Δευτέρα 19 Δεκεμβρίου 2011

Ενημέρωση από Κ.Λουράντο για τη συνάντηση με τον Γ.Κουτρουμάνη


Αγαπητοί συνάδελφοι,

Σας ενημερώνω συνοπτικά για την συνάντηση που είχαμε με τον Υπουργό κο Κουτρουμάνη και αφορούσε θέματα αρμοδιότητάς του. Στην συνάντηση παρευρέθησαν εκτός από εμένα οι κύριοι Αμπατζόγλου, Θεοδωσιάδης, Ζήκας, Καραγεωργίου και Βαλτάς .

Στον Υπουργό έγινε γνωστή η πίεση που ασκούν στα φαρμακεία οι προμηθευτές ελαττώνοντας στο ελάχιστο την πίστωση, η ανασφάλεια με την οποία λειτουργούμε σε καθημερινή βάση, οι μεγάλες καθυστερήσεις των πληρωμών  μας από τα Ασφαλιστικά Ταμεία, η μη χρηματοδότησή μας πλέον από τις τράπεζες, η μή συμμετοχή μας στην αύξηση της φαρμακευτικής δαπάνης και η επί πλέον διαφαινόμενη μείωση του ποσοστού μας κέρδους!



·        Πληρωμές ΕΟΠΥΥ: Υπήρξε προφορική διαβεβαίωση ότι ο ΕΟΠΥΥ θα πληρώσει εντός του 1ου δεκαήμερου του Ιανουαρίου τους λογαριασμούς μας που καταθέσαμε τον Δεκέμβριο και αφορούν συνταγές Νοεμβρίου. Για να προλάβω την ερώτησή σας , δεν μας υπέγραψε κανένα χαρτί παρόλο που του αναφέραμε το γεγονός ότι υποχρεωνόμαστε από τις φαρμακαποθήκες να εκδίδουμε επιταγές. Τον ερώτησα προσωπικά εάν είναι ανακοινώσιμη αυτή η οριοθέτηση των πληρωμών μας και μου απάντησε καταφατικά. Σας το αναφέρω λοιπόν με κάθε επιφύλαξη.

·        Μείωση φαρμακευτικής δαπάνης: Συμφώνησε εμμέσως ότι με την μείωση του ποσοστού κέρδους δεν μειώνεται η φαρμακευτική δαπάνη.  Του κατατέθηκαν φάρμακα (κουτάκια) εκ μέρους του προέδρου του ΠΦΣ, με τα οποία αποδεικνύεται ότι η αντικατάσταση φθηνών φαρμάκων από άλλα ακριβά αυξάνουν την φαρμακευτική δαπάνη. Συνεπώς η εφαρμογή της συνταγογράφησης με δραστική ουσία είναι μονόδρομος. Συμφώνησε με την πρόταση, η οποία όπως είπε θα εφαρμοστεί, ανεξάρτητα από το τι λένε οι άλλοι (;) αφού όλα τα άλλα που έχουν μέχρι σήμερα εφαρμοστεί ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΑΠΟΔΩΣΕΙ!!! (Κουφαθήκατε ;)  Γι αυτό θα αρχίσει η συνταγογράφηση με δραστική ουσία για 10 περίπου κατ’ αρχάς κατηγορίες, αλλά με την υποχρέωση χορήγησης των 2-3 φθηνότερων φαρμάκων που ΘΑ ΟΡΙΣΤΟΥΝ από το Υπουργείο !!! Η φαρμακευτική δαπάνη, μας είπε,  η οποία για το 2011 ήταν στα 3,8 δις, πρέπει να πέσει στα 2,8 δις και αυτό δεν μπορεί να γίνει με άλλο τρόπο. Πώς θα βγεί το 1 δις ; ( Προσοχη : και αυτό μείωση τζίρου είναι)

·        Πληρωμές ταμείων: Τα χεωστούμενα από ΟΠΑΔ και ΟΑΕΕ (που απαρτίζουν τον ΕΟΠΥΥ ) θα μπουν σε ρύθμιση που θα γίνει με νομοθετική διάταξη και θα πληρωθούν ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ το πρώτο δίμηνο του νέου έτους ( υπολογίζω στα μέσα Φεβρουαρίου ). Αυτό θα γίνει γιά όλους τους πιστωτές των ταμείων αυτών (γιατρούς, διαγνωστικά κέντρα κ.λ.π.) και μόνο αυτών, ώστε ο ΕΟΠΥΥ να αρχίσει την λειτουργεία του χωρίς προηγούμενα βάρη. Εαν αυτό δεν επιτευχθεί, τότε το νέο ταμείο δεν θα επιβιώσει !!! ( ερώτηση δική μου: αλλιώς θα επιβιώσει; ). Οσον αφορά τα άλλα ταμεία, ο ΟΓΑ θα πληρώσει κανονικά και η ΔΕΗ θα δρομολογήσει τις πληρωμές της μέχρι τέλος του έτους ! ( Ο φόβος φυλάει τα ... έρμα )! Επίσης μας ανακοίνωσε  ότι σε ΟΛΑ τα ταμεία εντός της εβδομάδος θα δοθούν βιβλιάρια ΙΚΑ, τα οποία μεχρι την  1η Ιανουαρίου θα διατεθούν στους ΣΥΜΒΕΒΛΗΜΕΝΟΥΣ γιατρούς τους, ώστε να συνταγογραφούν μονο αυτοί σε  αυτά, η ηλεκτρονικά. Δεν θα συνταγογραφούν γιατροί μη συμβεβλημένοι.

