Τετάρτη 20 Ιουλίου 2011

Δελτίο Τύπου ΥΥΚΑ


ΚΟΙΝΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ
ΑΝΔΡΕΑ ΛΟΒΕΡΔΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ
και
ΜΙΧΑΛΗ ΤΙΜΟΣΙΔΗ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΥ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ
ΜΕ ΘΕΜΑ:  «ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΓΙΑ ΤΟ ΦΑΡΜΑΚΟ»
ΤΡΙΤΗ 19 ΙΟΥΛΙΟΥ 2011
ΥΠΟΥΡΓΟΣ : Κυρίες και κύριοι χαίρετε. Ξεκινά σήμερα μια περίοδος πολύ συχνών επαφών μεταξύ ημών και υμών, διότι όπως ενημέρωσα και πριν από λίγο τον Πρωθυπουργό στην Κυβερνητική Επιτροπή, για το υπουργείο Υγείας όλα όσα έχουν περιληφθεί ως υποχρεώσεις στον προϋπολογισμό του 2011 και έχουν συμπεριληφθεί στο Μεσοπρόθεσμο, θα τα εφαρμόσουμε τον Ιούλιο του 2011 πηγαίνοντας προς τον Αύγουστο και συνεπώς θα είμαστε συνεχώς μαζί για να κάνουμε τις απαραίτητες ανακοινώσεις. Αναφέρομαι στην πρώτη περίοδο που φτάνει νομίζω μέχρι τις 4 ή 5 Αυγούστου και αναφέρομαι και στην αμέσως επόμενη εβδομάδα προ του Δεκαπενταύγουστου. Μέχρι τότε θα έχουμε κλείσει τον κύκλο μας σε ό,τι έχει να κάνει με τις υποχρεώσεις που σας προείπα. Αρχή θα γίνει σήμερα, με τη συνέντευξη η οποία αφιερώνεται στην πολιτική για το φάρμακο. Η συνέχεια θα γίνει την Πέμπτη, αμέσως μετά τη συνεδρίαση του Κεντρικού Συμβουλίου των Υγειονομικών Περιφερειών, όπου θα σας ανακοινώσουμε τις συνενώσεις των δυνάμεών μας στα νοσοκομεία της χώρας και στις κλινικές των νοσοκομείων. Πάμε λοιπόν τώρα στο φάρμακο : έγινε η συνεργασία που δεν προλάβαμε να κάνουμε πριν την συνέντευξη Τύπου γιατί η Κυβερνητική Επιτροπή τελείωσε τώρα, έρχομαι κατ’ ευθείαν από εκεί. Είπαμε να μην κάνουμε αποσπασματικές ανακοινώσεις για τις πολιτικές που ασκούμε στο φάρμακο, διότι καλό θα ήταν να τα μαζεύαμε όλα μαζί, όταν βέβαια αυτά ολοκληρώνονταν, όλα. Και σήμερα μετά από περίπου 3,5 μήνες, ως υπουργείο επικεφαλής στην πολιτική για την τιμολόγηση του φαρμάκου, σας ανακοινώνουμε τα εξής :


Πρώτον : Να θυμίσουμε ότι με νομοθετική μας παρέμβαση, τον περασμένο Φεβρουάριο, αναλάβαμε από την 1η Ιουλίου με συμφωνία της κυβέρνησης την τιμολόγηση του φαρμάκου. Εμείς, το υπουργείο Υγείας, την 1η Απριλίου. Ασκήσαμε αμέσως τα καθήκοντά μας γιατί αφιερώσαμε τον Μάρτιο στην προετοιμασία του υπουργείου γι’ αυτό, συνεργαζόμενοι με τον κ. Χρυσοχοΐδη και τις υπηρεσίες του. Έτσι καταφέραμε να έχουμε μια, μπορώ να πω αξιόπιστη, Μονάδα στο υπουργείο Υγείας, η οποία και τιμολογεί τα φάρμακα. Αμέσως εφαρμόσαμε την απόφαση που ο νόμος μας προέβλεπε, δηλαδή να μειώσουμε το κέρδος στις φαρμακαποθήκες και πήγαμε στην οριζόντια αυτή μείωση του κόστους του φαρμάκου κατά 2,4%. Πρώτη πράξη μας. Ο νόμος ψηφίστηκε από μας, η απόφαση εξεδόθη με τη δική μου υπογραφή.
