βγάλατε είπατε ότι μειώνεται σε 8 μήνες και τώρα σε 5.
Κ. ΣΟΥΛΙΩΤΗΣ: Όχι, είπα τώρα που μιλάμε είναι 5 αλλά έχουν φύγει ήδη τα χρήματα και θα πάνε 3.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τι οφείλετε στους φαρμακοποιούς;
Κ. ΣΟΥΛΙΩΤΗΣ: Σας είπα, 85 εκατομμύρια από το 2010, από το 2011 δεν έχουμε οφειλή, έχουμε πληρώσει τους δύο πρώτους μήνες.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ωραία, αυτά πότε θα τα δώσετε;
Κ. ΣΟΥΛΙΩΤΗΣ: Μέσα στο καλοκαίρι. Κοιτάξτε, το τι χρωστάει το ξέρει καλά αυτός που χρωστάει, διότι ακούσαμε κι άλλα πράγματα, επειδή 200 φαρμακοποιοί στα Βίλια και στην Ελευσίνα άργησαν να πληρωθούν για τεχνικούς λόγους, υπήρχε μια γενίκευση ότι «δεν πληρωθήκαμε». Τότε να πληρώσω κι εγώ τους 200 και να πω «σας πλήρωσα». Δεν έχει λογική αυτό.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μήπως καθυστερεί η διαδικασία;
Κ. ΣΟΥΛΙΩΤΗΣ: Όχι, δεν καθυστερεί καθόλου.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Όταν λέτε «πληρώνω σήμερα» και τα λεφτά μπαίνουν σε 2 μήνες…
Κ. ΣΟΥΛΙΩΤΗΣ: Όχι, δε μπαίνουν σε 2 μήνες. Σας είπα, τα προηγούμενα χρήματα μπήκαν σε 3 εβδομάδες. Και ξαναλέω, οι 11.500 φαρμακοποιοί της χώρας δεν είναι έμμισθοι υπάλληλοι να τους δίνουμε 1.000 ή 2.000 ευρώ το μήνα και να τα παίρνουν. Υπάρχει ένας στοιχειώδης έλεγχος ο οποίος διαρκεί μία εβδομάδα. Το δημόσιο χρήμα βγαίνει από τα Ταμεία μ’ έναν συγκεκριμένο τρόπο. Αυτό δε μπορεί να επιταχυνθεί.
Μπορεί μόνο να επιβραδυνθεί, αν έχουμε τα φαινόμενα του Μαρτίου με ουρές χιλιάδων ανθρώπων κάθε μέρα στις Υπηρεσίες μας οπότε θα μας επιτρέψετε να δώσουμε προτεραιότητα στους ασφαλισμένους και όχι στις πληρωμές. Και πρέπει να σας πω το εξής: Οι 240 ημέρες με αυτοπεριορισμό, με ρύθμιση από το Υπουργείο, έγιναν 45. Το Υπουργείο πέρασε νόμο που λέει «όχι, θα πληρώνουμε 45». Έβαλε έναν αυτοπεριορισμό. Και αυτό δε μπορεί να το φτάσει κανείς μέσα σε ένα μήνα. Οι 240 ημέρες δε μπορούν να γίνουν 45 σ’ ένα μήνα, θα γίνουν σε 2-3 μήνες. Και εδώ είμαστε τώρα, είμαστε μπροστά σε αυτό.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Το παρουσιάζεται ως επίτευγμα τώρα αυτό..
Κ. ΣΟΥΛΙΩΤΗΣ: Είναι πραγματικότητα όμως.. Κανένα επίτευγμα.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Σουλιώτη, άκουσα τον κ. Βουδούρη κάτι να λέει, ότι σκέφτεστε έναν άλλο τρόπο σχέσης με τους φαρμακοποιούς της Αθήνας. Τι έλεγε;
Κ. ΣΟΥΛΙΩΤΗΣ: Κοιτάξτε, αυτή τη στιγμή όπως γνωρίζουμε όλοι, έχουμε προβεί σε μια συλλογική σύμβαση με τον Πανελλήνιο Φαρμακευτική Σύλλογο που καλύπτει τα φαρμακεία όλης της χώρας. Από κει και πέρα αν υπάρχει καταστρατήγηση της σήμανσης, πρέπει κι εμείς ν’ αμυνθούμε, όχι για μας, για τους ασφαλισμένους.
Θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί προκειμένου τη στιγμή που είμαστε συνεπείς, να μην απειληθεί η απρόσκοπτη χορήγηση φαρμάκων στους ασφαλισμένους. Ό,τι χρειαστεί.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Υπάρχει άλλη περιοχή στην Ελλάδα που να κάνει αυτή την ιστορία;
Κ. ΣΟΥΛΙΩΤΗΣ: Όχι, δεν υπάρχει άλλη περιοχή. και δεν υπάρχει καμία άλλη περιοχή που να έχει πάρει περισσότερα χρήματα απ’ όσα έχει πάρει η Αττική. Καμία άλλη περιοχή.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ήθελα να διευκρινίσουμε το εξής: Πώς πληρώθηκε η περιοχή Θεσσαλονίκης και η περιοχή Αθήνας;
Κ. ΣΟΥΛΙΩΤΗΣ: Είναι κάτι πολύ σημαντικό..
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: (Ερώτηση εκτός μικροφώνου) Είπατε και κάτι άλλο: Είπατε ότι πιάστηκαν να χορηγούν τα ακριβά φάρμακα. Ποιοι; Στην Αττική;
Κ. ΣΟΥΛΙΩΤΗΣ: Και στην Αττική, μόλις τώρα πήραμε επιστολή.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Επιστολή από πού;
Κ. ΣΟΥΛΙΩΤΗΣ: Από τον κ. Λουράντο. Να πω κάτι: Ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης -θα χρησιμοποιήσω αυτό το παράδειγμα γιατί είναι εξίσου μεγάλος και είναι παράδειγμα που μπορεί να χρησιμοποιηθεί- δεν έκανε κινητοποιήσεις το Μάρτιο. Το ποσό που έπρεπε να πάρει ήταν 10 εκατομμύρια. Το πήρε σε δυο ημέρες. Δε δείξαμε προτίμηση, απλά όλο το Μάρτιο οι υπάλληλοί μας ασχολήθηκαν με τις συνταγές, ήρθαν σε συνεννόηση με τους Επιτρόπους του Ελεγκτικού Συνεδρίου που για πρώτη φορά έβλεπαν τον ΟΠΑΔ και σε δυο ημέρες είχαν δοθεί 10 εκατομμύρια.
Την ώρα που γίνονταν όλα αυτά εμείς είχαμε κάθε μέρα τις κάμερες και χιλιάδες άτομα στην ουρά να εξυπηρετούμε, στην Αθήνα.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Σουλιώτη, επειδή αυτή η κατάσταση μπορεί να συνεχιστεί, οι φαρμακοποιοί να απεργούν επειδή δεν τους πληρώνετε, επειδή ενδεχομένως το κράτος να μη μπορεί ποτέ να πληρώσει στην ώρα του τους φαρμακοποιούς, τους γιατρούς ή άλλη κοινωνική ομάδα, προτίθεστε να λάβετε κάποια μέτρα ώστε να μην ταλαιπωρούνται οι ασφαλισμένοι, να μη στήνονται στις ουρές του ΟΠΑΔ για να πάρουν πίσω τα χρήματά τους;
Κ. ΣΟΥΛΙΩΤΗΣ: Αν δεν το κάνουμε θα πρέπει να ελεγχθούμε, όχι αν το κάνουμε. Θα το κάνουμε, ναι.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ρωτά αν θα πάρετε συγκεκριμένα μέτρα.
