Παρασκευή 16 Σεπτεμβρίου 2011

Eπιστολή ΦΣΑ προς τους κ.κ Κουτρουμάνη και Λοβέρδο για τη δραστική ουσία


Κύριοι Υπουργοί,

Με την χθεσινή απόσυρση του άρθρου περί της υποχρεωτικής συνταγογράφησης με τη δραστική ουσία του φαρμάκου, αντιλαμβανόμαστε ότι οι πιέσεις που ασκήθηκαν από τη βιομηχανία και τους υπόλοιπους φορείς ήταν τέτοιες, που η εκ μέρους της κυβέρνησης επιμονή στην εφαρμογή του μνημονίου, ήρθε τελικά σε δεύτερη μοίρα. 
Αντιλαμβανόμαστε επίσης, ότι στον υγειονομικό χώρο οι αλλαγές που επιβάλλονται να γίνουν αφορούν μόνο τους φαρμακοποιούς, ενώ για όλους τους υπόλοιπους κρίκους της τροφοδοτικής αλυσίδας του φαρμάκου τίθενται σε εθελοντική βάση.



Είναι εξαιρετικά ενδιαφέρουσα η άποψη που διατυπώθηκε χθες στη βουλή ότι «δεν πρέπει να μεταφερθεί η εξουσία των γιατρών στους φαρμακοποιούς».
Για ποια εξουσία μιλάμε, η οποία μεταφέρεται μάλιστα στους φαρμακοποιούς; Όχι προφανώς για την εξουσία της διάγνωσης ή της επιλογής της κατάλληλης φαρμακευτικής δραστικής ουσίας, γιατί αυτό θα εξακολουθούσε να αποτελεί αδιαμφισβήτητη αρμοδιότητα των γιατρών, ακόμα και μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου. Αφορά προφανώς την εξουσία της επιλογής της εταιρείας, την οποία, εντελώς απροκάλυπτα, η βιομηχανία εξακολουθεί να τη θέλει στους γιατρούς.
Είναι προφανές ότι η βιομηχανία διέθεσε 262 εκ. από rebate που σε άλλη περίπτωση δε θα λαμβάνατε ποτέ, γιατί είχε πολλά περισσότερα να χάσει από τη μείωση του τζίρου που θα προέκυπτε από την εφαρμογή της συνταγογράφησης με δραστική ουσία.
Η απίστευτη διαστρέβλωση της πραγματικότητας που πολλοί ενστερνίζονται με τον ισχυρισμό ότι «τα μπόνους μεταφέρονται από τους γιατρούς στους φαρμακοποιούς», αντιμετωπίζεται με την απλή πραγματικότητα ότι εάν ο γιατρός δεν έχει λόγο να συνταγογραφήσει ένα φάρμακο, δεν θα δώσει ο φαρμακοποιός. Αυτό το απλό επιχείρημα, γιατί κανείς δεν το λαμβάνει υπόψη του;

Με ποια πρόφαση δεν προστατεύετε τα ασφαλιστικά ταμεία από την αύξηση της φαρμακευτικής δαπάνης που εσείς οι ίδιοι ισχυρίζεστε, ρίχνοντας το βάρος μόνο στους φαρμακοποιούς; Γιατί «ξεχνάτε» ότι οι φαρμακοποιοί δεν συνταγογραφούν και γιατί θεωρείτε ότι η μόνη αιτία αύξησης της φαρμακευτικής δαπάνης είναι η τιμή του φαρμάκου και το… «τεράστιο» ποσοστό κέρδους του φαρμακοποιού;

Είμαστε αποφασισμένοι να προστατεύσουμε εμείς τα ασφαλιστικά ταμεία, γιατί είμαστε οι μόνοι που θα πληγούμε άμεσα και ανεπανόρθωτα από την κατάρρευσή και τη στάση πληρωμών τους.
Δεν μας αφήνετε άλλο περιθώριο πλέον από το να  καταγγείλουμε στην Commission και το ΔΝΤ όσα τραγελαφικά συμβαίνουν στην Ελλάδα εν μέσω αμφιβόλου αποφυγής χρεωκοπίας από συνυπαιτιότητα ή τουλάχιστον ανοχή υμών ως Κυβερνώντων καθώς και τις χαριστικές πράξεις της Κυβέρνησης, οι οποίες ανατρέπουν πολιτικές αποφάσεις και μνημονιακές επιταγές μέσα σε 48 ώρες. 
     Με εκτίμηση,
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                                                   Ο  ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

Κωνσταντίνος Λουράντος                                                             Ηλίας Γιαννόγλου