Δεύτερη απόφαση : Η οριζόντια υποκοστολόγηση των φαρμάκων όπως είχαμε από το νόμο της κ. Κατσέλη την υποχρέωση να κάνουμε και ο νόμος της κ. Κατσέλη είχε ψηφιστεί στις αρχές Σεπτέμβρη 2010. Εμείς λοιπόν παραλάβαμε την υποχρέωση από εκείνον το νόμο να ανακοστολογήσουμε οριζοντίως όλα τα φάρμακα, πράγμα το οποίο και κάναμε.
Η μεσοσταθμική μείωση της τιμής είναι 10,2%. Η συνολική ανακοστολόγηση συγκροτεί υποκοστολόγηση της τάξεως του 10,2%. Είχαμε υποχρέωση από το νόμο να προβούμε σε νέα τιμολόγηση. Εμείς την εκλάβαμε ως ανάγκη για νέα υποκοστολόγηση – φαντάζομαι ότι πολύ λογικά και πολύ σωστά πράξαμε- που ανήλθε στο 10,2%.
Ταυτοχρόνως, είχαμε αναλάβει και την υποχρέωση πάλι ως προϊόν δικής μας επιλογής του υπουργείου Υγείας, να διευρύνουμε τον κατάλογο των 89 ακριβών φαρμάκων στα οποία το κέρδος των φαρμακοποιών είναι πολύ μικρότερο από το κέρδος που έχουν οι φαρμακοποιοί στα υπόλοιπα φάρμακα, είναι ακριβώς το μισό. Είναι στο γραφείο μου για υπογραφή η διεύρυνση αυτής της λίστας, που τα 89 ακριβά φάρμακα τα μετατρέπει σε 130 ακριβά φάρμακα. Αυτό θα είναι μια πηγή συμμαζέματος, μια πηγή οικονομίας για τα Ασφαλιστικά Ταμεία χωρίς να σημαίνει απολύτως τίποτε για τον ασφαλισμένο και τα φάρμακά του.
Τέλος, μετά από κάποια χρόνια, αν δεν κάνω λάθος υπολογισμό μετά από το 2005, το καλοκαίρι που ο κ. Κακλαμάνης κατήργησε τη λίστα με νόμο, τον θυμάμαι σαν τώρα να το υποστηρίζει στη Βουλή τον κ. Κακλαμάνη, το ΠΑΣΟΚ έλεγε σταθερά και η Νέα Δημοκρατία έχει προσχωρήσει σε αυτή την πολιτική ότι δηλαδή έχουμε ανάγκη τη λίστα. Τη θετική λίστα των φαρμάκων.
Σημειώστε δε, ότι τον κατάλογο των μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων, τον κατάλογο της αρνητικής λίστας και την αρνητική λίστα, ως υπουργός Εργασίας και ως υπουργός Υγείας, εγώ τις έχω εφαρμόσει. Μου έμενε μόνο η λίστα η θετική, δηλαδή οι τιμές των φαρμάκων που ενδιαφέρουν τα ασφαλιστικά Ταμεία και ήταν μια υποχρέωση που κουβαλούσε η ελληνική κυβέρνηση από τα τέλη του 2010, στις αρχές του 2011 και στη συνέχεια μια υποχρέωση απέναντι στη Βουλή των Ελλήνων που μας έλεγε «γιατί καθυστερείτε ;» και οπωσδήποτε και μία υποχρέωση απέναντι στους δανειστές της χώρας που κοιτούσαν με απορία την καθυστέρησή μας ως προς τη θετική λίστα και έλεγαν «Γιατί ; Τ’ άλλα, τα πάτε, αυτό γιατί καθυστερεί ;»
Η θετική λίστα είναι πια αναρτημένη στο διαδίκτυο, μπορείτε να τη δείτε από την περασμένη Παρασκευή, υπέγραψα την πράξη της ανάρτησής της όπως ακριβώς την έφερε ο κ. Δημόπουλος, και είμαστε ως πολιτική ηγεσία του υπουργείου υπερήφανοι που ολοκληρώσαμε σε συνεργασία με τον ΕΟΦ και τον κ. Τούντα, μια πορεία ενός κακοτράχαλου δρόμου ανηφορικού και δύσκολου.