Κ. ΣΟΥΛΙΩΤΗΣ: Δεν έχω συγκεκριμένη απάντηση γιατί θεωρώ ότι θα λυθεί το πρόβλημα γιατί δεν υπάρχει λόγος πραγματικά στην παρούσα φάση γι’ αυτή την κινητοποίηση. Σας λέω, πριν δυο μήνες όταν άρχισε αυτή η συζήτηση είπαμε όλοι ότι έχουν δίκιο. Τώρα δεν έχουν δίκιο. Δεν πρέπει να συνεχιστεί η κινητοποίηση.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δε ρώτησα αυτό κ. Σουλιώτη, ρώτησα αν θα λάβετε κάποια μέτρα για να μη στήνονται οι άνθρωποι στις ουρές να πάρουν τα χρήματά τους πίσω.
Κ. ΣΟΥΛΙΩΤΗΣ: Αν συνεχίσουν την κινητοποίηση, φυσικά και θα λάβουμε μέτρα.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Σουλιώτη, αυτό που σκέφτεστε είναι να πάτε σε ατομικές συμβάσεις με τους φαρμακοποιούς;
Κ. ΣΟΥΛΙΩΤΗΣ: Είναι μια επιλογή, έτσι ήταν μέχρι το 2009. Και δεν είχαμε κινητοποιήσεις μέχρι το 2009 αυτού του εύρους. Και εδώ είναι ένα θέμα.
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Μόνο στην Αθήνα ήταν αυτό;
Κ. ΣΟΥΛΙΩΤΗΣ: Μόνο στην Αθήνα. Και ο Πειραιάς δίνει φάρμακα κανονικά και όλες οι υπόλοιπες περιοχές. Και να πω και κάτι άλλο: Επειδή είναι τόσο σωστή αυτή η ρύθμιση για τους φαρμακοποιούς κι επειδή δε θέλουμε να είναι προνομιακή η ρύθμιση για τους φαρμακοποιούς, υπάρχει μια τροπολογία, το έχει υπογράψει ο Υπουργός, μια τροπολογία στο νομοσχέδιο που φέρνει αυτή την εβδομάδα το Υπουργείο Οικονομικών, με την οποία μεταφέρουμε αυτή την πάρα πολύ σωστή διάταξη, καις την πληρωμή των γιατρών, που αν κάποιοι έπρεπε να φωνάζουν σήμερα είναι οι γιατροί και κυρίως οι εργαστηριακοί, δεν έχουμε κανένα πρόβλημα να το παραδεχτούμε γιατί εκεί το χρέος μας υπερβαίνει τον έναν χρόνο.
Με τον τρόπο αυτό θα τους πληρώσουμε γρήγορα, έχουμε δεσμεύσει και εκεί τα χρήματα, τους ενημερώσαμε με επιστολή χτες ότι με αυτή την τροπολογία θα πληρώνονται και αυτοί άμεσα, με πρόχειρο λογιστικό έλεγχο και μετά θα γίνεται η εκκαθάριση όπως γίνεται με τα φάρμακα. Ξαναλέω, δεν έχει γίνει αντιληπτό. Θέλαμε τρεις μήνες από την ώρα που παίρναμε την επιχορήγηση να πληρώσουμε τους φαρμακοποιούς και τώρα θέλουμε το πολύ τρεις εβδομάδες.
Και βέβαια αν είχαμε το Μάρτιο μήνα προσαρμογή, γιατί 2 Μαρτίου ψηφίστηκε ο νόμος, και μιλάμε για ριζική αλλαγή του τρόπου με τον οποίο χρηματοδοτείται και δουλεύει ο Οργανισμός, δε θα είχαμε κανένα πρόβλημα τώρα, θα είχαν πάρει τα λεφτά τους οι φαρμακοποιοί, όλα. Αλλά αντιλαμβάνεστε ότι ακόμη έχουμε τα απόνερα όλων αυτών των ανθρώπων που ήρθαν να υποβάλλουν λογαριασμούς γιατί πλήρωσαν τα φάρμακα από την τσέπη τους. Αυτό διαχειριζόμαστε ακόμα.
