Την Τρίτη 19/7/2011, ο Υπουργός Υγείας, σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε, ενώ στην κύρια ομιλία του δεν ανέφερε απολύτως τίποτα για τα φαρμακεία, μετά σε ερωτήσεις δημοσιογράφων σχετικά με τα ΜΗΣΥΦΑ, το ωράριο λειτουργίας φαρμακείων και το ποσοστό κέρδος φαρμακοποιών είπε τα εξής:
«ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Υπουργέ επιτρέψτε μου μια ερώτηση. Είναι ρητή υποχρέωση του Υπουργείου Υγείας καταγράφεται στο Μνημόνιο στη μνημονιακή σύμβαση, ότι θα πρέπει να προχωρήσει στη μείωση του ποσοστού κέρδους των φαρμακοποιών. Έως σήμερα μέσα στο 2011 δεν μας έχετε πει πως θα προχωρήσετε σε αυτό και πότε θα προχωρήσετε.
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Από το Σεπτέμβριο.
Α. ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ (Γ.Γ. Υπουργείου Υγείας): Να θυμίσω ότι αυτή είναι υποχρέωση του 1ου τετραμήνου του ’12 και δεύτερον ότι ήδη με το rebate που ψηφίστηκε το Φεβρουάριο έχουμε δώσει μια κατ' αρχήν απάντηση με την επιστροφή που θα έχουν όλοι οι φαρμακοποιοί.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Το rebate δεν είναι μείωση του ποσοστού κέρδους.
Α. ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν είναι το ποσοστό κέρδους, είναι η επιστροφή στους φαρμακοποιούς.
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Υπάρχει ευθεία υποχρέωση. Στο Μνημόνιο είναι εγγεγραμμένη και συνομολογημένη από εμάς η ευθεία υποχρέωση, η flat μείωση.
Α. ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ: Είναι του 1ου τετραμήνου του ’12.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θα τιμολογούνται τα γενόσημα όπως τα πρωτότυπα;
Μ. ΤΙΜΟΣΙΔΗΣ (Υφυπουργός Υγείας): Θα είναι μειωμένο το ποσοστό του κέρδους του φαρμακοποιού.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Υπάρχει ένα δημοσίευμα σήμερα στο Πρακτορείο Ρόιτερ για το άνοιγμα των επαγγελμάτων και μάλιστα δίνεται και μία συνέντευξη από τον κ. Στουρνάρα ο οποίος αναφέρει ότι ένα από τα επαγγέλματα που εν τύποις άνοιξαν είναι των φαρμακοποιών. Θέλω να σας ρωτήσω, εάν σκεφτείτε να ανοίξετε περαιτέρω το επάγγελμα των φαρμακοποιών, τι θα κάνετε τελικά με το ωράριο του Σαββάτου και της Τετάρτης; Και ένα δεύτερο ερώτημα βλέπω κατακόρυφη αύξηση στα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα. Κύριε Υπουργέ έχετε σκοπό να δώσετε αυτά τα φάρμακα στα Σούπερ Μάρκετ ; Ευχαριστώ.
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Όχι.
Δεύτερον, σε ότι αφορά το ωράριο. Το ωράριο συζητείται, καταλήγουμε εντός του Αυγούστου για να εφαρμόσουμε από 1ης Οκτωβρίου, όπως ο νόμος το ορίζει. Ορίζει ότι από την 1η Απριλίου θα καθορίσουμε, θα καθορίσουμε. Επίσης, τώρα που ξέρουμε την ελληνική ιδιαιτερότητα το καλοκαίρι, θα πάμε στο νέο ωράριο το απελευθερωμένο για Δευτέρα - Τετάρτη - Σάββατο από την 1η Οκτωβρίου. Γιατί συζητάμε και δεν πάμε σε μια απλή υπουργική Απόφαση που θα λέει ότι Δευτέρα - Τετάρτη - Σάββατο ανοιχτά όποτε θέλει ο καθένας ; Γιατί φοβόμαστε τις εναρμονισμένες πρακτικές, να μην ανοίγουν, ή να ανοίγει ένας ή να ανοίγει ένας μεγάλος. Έχουμε ένα στο αεροδρόμιο, να αποκτήσουμε και ένα άλλο στο Σύνταγμα και τέλος. Ή, ένα στη Νέα Σμύρνη. Είπα έναν Δήμο., για παράδειγμα στο Μαρούσι. Αυτό μας κάνει να λέμε ότι θέλουμε συμφωνία. Κι εμείς τώρα οι ίδιοι, εδώ στην Αθήνα ως χρήστες τα βράδια έχουμε ταλαιπωρηθεί και έχουμε σκεφτεί τι θα γίνει αν αυτό το νέο σύστημα δεν δουλέψει σωστά ; Τώρα, καμιά φορά χρειάζεται να πας 6 και 7 και 8 χιλιόμετρα για να βρεις φαρμακείο. Φαντάσου να πας σε μια εναρμονισμένη πρακτική που θα πρέπει να πηγαίνεις 20 χιλιόμετρα για να βρεις. Γι' αυτό λοιπόν προτιμούμε μια συζήτηση και συνδιαλλαγή, από μια πράξη απόλυτης απελευθέρωσης που στην πράξη δεν θα είναι.