Είμαστε στο 2011 μέσα του 7ου μήνα, και έχουμε εφαρμόσει επιτέλους για πρώτη φορά μια ενιαία πολιτική φαρμάκου. Ήμασταν τρία υπουργεία συναρμόδια, πλέον είμαστε δύο. Αλλά είναι τόσο καλή η συνεργασία μας με το υπουργείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων που πορευθήκαμε μαζί μέχρις εδώ και που παρακολουθώντας μηνιαία την πορεία της κατανάλωσης του φαρμάκου, είμαστε και στη διάθεσή τους, στη διάθεση των ασφαλιστικών Ταμείων για τη λήψη κάθε πρόσθετου μέτρου που θα βοηθήσει τα Ταμεία να πιάσουν το στόχο τους. Σημειώνω δε, οτι σε αυτή την πορεία επιτέλους συντελέστηκε η ενιαιοποίηση – συγνώμη για τον όρο αλλά στους πολιτικούς νεολογισμούς τα χρησιμοποιούμε αυτά τα βάρβαρα – εν πάση περιπτώσει ο ενιαίος τρόπος συνταγογράφησης. Όταν πήγα στο υπουργείο Εργασίας δεν υπήρχε ενιαίος τρόπος συνταγογράφησης ούτε μεταξύ των ασφαλιστικών Ταμείων. Πόσο μάλλον, ανάμεσα στο ΕΣΥ και στα Ταμεία. Πρώτα επήλθε η εξομοίωση στα ασφαλιστικά Ταμεία και τώρα επήλθε η εξομοίωση μεταξύ ασφαλιστικών Ταμείων και νοσοκομείων.
Έχουμε κάνει πάρα πολλά, θα κάνουμε όλα όσα ακόμη χρειαστούν, και αυτό θα το αποδείξει η πράξη, για να επιτύχουμε αυτό που χρειάζεται ο ελληνικός λαός, δηλαδή να πάρει πίσω τα χρήματά του. Και δεν πρόκειται να πάρει πίσω τα χρήματά του, εάν δεν φτάσουμε στην κατανάλωση του 2004, στα 2,4 δισ. ετησίως για τα ασφαλιστικά Ταμεία. Αυτός είναι ο στόχος μας για το 2012.
Δεύτερον, σε ότι αφορά το ωράριο. Το ωράριο συζητείται, καταλήγουμε εντός του Αυγούστου για να εφαρμόσουμε από 1ης Οκτωβρίου, όπως ο νόμος το ορίζει. Ορίζει ότι από την 1η Απριλίου θα καθορίσουμε, θα καθορίσουμε. Επίσης, τώρα που ξέρουμε την ελληνική ιδιαιτερότητα το καλοκαίρι, θα πάμε στο νέο ωράριο το απελευθερωμένο για Δευτέρα – Τετάρτη – Σάββατο από την 1η Οκτωβρίου. Γιατί συζητάμε και δεν πάμε σε μια απλή υπουργική Απόφαση που θα λέει ότι Δευτέρα – Τετάρτη – Σάββατο ανοιχτά όποτε θέλει ο καθένας ; Γιατί φοβόμαστε τις εναρμονισμένες πρακτικές, να μην ανοίγουν, ή να ανοίγει ένας ή να ανοίγει ένας μεγάλος. Έχουμε ένα στο αεροδρόμιο, να αποκτήσουμε και ένα άλλο στο Σύνταγμα και τέλος. Ή, ένα στη Νέα Σμύρνη. Είπα έναν Δήμο., για παράδειγμα στο Μαρούσι. Αυτό μας κάνει να λέμε ότι θέλουμε συμφωνία. Κι εμείς τώρα οι ίδιοι, εδώ στην Αθήνα ως χρήστες τα βράδια έχουμε ταλαιπωρηθεί και έχουμε σκεφτεί τι θα γίνει αν αυτό το νέο σύστημα δεν δουλέψει σωστά ; Τώρα, καμιά φορά χρειάζεται να πας 6 και 7 και 8 χιλιόμετρα για να βρεις φαρμακείο. Φαντάσου να πας σε μια εναρμονισμένη πρακτική που θα πρέπει να πηγαίνεις 20 χιλιόμετρα για να βρεις. Γι’ αυτό λοιπόν προτιμούμε μια συζήτηση και συνδιαλλαγή, από μια πράξη απόλυτης απελευθέρωσης που στην πράξη δεν θα είναι.