Το θέμα των πληρωμών έχει λυθεί. Θα ήθελα σήμερα να μπορώ κι εγώ να σας πω ότι έχουμε κάνει μια προγραμματική σύμβαση με το ΚΕΕΛΠΝΟ για προγράμματα πρόληψης και αγωγής υγείας, ότι από το rebate των ιδιωτικών κλινικών που πήραμε το 2010 βγάλαμε 15 εκατομμύρια και τα δεσμεύσαμε για πρώτη φορά στον προϋπολογισμό μας για προγράμματα εκπαίδευσης και ενημέρωσης των ασφαλισμένων αλλά δυστυχώς μονοπωλεί το ενδιαφέρον ένα θέμα το οποίο για μένα δεν υπάρχει ως θέμα.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Στους εργαστηριακούς γιατρούς πόσα χρωστάτε;
Κ. ΣΟΥΛΙΩΤΗΣ: Εκεί χρωστάμε ένα χρόνο, σε κάποιες περιπτώσεις και παραπάνω, αλλά αυτό θέλω να σας πω ότι μπορεί να οφείλεται και στο ότι κάποιος μαζεύει 5 μηνών συνταγές και τις παίρνει μαζικά. Δεν είμαι πρόχειρος να σας απαντήσω, αλλά έχουμε δεσμεύσει 160 εκατομμύρια για να πληρωθούν οι γιατροί, περίπου μισοί είναι οι εργαστηριακοί και άλλοι μισοί είναι οι κλινικοί, για να πληρωθούν αυτοί μέσα στο Μάιο. Είναι οφειλή περίπου 4-5 μηνών.
Στείλαμε επιστολές και στους εκπροσώπους και στον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο και στους κατά τόπους με τις τους ενημερώνουμε για τον προγραμματισμό των πληρωμών.
Σας ευχαριστώ.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: (Ερώτηση εκτός μικροφώνου)
Κ. ΣΟΥΛΙΩΤΗΣ: Τώρα πήρα μια επιστολή ότι αρχίζουν να χορηγούν φάρμακα υψηλού κόστους, φαίνεται πάει σταδιακά. Οι καταθέσεις ξεκίνησαν. Να πω δυο πράγματα, θ’ απαντήσουμε σε όλα.
Κατ' αρχάς κάνει μόνο η Αττική κινητοποίηση. Αυτό είναι γνωστό. Εμείς πληρώνουμε όλη την Ελλάδα με τον ίδιο ρυθμό, δεν έχουμε προτιμήσεις ούτε έχουμε την ευκαιρία να πούμε «πάρε εσύ χρήματα, μην πάρεις εσύ». Έχουμε δώσει από το Φεβρουάριο που ξεκίνησε αυτή η συζήτηση και που θυμάστε ότι όταν εξήγγειλαν κινητοποιήσεις ο ίδιος ο Υπουργός είπε ότι έχουν δίκιο και συμφωνήσαμε όλοι. Διότι τότε το διάστημα είχε πάει στους 8 μήνες.
Και πρέπει να σας πω ότι ο ΟΠΑΔ από τότε που λειτουργεί χρωστάει στους φαρμακοποιούς μονίμως 6 με 8 μήνες. Αυτή τη στιγμή έχουν πληρωθεί στους λογαριασμούς τους, και αυτό δεν επιδέχεται αμφισβήτησης, 220 εκατομμύρια με αποτέλεσμα η ψαλίδα να έχει πέσει στους 5 μήνες και εχθές, η ετήσια δαπάνη μας ήταν 550 εκατομμύρια το 2010 και με την πληρωμή αυτή που γίνεται τώρα, το υπόλοιπο είναι 85 εκατομμύρια. Σε όλη την Ελλάδα, δε μιλάω για την Αττική μόνο, μιλάω για όλη την Ελλάδα. 550 εκατομμύρια το χρόνο έκανε δαπάνη το 2010, 670 ήταν το 2009, έτσι για να βλέπουμε και λίγο την πορεία των πραγμάτων και με τα χρήματα που δίνουμε τώρα, το υπόλοιπο του 2010 θα είναι 2 μηνών.