Τρίτον, σε ότι αφορά το επάγγελμα του φαρμακοποιού αυτό άνοιξε. Δεν ξέρω τι λέει ο κ. Στουρνάρας με τον οποίον σε πάρα πάρα πολλά θέματα συμφωνώ, αλλά αυτή η εμμονή σε μια χώρα με 11.000 φαρμακεία και 800 καινούρια μετά το νόμο, να πάμε σε πόσες χιλιάδες ; Έχουμε τον υψηλότερο αριθμό αύξησης και τον υψηλότερο απόλυτο αριθμό σε όλο τον πλανήτη. Δηλαδή να πάμε που ; Δηλαδή τι θέλει ο A, ο B και ο Γ που μας ασκεί αυτή την κριτική ; Τι να κάνουμε ; Να πάμε σε 30.000 φαρμακεία, σε 40.000 φαρμακεία ; Και αυτοί μετά θα πιέζουν με φανατικό αγώνα να παραμείνει το ποσοστό κέρδους υψηλό για να επιβιώνουν ; Δεν είναι σωστά πράγματα αυτά.
Πιστεύω ότι κάναμε το απαραίτητο, το χρήσιμο και το καλό. Ανοίξαμε το επάγγελμα, δώσαμε πάρα πολλές δυνατότητες καινούριες που δεν υπήρχαν. Υπήρξε θετική ανταπόκριση από την πρώτη στιγμή. Είδαμε το μέτρο του ανοίγματος, ακόμη και σε μικρές λεπτομέρειες εφαρμογής στην Αθήνα, στο Ηράκλειο της Κρήτης. Ξέρουν οι πιο πολλοί από εδώ. Και δεν σκεφτόμαστε να πάμε σε κάτι περισσότερο. Εκείνο που μπήκε στο τραπέζι νομίζω από την κα Ευθυμιάδου, δεν θυμάμαι από ποιον μπήκε, για την υποχρέωση εκ του Μνημονίου να πάμε σε μια νέα υποτιμολόγηση, σας είπα ότι θα το συζητήσουμε μαζί τους από το Σεπτέμβρη».
Τα ανωτέρω αποτελούν αποσπάσματα της συνέντευξης, τα οποία μας αφορούν άμεσα ως κλάδο.
Σας τα παραθέσαμε αυτούσια ώστε να μπορεί ο καθένας να βγάλει τα συμπεράσματά του. Φαίνεται όμως καθαρά ότι οι παλινωδίες, οι υποκρισίες και οι ανακολουθίες των υπευθύνων για την πολιτική έναντι των φαρμακείων εξακολουθούν να υφίστανται και να παίρνουν διαστάσεις.
Κατ’ αρχήν για το ποσοστό κέρδους του φαρμακοποιού υπάρχουν τα εξής δεδομένα από τα οποία ο Γ.Γ. του Υπ. Υγείας κ. Δημόπουλος ανέφερε μόνο ένα, το rebate, το οποίο συμφωνήθηκε και έγινε αποδεκτό από τον Υπουργό Υγείας ότι αποτελεί ισοδύναμο μέτρο της μείωσης του ποσοστού κέρδους, και πέραν τούτου δεν θα υπάρχει άλλο μέτρο μείωσης του ποσοστού κέρδους.
Όμως ξέχασε, ηθελημένα προφανώς, να αναφέρει:
· Ότι για τα Φάρμακα Υψηλού Κόστους τα οποία συνεχώς αυξάνονται στον αριθμό (και όπως θα φτάσουν τα 220), το ποσοστό κέρδους του φαρμακοποιού μειώθηκε ακριβώς στο μισό.
· Ότι τα Ασφαλιστικά Ταμεία, στην πλειοψηφία τους έχουν να πληρώσουν τους φαρμακοποιούς από τον Ιανουάριο του 2011, πράγμα που στην ουσία μειώνει ακόμα περισσότερο το ποσοστό κέρδους.
· Ότι οι περισσότερες απορρίψεις συνταγών είναι άδικες και δεν οφείλονται σε υπαιτιότητα των φαρμακοποιών αλλά υπερβάλλοντα ζήλο, οι οποίοι μένουν στο απυρόβλητο.