Τρίτον, σε ότι αφορά το επάγγελμα του φαρμακοποιού αυτό άνοιξε. Δεν ξέρω τι λέει ο κ. Στουρνάρας με τον οποίον σε πάρα πάρα πολλά θέματα συμφωνώ, αλλά αυτή η εμμονή σε μια χώρα με 11.000 φαρμακεία και 800 καινούρια μετά το νόμο, να πάμε σε πόσες χιλιάδες ; Έχουμε τον υψηλότερο αριθμό αύξησης και τον υψηλότερο απόλυτο αριθμό σε όλο τον πλανήτη. Δηλαδή να πάμε που ; Δηλαδή τι θέλει ο A, ο B και ο Γ που μας ασκεί αυτή την κριτική ; Τι να κάνουμε ; Να πάμε σε 30.000 φαρμακεία, σε 40.000 φαρμακεία ; Και αυτοί μετά θα πιέζουν με φανατικό αγώνα να παραμείνει το ποσοστό κέρδους υψηλό για να επιβιώνουν ; Δεν είναι σωστά πράγματα αυτά.
Μ. ΤΙΜΟΣΙΔΗΣ: .. κάτι ακόμη επίσης που δεν ελέχθη προηγούμενα. Τα 89 ακριβά φάρμακα για τα οποία έχει γίνει πάρα πολύ συζήτηση τον τελευταίο χρόνο και που εμείς είχαμε δεσμευτεί να τα αυξήσουμε και που φτάνουν στα 130, θέλω να προσθέσω κάτι ακόμη. Ακούγαμε και από εσάς και από πολλούς ότι «Κοιτάξτε, γιατί μιλάτε για τα πρωτότυπα, πολλές φορές τα γενόσημα είναι σχεδόν στην ίδια τιμή, είναι πολύ ακριβά και τα γενόσημα που αφορούν αυτά τα φάρμακα». Έτσι λοιπόν μπαίνουν και τα γενόσημα για πρώτη φορά και ο αριθμός αυτός μπορεί να φτάσει και ξεπεράσει τα 220 φάρμακα τα ακριβά φάρμακα που θα μπουν σε αυτή τη διαδικασία, πρωτότυπα και γενόσημα όλα μαζί και έτσι επομένως θα έχουμε ακόμη μια μεγάλη μείωση στο κόστος. Το δεύτερο που θέλω να πω, να θυμίσω είναι ότι για την ελληνική φαρμακοβιομηχανία έχουμε βάλει το όριο το πλαφόν των 15 ευρώ άρα στην ουσία δεν διαταράσσεται και δεν βγαίνει από το παιχνίδι και η ελληνική φαρμακοβιομηχανία. Για φάρμακα δηλαδή μέχρι 15 ευρώ δεν επηρεάζεται καθόλου η τιμή τους.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μια ερώτηση για τη λίστα και μία ερώτηση τώρα γι’ αυτό που ρώτησε και η συνάδελφος. Το Μνημόνιο προβλέπει και το οποίο δεν το έχουμε κάνει ότι πρέπει να μειωθούν οι τιμές στα αντίγραφα σκευάσματα στο 60% της τιμής των πρωτοτύπων.
Α. ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ: Να απαντήσω σε αυτό. Μείον 10 από ότι ήταν, ενώ ήταν 80 πάει στα 70 και 63 τα off patent έτσι όπως τα λέμε και επειδή είναι το 90% του 70, κατεβαίνει 63% για τα γενόσημα.