Σας λέω λοιπόν και μπορείτε να το ελέγξετε αυτό, είστε χρόνια στο ρεπορτάζ, δεν υπήρχε ποτέ τόσο μικρό διάστημα στον ΟΠΑΔ.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: (Ερώτηση εκτός μικροφώνου)
Κ. ΣΟΥΛΙΩΤΗΣ: Δεν εξοφλούμε μέχρι τις χθεσινές συνταγές, έχουμε πληρώσει Ιανουάριο – Φεβρουάριο και τώρα ρυθμίζουμε το 2010. Οι δεσμεύσεις μας λένε, γιατί υπάρχει μια συμφωνία, ότι θα πληρώσουμε μέχρι και τον Οκτώβριο του 2010 τώρα και θα μένουν δυο μήνες που θα ρυθμιστούν μέσα στο καλοκαίρι. Αυτό λέει η συμφωνία. Η συμφωνία αυτή έγινε το Μάρτιο.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: ’ρα γιατί καθυστερούν τα χρήματα;
Κ. ΣΟΥΛΙΩΤΗΣ: Δεν καθυστερούν καθόλου.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ο κ. Λουράντος λέει ότι δεν έχουν μπει στο λογαριασμό τους..
Κ. ΣΟΥΛΙΩΤΗΣ: Εγώ δε μπορώ να μιλήσω για το φαρμακείο του κ. Λουράντου, μιλάω για το Ταμείο. Λοιπόν, το Ταμείο πληρώνει κατά μέσο όρο τώρα, μετά τη μετατροπή του σε Ταμείο, σε 3 εβδομάδες. Πριν τη μετατροπή του πλήρωνε σε 3 μήνες. Δε μπορούμε να κάνουμε κάτι άλλο. Δώσαμε σε 3 μήνες χρήματα 7 μηνών, 350 εκατομμύρια. Αυτά δίνουμε.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μα στην ανακοίνωση χθες που βγάλατε είπατε ότι μειώνεται σε 8 μήνες και τώρα σε 5.
Κ. ΣΟΥΛΙΩΤΗΣ: Όχι, είπα τώρα που μιλάμε είναι 5 αλλά έχουν φύγει ήδη τα χρήματα και θα πάνε 3.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τι οφείλετε στους φαρμακοποιούς;
Κ. ΣΟΥΛΙΩΤΗΣ: Σας είπα, 85 εκατομμύρια από το 2010, από το 2011 δεν έχουμε οφειλή, έχουμε πληρώσει τους δύο πρώτους μήνες.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ωραία, αυτά πότε θα τα δώσετε;
Κ. ΣΟΥΛΙΩΤΗΣ: Μέσα στο καλοκαίρι. Κοιτάξτε, το τι χρωστάει το ξέρει καλά αυτός που χρωστάει, διότι ακούσαμε κι άλλα πράγματα, επειδή 200 φαρμακοποιοί στα Βίλια και στην Ελευσίνα άργησαν να πληρωθούν για τεχνικούς λόγους, υπήρχε μια γενίκευση ότι «δεν πληρωθήκαμε». Τότε να πληρώσω κι εγώ τους 200 και να πω «σας πλήρωσα». Δεν έχει λογική αυτό.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μήπως καθυστερεί η διαδικασία;
Κ. ΣΟΥΛΙΩΤΗΣ: Όχι, δεν καθυστερεί καθόλου.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Όταν λέτε «πληρώνω σήμερα» και τα λεφτά μπαίνουν σε 2 μήνες…
Κ. ΣΟΥΛΙΩΤΗΣ: Όχι, δε μπαίνουν σε 2 μήνες. Σας είπα, τα προηγούμενα χρήματα μπήκαν σε 3 εβδομάδες. Και ξαναλέω, οι 11.500 φαρμακοποιοί της χώρας δεν είναι έμμισθοι υπάλληλοι να τους δίνουμε 1.000 ή 2.000 ευρώ το μήνα και να τα παίρνουν. Υπάρχει ένας στοιχειώδης έλεγχος ο οποίος διαρκεί μία εβδομάδα. Το δημόσιο χρήμα βγαίνει από τα Ταμεία μ’ έναν συγκεκριμένο τρόπο. Αυτό δε μπορεί να επιταχυνθεί.
Μπορεί μόνο να επιβραδυνθεί, αν έχουμε τα φαινόμενα του Μαρτίου με ουρές χιλιάδων ανθρώπων κάθε μέρα στις Υπηρεσίες μας οπότε θα μας επιτρέψετε να δώσουμε προτεραιότητα στους ασφαλισμένους και όχι στις πληρωμές. Και πρέπει να σας πω το εξής: Οι 240 ημέρες με αυτοπεριορισμό, με ρύθμιση από το Υπουργείο, έγιναν 45. Το Υπουργείο πέρασε νόμο που λέει «όχι, θα πληρώνουμε 45». Έβαλε έναν αυτοπεριορισμό. Και αυτό δε μπορεί να το φτάσει κανείς μέσα σε ένα μήνα. Οι 240 ημέρες δε μπορούν να γίνουν 45 σ’ ένα μήνα, θα γίνουν σε 2-3 μήνες. Και εδώ είμαστε τώρα, είμαστε μπροστά σε αυτό.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Το παρουσιάζεται ως επίτευγμα τώρα αυτό..
Κ. ΣΟΥΛΙΩΤΗΣ: Είναι πραγματικότητα όμως.. Κανένα επίτευγμα.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Σουλιώτη, άκουσα τον κ. Βουδούρη κάτι να λέει, ότι σκέφτεστε έναν άλλο τρόπο σχέσης με τους φαρμακοποιούς της Αθήνας. Τι έλεγε;
Κ. ΣΟΥΛΙΩΤΗΣ: Κοιτάξτε, αυτή τη στιγμή όπως γνωρίζουμε όλοι, έχουμε προβεί σε μια συλλογική σύμβαση με τον Πανελλήνιο Φαρμακευτική Σύλλογο που καλύπτει τα φαρμακεία όλης της χώρας. Από κει και πέρα αν υπάρχει καταστρατήγηση της σήμανσης, πρέπει κι εμείς ν’ αμυνθούμε, όχι για μας, για τους ασφαλισμένους.
Θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί προκειμένου τη στιγμή που είμαστε συνεπείς, να μην απειληθεί η απρόσκοπτη χορήγηση φαρμάκων στους ασφαλισμένους. Ό,τι χρειαστεί.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Υπάρχει άλλη περιοχή στην Ελλάδα που να κάνει αυτή την ιστορία;
Κ. ΣΟΥΛΙΩΤΗΣ: Όχι, δεν υπάρχει άλλη περιοχή. και δεν υπάρχει καμία άλλη περιοχή που να έχει πάρει περισσότερα χρήματα απ’ όσα έχει πάρει η Αττική. Καμία άλλη περιοχή.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ήθελα να διευκρινίσουμε το εξής: Πώς πληρώθηκε η περιοχή Θεσσαλονίκης και η περιοχή Αθήνας;
Κ. ΣΟΥΛΙΩΤΗΣ: Είναι κάτι πολύ σημαντικό..
