Όποιος ισχυρίζεται ότι μπορούσε να προβλέψει τι μας περίμενε πριν από ένα χρόνο είναι τουλάχιστον ψεύτης. Η χρονιά των «διαρθρωτικών αλλαγών στην Υγεία», των χημικών στο Σύνταγμα, του ΕΟΠΥΥ, του διευρυμένου ωραρίου, της αρνητικής λίστας και της κατάργησης των εκπτώσεων μας αποχαιρετά σε λίγες ώρες και είναι ευκαιρία να θυμηθούμε ολόκληρο το 2011 όπως το είδε η συντακτική ομάδα του συνιστολογίου των φαρμακοποιών.
ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ: H χρονιά ξεκινά όπως τέλειωσε η προηγούμενη… με φαρμακοποιούς και Υπουργείο Υγείας στα χαρακώματα! 1000 φαρμακεία ανοίγουν το Σάββατο στην Αττική αλλά σε κάποιους δεν φαίνονται αρκετά. Σκάει η βόμβα των συνομιλιών της κυβέρνησης με την ισραηλινή αλυσίδα φαρμακείων Superpharm και ο μήνας τελειώνει με δύο τριήμερες απεργίες.
ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ: Ο περιβόητος νόμος 3918/2011 (διαρθρωτικές αλλαγές στην Υγεία) ψηφίζεται στις 9/2 και ενώ έχουν προηγηθεί απεργιακές πορείες φαρμακοποιών σε όλη την Ελλάδα. Το 4ο μνημόνιο αναφέρει τη μείωση του ποσοστού κέρδους στο 15% εντός του πρώτου τριμήνου του 2012. Ο ΟΠΑΔ μπαίνει με αργά βήματα στην ηλεκτρονική συνταγογράφηση.
ΜΑΡΤΙΟΣ: Τα χρέη των ταμείων χτυπάνε κόκκινο και η Αττική αρχίζει την αναστολή σε ΟΠΑΔ και άλλα μικρότερα ταμεία. Ο νόμος 3918 παίρνει ΦΕΚ στις 2/3 και λίγες μέρες αργότερα ξεκινούν οι πρώτες κουβέντες για βρεφικά γάλατα στα supermarket.
ΑΠΡΙΛΙΟΣ: Μετά από ένα μήνα κινητοποίησης και ενώ ο ΟΠΑΔ έχει ξεπληρώσει μόλις 1 από τους 8 μήνες οφειλομένων, η Αττική ξαναδίνει φάρμακα επί πιστώσει. Πρεμιέρα για το rebate σε ΙΚΑ και ΟΓΑ που είναι τα μόνα ταμεία που εξοφλούν εντός 45 ημερών.
ΜΑ’Ι’ΟΣ: ‘Eνα σοκ για τους ασφαλισμένους (αρνητική λίστα) και ένα σοκ για τους φαρμακοποιούς (κατάργηση εκπτώσεων). Όλη η Ελλάδα θρηνεί για το χαμό του Θανάση Βέγγου που θα τον θυμόμαστε μεταξύ άλλων και ως εφημερεύοντα φαρμακοποιό.
ΙΟΥΝΙΟΣ: O ΠΦΣ προσφεύγει στο ΣτΕ για τη διάταξη που αφορά τα φαρμακεία πλησίον νοσοκομείων. O ανασχηματισμός δεν αγγίζει τον Α.Λοβέρδο και βρίσκει τον Η.Μόσιαλο στη θέση του κυβερνητικού εκπροσώπου. Στη συγκέντρωση στις 29/6 στο Σύνταγμα για το μεσοπρόθεσμο, οι φαρμακοποιοί μαζί με δεκάδες χιλιάδες συμπολίτες μας «λούζονται» με τόνους χημικών.
ΙΟΥΛΙΟΣ: Μόνο αξιοσημείωτο γεγονός η αλληλογραφία Μάνου-Λοβέρδου για τις τιμές των φαρμάκων.
ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ: Μπάχαλο με το δελτίο τιμών που ανεβαίνει στο διαδίκτυο στις 2/8 το βράδυ με ισχύ από τις 3/8 -τελικά πάει με μικροαλλαγές για τις 5/8 και η λίστα των ΦΥΚ έχει ξεχειλώσει αισθητά. Γίνεται κατ’ αρχήν συμφωνία ΦΣΑ-ΥΥΚΑ για αύξηση εφημεριών και αρχίζουν να τυπώνονται τα «πολυεκκαθαριστικά».
ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ: Το ΣτΕ απορρίπτει την προσφυγή κατά των πληθυσμιακών κριτηρίων. H συμφωνία για τις εφημερίες διαλύεται με μια απλή ανακοίνωση του Υπουργείου. Τα μπρος-πίσω συνεχίζονται με την δραστική ουσία που ανακοινώνεται τη Δευτέρα και ανακαλείται την Τετάρτη κατόπιν συμφωνίας με τους φαρμακοβιομήχανους για το rebate.
OKTΩΒΡΙΟΣ: Οι εκλογές του ΠΦΣ βρίσκουν πρώτη την παράταξη του κ.Αμπατζόγλου με ποσοστό 55%. Δημοσιεύεται η Υπουργική Απόφαση για το ωράριο κατά της οποίας θα προσφύγει ο ΠΦΣ στο ΣτΕ. Ο μήνας κλείνει με τις πρώτες φαρμακαποθήκες να «βαράνε κανόνι» και τις ενημερώσεις για τον ΕΟΠΥΥ να μας έρχονται κάθε 3 ώρες!
ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ: Πρεμιέρα για τον ΕΟΠΥΥ με άπειρες απορίες σχετικά με τη συνταγογράφηση αλλά όλοι οι συνάδελφοι μπαίνουν σε μια σειρά μετά από λίγες μέρες . Η κυβέρνηση συνεργασίας και πάλι δεν αγγίζει τον Α.Λοβέρδο και η μόνη αλλαγή στο ΥΥΚΑ είναι ο νέος υφυπουργός κ.Βαρτζόπουλος στη θέση του κ.Αηδόνη. Ο νέος πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος στη συζήτηση για την ψήφο εμπιστοσύνης αναφέρεται στις μειώσεις τιμών των φαρμάκων και στη μείωση ποσοστού κέρδους των φαρμακοποιών. Βγαίνει διευκρινιστική εγκύκλιος για την Υπουργική απόφαση του ωραρίου, υποχρεώνοντας όσους θέλουν να ενταχθούν σε αυτό να επιλέξουν είτε το ωράριο 08.00-23.00 είτε το 08.00-14.00 και 17.00-08.00.
ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ: Σκηνές απείρου κάλλους στην Αττική με ουρές κατάθεσης συνταγών ΕΟΠΥΥ και επεισόδια στο πειθαρχικό συμβούλιο. O πόλεμος για τα βρεφικά γάλατα φουντώνει για τα καλά με τα συναρμόδια υπουργεία να ανακοινώνουν εκπτώσεις 20% και τις εταιρείες και τα σουπερμάρκετ να κρατάνε αποστάσεις. Λίγο πριν βγει η χρονιά, ο Υπουργός Υγείας ανακοινώνει πακέτο μέτρων για το φάρμακο με μείωση 3% στο κέρδος του φαρμακείου και παράλληλα ο ΠΦΣ ανακοινώνει ποδαρικό στο 2012 με 48ωρη απεργία, πέρα από την αναστολή πίστωσης σε όλα τα ταμεία που είχε αποφασιστεί λίγες μέρες νωρίτερα.
ΥΓ: Και επειδή το 2011 συνέβησαν πολλά έξω από τον μικρόκοσμο του φαρμακείου μας, καλό είναι να τα θυμηθούμε και αυτά στο 3λεπτο βίντεο-διαμάντι της Google: