Κυριακή 23 Οκτωβρίου 2011

Φρένο στη συγχώνευση ΕΟΦ, ΙΦΕΤ και ΕΦΕΤ

Της ΔΗΜΗΤΡΑΣ ΕΥΘΥΜΙΑΔΟΥ
«Παγώνει» μέχρι νεοτέρας το σχέδιο συγχώνευσης των τριών βασικών φορέων ελέγχου των φαρμάκων και των τροφίμων, ΕΟΦ, ΙΦΕΤ και ΕΦΕΤ που είχε σχεδιαστεί από την κυβέρνηση στο πλαίσιο εξοικονόμησης κονδυλίων. Η τρόικα πιέζει για ενοποίηση των τριών οργανισμών και αρκετά στελέχη της κυβέρνησης συμφωνούν, ωστόσο μέχρι στιγμής δεν φαίνεται να προκύπτει κάποιο συγκεκριμένο οικονομικό όφελος από την ενοποίησή τους, εξαιτίας, εκτός των άλλων, και του λιγοστού προσωπικού που διαθέτουν.
Αυτό που φαίνεται πως επεξεργάζεται τώρα το υπουργείο Υγείας είναι μια πιθανή συγχώνευση των εργαστηρίων δημόσιας υγείας που θα μπορούσαν να επιφέρουν εξοικονόμηση πόρων.Πάντως οι τρεις οργανισμοί εδώ και χρόνια παρουσιάζουν έντονα προβλήματα λειτουργίας, που εντείνονται από το μειωμένο προσωπικό, το οποίο θα «ψαλιδιστεί» περαιτέρω από την εργασιακή εφεδρεία.



Χαρακτηριστικά είναι τα όσα αναφέρει ο πρόεδρος του Ενιαίου Φορέα Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ) Γιάννης Μίχας: «Σήμερα διαθέτουμε κοντά στα 240 άτομα από τα οποία το 60% είναι ελεγκτές. Δεν επαρκούν, γι' αυτό και προχωρούμε σε συνεργασίες με οκτώ περιφερειακές διευθύνσεις. Σε μια ενδεχόμενη ενοποίηση η εξοικονόμηση μπορεί να έρθει από το διοικητικό προσωπικό, καθώς μπορούν να υπάρξουν ενιαίες διευθύνσεις, π.χ. προμηθειών, διοικητικού. Ομως οι ελεγκτές μας δεν μπορούν να υποκαταστήσουν υπαλλήλους του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΟΦ) ούτε και ανάποδα».
Οι δύο μεγαλύτεροι φορείς της χώρας που εμπλέκονται με τα φάρμακα, το Ινστιτούτο Φαρμακευτικής Ερευνας και Τεχνολογίας (ΙΦΕΤ) και ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΟΦ) διαθέτουν 56 και 168 άτομα αντίστοιχα. Μετά την εφεδρεία όμως αυτά θα μειωθούν και ο ΙΦΕΤ θα έχει στη διάθεσή του κοντά στα 50 και ο ΕΟΦ περίπου 148. Ωστόσο ο ΕΟΦ τα τελευταία χρόνια έχει χάσει τη δυναμικότητά του, καθώς μία από τις βασικές αρμοδιότητες, αυτή της έγκρισης κυκλοφορίας φαρμάκων, έχει περάσει πια σε κεντρικό ευρωπαϊκό επίπεδο.
Μια άλλη βασική αρμοδιότητα που διαθέτει, αυτή της παρακολούθησης της χρήσης των σκευασμάτων, (η γνωστή φαρμακοεπαγρύπνηση), υφίσταται σε περιορισμένο βαθμό. Πρόκειται για μια διαδικασία αναφοράς παρενεργειών φαρμάκων κατά την οποία οι γιατροί πρέπει να συμπληρώνουν ειδικές κίτρινες κάρτες με τυχόν επιπτώσεις σε ασθενείς. Ωστόσο δεν υπάρχει σωστός μηχανισμός αξιολόγησης, ούτε συνέπεια στην παρακολούθηση.
Εκτός αυτού όμως ο ΕΟΦ είναι υπεύθυνος για να εποπτεύει και να αξιολογεί ιατροτεχνολογικά προϊόντα όπως στεντ, βηματοδότες, κτηνιατρικά φάρμακα, καλλυντικά και βιοκτόνα τρόφιμα (όπως συμπληρώματα διατροφής). Μέχρι σήμερα όμως ελάχιστες περιπτώσεις ακατάλληλων προϊόντων έχουν εντοπισθεί, ενώ η αγορά βρίθει παράνομων σκευασμάτων και συμπληρωμάτων διατροφής.
Από την άλλη το ΙΦΕΤ διαδραματίζει σήμερα ρόλο σχεδόν φαρμακαποθήκης του κράτους, αφού περιορίζεται σε εισαγωγές φαρμάκων όταν ένα σκεύασμα παρουσιάζει έλλειψη ή όταν μια εταιρεία αποσύρει το προϊόν της για λόγους τακτικής. Παρότι διέθετε και ειδικά εργαστήρια για την παρασκευή φαρμάκων, η συγκεκριμένη διαδικασία δεν ξεκίνησε ουσιαστικά ποτέ. «Πρέπει να διατηρήσουμε τον ΙΦΕΤ ώστε να μας καλύπτει διάφορα προβλήματα όταν δεχόμαστε εκβιασμούς από φαρμακευτικές εταιρείες και μας στερούν φάρμακα από την ελληνική αγορά» έλεγε υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Υγείας που τάσσεται υπέρ της αυτόνομης συνέχισης της λειτουργίας του φορέα.
Μέχρι στιγμής το 10% του προσωπικού των 3 φορέων θα τεθεί σε εφεδρεία αλλά με βάση τους υπολογισμούς κυβέρνησης και τρόικας συνολικά το 25% των εργαζομένων πρέπει να μπει στον «πάγο», κάτι που θα κάνει ακόμη πιο δυσκίνητο το μηχανισμό λειτουργίας τους.

Πηγή: www.enet.gr