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: (Ερώτηση εκτός μικροφώνου) Είπατε και κάτι άλλο: Είπατε ότι πιάστηκαν να χορηγούν τα ακριβά φάρμακα. Ποιοι; Στην Αττική;
Κ. ΣΟΥΛΙΩΤΗΣ: Και στην Αττική, μόλις τώρα πήραμε επιστολή.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Επιστολή από πού;
Κ. ΣΟΥΛΙΩΤΗΣ: Από τον κ. Λουράντο. Να πω κάτι: Ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης -θα χρησιμοποιήσω αυτό το παράδειγμα γιατί είναι εξίσου μεγάλος και είναι παράδειγμα που μπορεί να χρησιμοποιηθεί- δεν έκανε κινητοποιήσεις το Μάρτιο. Το ποσό που έπρεπε να πάρει ήταν 10 εκατομμύρια. Το πήρε σε δυο ημέρες. Δε δείξαμε προτίμηση, απλά όλο το Μάρτιο οι υπάλληλοί μας ασχολήθηκαν με τις συνταγές, ήρθαν σε συνεννόηση με τους Επιτρόπους του Ελεγκτικού Συνεδρίου που για πρώτη φορά έβλεπαν τον ΟΠΑΔ και σε δυο ημέρες είχαν δοθεί 10 εκατομμύρια.
Την ώρα που γίνονταν όλα αυτά εμείς είχαμε κάθε μέρα τις κάμερες και χιλιάδες άτομα στην ουρά να εξυπηρετούμε, στην Αθήνα.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Σουλιώτη, επειδή αυτή η κατάσταση μπορεί να συνεχιστεί, οι φαρμακοποιοί να απεργούν επειδή δεν τους πληρώνετε, επειδή ενδεχομένως το κράτος να μη μπορεί ποτέ να πληρώσει στην ώρα του τους φαρμακοποιούς, τους γιατρούς ή άλλη κοινωνική ομάδα, προτίθεστε να λάβετε κάποια μέτρα ώστε να μην ταλαιπωρούνται οι ασφαλισμένοι, να μη στήνονται στις ουρές του ΟΠΑΔ για να πάρουν πίσω τα χρήματά τους;
Κ. ΣΟΥΛΙΩΤΗΣ: Αν δεν το κάνουμε θα πρέπει να ελεγχθούμε, όχι αν το κάνουμε. Θα το κάνουμε, ναι.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ρωτά αν θα πάρετε συγκεκριμένα μέτρα.
Κ. ΣΟΥΛΙΩΤΗΣ: Δεν έχω συγκεκριμένη απάντηση γιατί θεωρώ ότι θα λυθεί το πρόβλημα γιατί δεν υπάρχει λόγος πραγματικά στην παρούσα φάση γι’ αυτή την κινητοποίηση. Σας λέω, πριν δυο μήνες όταν άρχισε αυτή η συζήτηση είπαμε όλοι ότι έχουν δίκιο. Τώρα δεν έχουν δίκιο. Δεν πρέπει να συνεχιστεί η κινητοποίηση.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δε ρώτησα αυτό κ. Σουλιώτη, ρώτησα αν θα λάβετε κάποια μέτρα για να μη στήνονται οι άνθρωποι στις ουρές να πάρουν τα χρήματά τους πίσω.
Κ. ΣΟΥΛΙΩΤΗΣ: Αν συνεχίσουν την κινητοποίηση, φυσικά και θα λάβουμε μέτρα.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Σουλιώτη, αυτό που σκέφτεστε είναι να πάτε σε ατομικές συμβάσεις με τους φαρμακοποιούς;
Κ. ΣΟΥΛΙΩΤΗΣ: Είναι μια επιλογή, έτσι ήταν μέχρι το 2009. Και δεν είχαμε κινητοποιήσεις μέχρι το 2009 αυτού του εύρους. Και εδώ είναι ένα θέμα.
