Παρασκευή 10 Ιουνίου 2011

Επιστολή ΦΣΑ προς τον κ. Χρυσοχοΐδη


Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,
Πληροφορηθήκαμε, μέσω των ΜΜΕ, ότι προτίθεστε να επιτρέψετε τη διάθεση γαλάτων 1ης βρεφικής ηλικίας στα σούπερ μάρκετ, υπολογίζοντας μάλιστα ότι η λιανική τιμή τους θα πέσει κατά 20% περίπου, πράγμα που θα είναι προς όφελος των καταναλωτών.
Θα θέλαμε να σας πληροφορήσουμε ότι, τα γάλατα 1ης βρεφικής ηλικίας, δεν είναι απλά προϊόντα βρεφικής ανάπτυξης ή συμπληρώματα διατροφής, αλλά προϊόντα κύριας χρήσης, μοναδική τροφή των νεογνών και πηγή ζωής για αυτά. Υπάρχει δε τόση εξειδίκευση για κάθε μορφή γάλατος, που μόνο εξειδικευμένοι επιστήμονες δύνανται να τα χορηγούν με ασφάλεια.
Η απόφαση 492/664/29-6-1995 (υπόθεση C391/92) Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, η οποία επιβάλλει την διάθεση αυτών των προϊόντων αποκλειστικά από τα φαρμακεία, για αυτό ακριβώς το λόγο εξεδόθη.
Ο τρόπος φύλαξης αυτών των προϊόντων, η διάθεσή τους και η σωστή πληροφόρηση των γονέων εκ μέρους των φαρμακοποιών, δεν μπορεί να αντικατασταθεί από τους ανειδίκευτους υπαλλήλους των σούπερ μάρκετ, πολύ δε περισσότερο όταν σήμερα τα γάλατα 1ης βρεφικής ηλικίας, συμμετέχουν στη σωστή λειτουργία του οργανισμού του βρέφους και ανάλογα με το είδος του γάλατος αντιμετωπίζεται οποιοδήποτε πρόβλημά του, όπως π.χ. δυσκοιλιότητα, κωλικοί, τυμπανισμοί κ.λπ.  
Επιπλέον, από την επί σειρά ετών πείρα μας σχετικά τα προϊόντα αυτά, μπορούμε να σας διαβεβαιώσουμε ότι τα διανυκτερεύοντα και διημερεύοντα φαρμακεία μας, κατά τις ώρες που τα καταστήματα είναι κλειστά, χορηγούν μεγάλες ποσότητες αυτών των προϊόντων, πράγμα που αποδεικνύει ότι σε περίπτωση που επιμείνετε να διαθέσετε τα γάλατα αυτά μέσω σούπερ μάρκετ, τα φαρμακεία δεν θα έχουν κανένα λόγο να τα αποθηκεύουν αποκλειστικά και μόνο για τις διημερεύσεις και τις διανυκτερεύσεις.  

Τέλος, προφανώς δεν θα γνωρίζετε ότι το ποσοστό που οι φαρμακοποιοί τοποθετούν επί της χονδρικής τιμής για να προκύψει η λιανική τιμή, δεν είναι 35% όπως στα φάρμακα, αλλά 15%. Αν δε υπολογίσουμε τη φορολογία, τα λειτουργικά κόστη και τις επιστροφές των ληγμένων συσκευασιών, το καθαρό ποσοστό κέρδους των φαρμακείων είναι λιγότερο από 5%.
Πως λοιπόν θα επιτύχετε, όπως ισχυρίζεστε, μείωση της λιανικής τιμής τους κατά 20% αφού τελικά για τα προϊόντα αυτά, το κέρδος μας είναι λιγότερο και από αυτό των σούπερ μάρκετ;

Περιμένουμε με αγωνία αλλά και ειλικρινή περιέργεια τις εξελίξεις στο ανωτέρω θέμα καθώς και τις ενδεχόμενες απαντήσεις σας. 

Μετά τιμής, 
Ο   ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                                                 Ο  ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ 
Κωνσταντίνος Λουράντος                                                             Ηλίας Γιαννόγλου