Παρασκευή 13 Μαΐου 2011

Eπιστολή ΦΣΑ προς ΠΦΣ για την αντιμετώπιση των νέων μέτρων του Υπουργείου Υγειας


ΠΡΟΣ
                                                                                                Τον Πρόεδρο του Π.Φ.Σ.
                                                                                                κ. Θεόδωρο Αμπατζόγλου

Αξιότιμε κύριε Πρόεδρε,
      
Όπως γνωρίζετε, οι χθεσινές δηλώσεις του Υπουργού Υγείας κ. Α. Λοβέρδου έχουν δημιουργήσει πρόβλημα στο κλάδο.
Είναι προφανές, ότι ο Υπουργός Υγείας δηλώνοντας πως οι εκπρόσωποι της Τρόικας είναι ικανοποιημένοι από τις ενέργειες του Υπουργείου του σχετικά με τη μείωση των δαπανών, εννοούσε ότι όλα πάνε καλά. Αμέσως μετά όμως ανέφερε ότι οι εκπρόσωποι εντόπισαν δυο αδυναμίες, οι οποίες δεν θα μπορούσαν….. να μην αφορούν αποκλειστικά τα φαρμακεία:

·         Την επιστροφή χρημάτων (rebate) και
·         Το ωράριο
Συγκεκριμένα, ανέφερε ότι από το 4,5% που υπολόγιζε να εισπράξει από τις επιστροφές των χρημάτων από τους φαρμακοποιούς, μόλις το 2,8% μπήκε στα ταμεία και για αυτό το λόγο θα επανεξεταστεί το θέμα. Αυτό αποτελεί πλήρη διαστρέβλωση των γεγονότων και παραπληροφόρηση του Ελληνικού λαού από τον ίδιο τον Υπουργό, για τον εξής απλό λόγο. Ο νόμος που ορίζει την εφαρμογή του rebate ισχύει από 2/3/11 και αφορά τις συνταγές του Μαρτίου, εάν βεβαίως αυτές εξοφληθούν από τα Ταμεία, εντός του χρονικού διαστήματος που ορίζει ο νόμος.

Σας πληροφορούμε ότι οι συνταγές του Μαρτίου, από το Φ.Σ.Α. κατατέθηκαν στο τέλος του Απριλίου, αφού παρελήφθησαν πρώτα από όλα του τα μέλη. Πότε λοιπόν ο Υπουργός Υγείας πρόλαβε και διέγνωσε χθες 12 Μαΐου, ότι τα Ασφαλιστικά Ταμεία δεν εισέπραξαν το 4,5% που υπολόγιζαν, αφού το χρονικό περιθώριο για την έγκαιρη πληρωμή ώστε να κρατηθεί το rebate από τα Ταμεία για τις συνταγές Μαρτίου λήγει αρχές Ιουνίου;
Είναι προφανές ότι αυτό έχει τεθεί, αφενός μεν για εκφοβισμό μας και αφετέρου για την εφαρμογή μέτρων που θα μας πλήξουν επιπλέον οικονομικά και αφορούν τη μείωση του ποσοστού μας κέρδους.
Συνεχίζοντας ο Υπουργός Υγείας το κρεσέντο του, ανέφερε ότι θα απελευθερώσει το επάγγελμα, όσον αφορά το ωράριο για τα απογεύματα της Δευτέρας και Τετάρτης και το πρωινό του Σαββάτου. Αυτό βεβαίως προκύπτει από το νόμο 3918/2011, που ψηφίστηκε πρόσφατα, όμως θεωρούμε ότι η όλη φιλοσοφία αυτού του «ανοίγματος» υπερβαίνει τη νομιμότητα και το εργασιακό δίκαιο και οφείλουμε να αντιδράσουμε προσφεύγοντας νομικά, προετοιμάζοντας τις κινήσεις μας.
Αν και δεν μας αφορά σαν κλάδο, θα πρέπει να σημειωθεί ότι για ακόμα μια φορά ο Υπουργός Υγείας σε πρόσφατες δηλώσεις του, ανέφερε ότι θέτει τον εαυτό του στη διάθεση του πρωθυπουργού (γιατί μέχρι τώρα που ήταν;) προτείνοντας, το νέο επικαιροποιημένο μνημόνιο να υπογραφεί από 180 βουλευτές και από όλο το Υπουργικό Συμβούλιο, διαφορετικά δεν έχει λόγο να συνεχίσει να «προσφέρει τις υπηρεσίες του» στο Υπουργείο Υγείας. Τώρα λοιπόν που ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απέκλεισε το ενδεχόμενο υπογραφής από 180 βουλευτές, παρά μόνο από 151, τι θα κάνει; Μνημειώδης είναι η χθεσινή απάντηση του σε αυτό: «Μου έφυγε ένα βάρος από πάνω μου, μετά τα όσα είπα. Είναι καλό να ξέρουν και οι άλλοι αυτά που λες. Επίσης έγινε αποδεκτή η πρόταση μου, να υπογράψει όλο το Υπ. Συμβούλιο το επικαιροποιημένο μνημόνιο». Λέξη για τους 180 βουλευτές!!!
 Είναι η Τρίτη φορά που εμμέσως πλην σαφώς δηλώνει την παραίτηση του, απλά και μόνο για επικοινωνιακούς λόγους. Τις δυο προηγούμενες φορές ήταν για τα νοσοκομεία και για τις πληρωμές των φαρμακείων.

Επειδή ο Υπουργός Υγείας τελειώνοντας είπε ότι «ο Πρόεδρος του Π.Φ.Σ έχει πολύ καλή συνεργασία με το Υπουργείο Υγείας», θεωρούμε σκόπιμο να ενημερώσετε τον Υπουργό ότι συνεργασία δεν σημαίνει απαραίτητα και συμφωνία.
Προτείνουμε στον Π.Φ.Σ. να προβεί άμεσα στη σύγκληση συνδιάσκεψης καλώντας τους Προέδρους και τους Γ. Γραμματείς όλων των Συλλόγων της χώρας, ώστε να υπάρξει συντονισμός για τις κινήσεις που οφείλουμε να κάνουμε για να αντιμετωπίσουμε ακόμα μια φορά την επερχόμενη καταιγίδα.
Εάν παρόλα αυτά, για διαφόρους διαδικαστικούς λόγους δεν μπορεί να γίνει αυτό από τον Π.Φ.Σ., μπορεί να πραγματοποιηθεί άμεσα από τον Φ.Σ.Α., υπό την αιγίδα σας.

Είμαστε στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε περεταίρω παρατήρηση ή πρόταση έχετε να μας υποβάλλετε.


Μετά τιμής,

Ο   ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                                                 Ο  ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ


Κωνσταντίνος Λουράντος                                                             Ηλίας Γιαννόγλου