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Μόνο στην Αθήνα ήταν αυτό;
Κ. ΣΟΥΛΙΩΤΗΣ: Μόνο στην Αθήνα. Και ο Πειραιάς δίνει φάρμακα κανονικά και όλες οι υπόλοιπες περιοχές. Και να πω και κάτι άλλο: Επειδή είναι τόσο σωστή αυτή η ρύθμιση για τους φαρμακοποιούς κι επειδή δε θέλουμε να είναι προνομιακή η ρύθμιση για τους φαρμακοποιούς, υπάρχει μια τροπολογία, το έχει υπογράψει ο Υπουργός, μια τροπολογία στο νομοσχέδιο που φέρνει αυτή την εβδομάδα το Υπουργείο Οικονομικών, με την οποία μεταφέρουμε αυτή την πάρα πολύ σωστή διάταξη, καις την πληρωμή των γιατρών, που αν κάποιοι έπρεπε να φωνάζουν σήμερα είναι οι γιατροί και κυρίως οι εργαστηριακοί, δεν έχουμε κανένα πρόβλημα να το παραδεχτούμε γιατί εκεί το χρέος μας υπερβαίνει τον έναν χρόνο.
Με τον τρόπο αυτό θα τους πληρώσουμε γρήγορα, έχουμε δεσμεύσει και εκεί τα χρήματα, τους ενημερώσαμε με επιστολή χτες ότι με αυτή την τροπολογία θα πληρώνονται και αυτοί άμεσα, με πρόχειρο λογιστικό έλεγχο και μετά θα γίνεται η εκκαθάριση όπως γίνεται με τα φάρμακα. Ξαναλέω, δεν έχει γίνει αντιληπτό. Θέλαμε τρεις μήνες από την ώρα που παίρναμε την επιχορήγηση να πληρώσουμε τους φαρμακοποιούς και τώρα θέλουμε το πολύ τρεις εβδομάδες.
Και βέβαια αν είχαμε το Μάρτιο μήνα προσαρμογή, γιατί 2 Μαρτίου ψηφίστηκε ο νόμος, και μιλάμε για ριζική αλλαγή του τρόπου με τον οποίο χρηματοδοτείται και δουλεύει ο Οργανισμός, δε θα είχαμε κανένα πρόβλημα τώρα, θα είχαν πάρει τα λεφτά τους οι φαρμακοποιοί, όλα. Αλλά αντιλαμβάνεστε ότι ακόμη έχουμε τα απόνερα όλων αυτών των ανθρώπων που ήρθαν να υποβάλλουν λογαριασμούς γιατί πλήρωσαν τα φάρμακα από την τσέπη τους. Αυτό διαχειριζόμαστε ακόμα.
Το θέμα των πληρωμών έχει λυθεί. Θα ήθελα σήμερα να μπορώ κι εγώ να σας πω ότι έχουμε κάνει μια προγραμματική σύμβαση με το ΚΕΕΛΠΝΟ για προγράμματα πρόληψης και αγωγής υγείας, ότι από το rebate των ιδιωτικών κλινικών που πήραμε το 2010 βγάλαμε 15 εκατομμύρια και τα δεσμεύσαμε για πρώτη φορά στον προϋπολογισμό μας για προγράμματα εκπαίδευσης και ενημέρωσης των ασφαλισμένων αλλά δυστυχώς μονοπωλεί το ενδιαφέρον ένα θέμα το οποίο για μένα δεν υπάρχει ως θέμα.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Στους εργαστηριακούς γιατρούς πόσα χρωστάτε;
Κ. ΣΟΥΛΙΩΤΗΣ: Εκεί χρωστάμε ένα χρόνο, σε κάποιες περιπτώσεις και παραπάνω, αλλά αυτό θέλω να σας πω ότι μπορεί να οφείλεται και στο ότι κάποιος μαζεύει 5 μηνών συνταγές και τις παίρνει μαζικά. Δεν είμαι πρόχειρος να σας απαντήσω, αλλά έχουμε δεσμεύσει 160 εκατομμύρια για να πληρωθούν οι γιατροί, περίπου μισοί είναι οι εργαστηριακοί και άλλοι μισοί είναι οι κλινικοί, για να πληρωθούν αυτοί μέσα στο Μάιο. Είναι οφειλή περίπου 4-5 μηνών.
Στείλαμε επιστολές και στους εκπροσώπους και στον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο και στους κατά τόπους με τις τους ενημερώνουμε για τον προγραμματισμό των πληρωμών.
Σας ευχαριστώ.