Είναι όμως προφανές ότι όλα αυτά δεν ειπώθηκαν παρά μόνο για να εξακολουθούν οι δημοσιογράφοι να θέτουν το ζήτημα του ποσοστού κέρδους, να εξακολουθούν οι πρώην αποτυχημένοι πολιτικοί και νυν «φερέλπιδες» αρθρογράφοι να ωρύονται μέσω του φιλοκυβερνητικού Τύπου για το τεράστιο ποσοστό κέρδους των φαρμακοποιών που είναι…..35% και να μπορούν να κατασυκοφαντούν αναίσχυντα τον κλάδο!!!
Όσον αφορά το ωράριο φαρμακείων σύμφωνα με τον ψηφισθέντα νόμο στη βουλή,
φαίνεται καθαρά ότι η κυβέρνηση προσπαθεί να βρει λύση στο πρόβλημα που η ίδια δημιούργησε. Φοβάται ότι θα υπάρχουν περιοχές (αναφέρθηκε «τυχαία» η Ν. Σμύρνη;) που ίσως μείνουν ακάλυπτες. Φάνηκε καθαρά ότι περί του αθλήματος δεν γνωρίζουν απολύτως τίποτα.
Προσπαθούν λοιπόν να συνδυάσουν την «απελευθέρωση» του ωραρίου κατά βούληση που δεν τους βγαίνει με ένα ποσοστό υποχρεωτικού ανοίγματος, πράγμα το οποίο δεν αναφέρεται καν στο νόμο.
Έχουν μπερδέψει διημερεύσεις, διανυκτερεύσεις και προαιρετικό άνοιγμα.
Ο δε Υπουργός δεν εξαιρείται του κανόνα που θέλει όλους τους πολίτες να έχουν επί 24ώρου βάσεως ένα φαρμακείο κάτω από το σπίτι τους.
Παρ’ όλο που του δώσαμε στοιχεία για το ωράριο εργασίας των φαρμακείων που εφαρμόζεται σε όλη την Ευρώπη, εκείνος επιμένει σε λαϊκισμούς.
Όσο για τα ΜΗΣΥΦΑ, δεν μας κάνουν καμία χάρη. Εφόσον αποτελούν φάρμακα, δεν μπορούν να χορηγούνται από τα πολυκαταστήματα ή από καταστήματα ειδών υγιεινής διατροφής. Αυτό άλλωστε αποτελεί και απόφαση του ΕΟΦ.
Από την όλη συνέντευξη και κυρίως από τις ερωτήσεις, αποδεικνύεται ότι σκοπός του Υπουργείου Υγείας και γενικά της κυβέρνησης είναι να διαλύσουν το σημερινό υγιές καθεστώς των φαρμακείων και στη θέση του να ιδρύσουν ένα άλλο, που θα εξυπηρετεί ξένα συμφέροντα, όπως τα έχουμε εντοπίσει εδώ και πολύ καιρό, τότε που ψηφιζόταν ο νόμος και είχαμε αποκαλύψει τη συμφωνία που είχε υπογράψει ο Πρωθυπουργός με εταιρεία ισραηλινών συμφερόντων.
Κάποια στιγμή του ξέφυγε του Υπουργού και το αποκάλυψε. «Τι να κάνουμε; Να πάμε σε 30.000 φαρμακεία, σε 40.000 φαρμακεία; Και αυτοί μετά θα πιέζουν με φανατικό αγώνα να παραμείνει το ποσοστό κέρδους υψηλό για να επιβιώνουν; Δεν είναι σωστά πράγματα αυτά».
Τι σημαίνει άραγε αυτό;
Με απλά λόγια, αυξάνουμε τον αριθμό φαρμακείων, μειώνουμε το ποσοστό κέρδους και εξαφανίζουμε τα μισά φαρμακεία από την Ελλάδα. Μετά έρχονται μεγάλα ξένα συμφέροντα. Απορροφούν τα εξασθενημένα φαρμακεία, ιδρύουν με νέο νομικό πλαίσιο τις γνωστές αλυσίδες ξένων συμφερόντων και με αυτόν τον τρόπο έχουν επιτύχει πλήρως το σκοπό για τον οποίο τοποθετήθηκαν στη θέση που είναι σήμερα.
Η αντίδρασή μας σε αυτά που απεργάζονται, πρέπει να είναι άμεση. Δεν μπορούμε να υπομένουμε στωικά τη σφαγή. Ο καθένας ας αναλάβει τις ευθύνες του.
ΓΙΑ ΤΟΝ ΦΣΑ
ΠΡΟΕΔΡΟΣ Ο ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
Κωνσταντίνος Λουράντος Ηλίας Γιαννόγλου