·        Μείωση ποσοστού κέρδους: Παρόλο που μας δήλωσε ότι δεν είναι στις προθέσεις του αυτό, ούτε ότι πιστεύει στην μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης με τις μειώσεις των τιμών, πιστεύω ότι απλώς συμμετέχει σε μια διαδικασία στην οποία θα κληθεί να πει την γνώμη του. Ο κύριος «αρμόδιος» είναι ο Υπουργός Υγείας, ο οποίος σήμερα στην τηλεόραση (όπως με πληροφόρησαν, γιατί δεν τον άκουσα) κλείνοντας την παρουσίασή του – μονόλογο (όπως συνηθίζει) σαν υποψήφιος πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είπε: « Δεν μιλήσαμε γιά την υγεία και την περίθαλψη που θα γίνουν περαιτέρω μειώσεις των τιμών των φαρμάκων, καθώς και μείωση στο ποσοστό κέρδους του φαρμακοποιού και τις ... κινητοποιήσεις που θα ακολουθήσουν !» Ο άνθρωπος δεν παίζεται. Σας το έχω πει, ζητάει εχθρούς. Ψοφάει για δημοσιότητα. Προκαλεί φασαρία, αναστάτωση και καταστροφή για να βγει στο γιαλί ! Θέλει πόλεμο !!! Αλλως τε μην ξεχνάτε αυτό που είπε πριν λίγο καιρό γιά την αύξηση της φαρμακευτικής δαπάνης : «... Εχουμε και τους  συνταξιούχους που ζούν πολύ μετά την συνταξή τους.  ΔΕΝ ΠΕΘΑΙΝΟΥΝ κιόλας ...!!!».

·        ΦΥΚ: Του υπενθυμίσαμε ότι στα φάρμακα αυτά μειώνεται ακόμα κατά 2 ποσοστιαίες μονάδες το ποσοστό κέρδους του φαρμακοποιού! Οι εταιρείες μας υποχρεώνουν να καταβάλουμε τοις μετρητοίς το κόστος των φαρμάκων αυτών, τα Ασφαλιστικά Ταμεία πληρώνουν κατά παράβαση όποτε το θυμηθούν  και επί πλέον τα Υπουργεία περί άλλων ... τιρβάζουν. Αυτό δεν είναι ήδη μείωση ποσοστού κέρδους; Δεν απάντησε...

·        Συνάντηση με προμηθευτές: Ζήτησα από το Υπουργό να καλέσει τους προμηθευτές ( εταιρίες- φαρμακαποθήκες κ.λ.π) μαζί με εμάς σε μία συνάντηση στο Υπουργείο του, ώστε να μας εξηγήσουν γιατί προβαίνουν σε τέτοιου είδους ενέργειες εις βάρος μας, όταν για  τόσα χρόνια οι φαρμακοποιοί όχι μόνο δεν έχουν δημιουργήσει πρόβλημα, αλλά υποστήριξαν τα προϊόντα τους. Στις καλές εποχές είναι όλα καλά, και στις δύσκολες κοιτάζουμε την πάρτι μας; Τον πληροφόρησα ότι κάτι παρόμοιο μου είχε υποσχεθεί ο Υπουργός Υγείας αλλά δεν το υλοποίησε. Αντιθέτως  έκανε συμφωνία (;) για τα γάλατα πρώτης βρεφικής ηλικίας ! Δεν το υποσχέθηκε. Απλά μας είπε ότι σε κάποια συνάντηση μαζί τους θα τους πει... κάτι !

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ:
Α) Το ποσοστό κέρδους ο Υπ. Υγείας θα το μειώσει. Συνεπώς θα ήταν έγκλημα να πάμε σε κινητοποίηση ΜΟΝΟ εάν μας μειώσει το ποσοστό κέρδους. Σε αυτή την περίπτωση θα φανούμε αναξιόπιστοι , αποκομμένοι από την κοινωνία  και  θα έχουμε όλον τον κόσμο απέναντί μας.
Β) Δεν με έπεισε ο Υπουργός για την δραστική ουσία. Τώρα το κατάλαβε ότι αυτό θα λύσει το πρόβλημα της φαρμακευτικής δαπάνης; Η απλά νομίζει ότι θα «γλύψουμε το κοκκαλο» ; Οταν στην Βουλή ΜΟΝΟΣ μου εναντίον του λόμπι των ιατρών-εταιρειών αντιμετώμιζα την ειρωνία τους τι ήταν; Μαγική εικόνα;  
Γ) Μα οι εταιρείες δεν είναι οι «κολλητοί» των υπουργών; Μην ξεχνάτε : ΕΡΧΟΝΤΑΙ εκλογές... και τους χρειάζονται !  Με συναντήσεις δυσάρεστες τώρα θα ασχοληθούν;
Δ) Για το μέλλον του ΕΟΠΥΥ ουτε κιχ ! Απλά θα πληρώσουν. ΕΡΩΤΗΣΗ απλή : « Αφού όπως ισχυρίζεστε θα πληρώσετε το πρώτο δεκαήμερο του Ιανουαρίου γιατί δεν το υπογράφετε; Μήπως διότι θα πρέπει να υπογράψετε και για τις υπόλοιπες ημερομηνίες του έτους και αυτό δεν ... συμφέρει;».
Ε) Οπως σας έχω ξαναπεί: χαμένη μάχη είναι αυτή που δεν δόθηκε ποτέ!

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΛΟΥΡΑΝΤΟΣ