Πέμπτη 29 Δεκεμβρίου 2011

Απάντηση Κ.Λουράντου στις εξαγγελίες Λοβέρδου


Χθες 28 Δεκεμβρίου 2011 ο υπουργός Υγείας κος Λοβέρδος σε κοινή «δημόσια διαβούλευση» με τον υπουργό Εργασίας κο Κουτρουμάνη, παρουσία όλων των υγειονομικών κλάδων πλην του φαρμακευτικού (!), ανακοίνωσε τις αποφάσεις του για το επόμενο χρονικό διάστημα που θα παραμείνει στο Υπουργείο του.

Μετά την εισαγωγική του ομιλία, αναφέρθηκε ΠΡΩΤΑ στους ... απόντες φαρμακοποιούς λέγοντας:

“Πάμε τώρα ειδικά στους φαρμακοποιούς. Διάβασα μια ανακοίνωση τις προάλλες όπου με καλούσαν –νομίζω ήταν ο Πανελλήνιος Σύλλογος, ή ο Σύλλογος Αττικής δεν θυμάμαι- να μην στρέφομαι εναντίον των φαρμακοποιών και να μην μιλάω εναντίον τους. Προσπαθώ να βρω στους 15 μήνες που είμαι εδώ και στους άλλους 12 περίπου που ήμουν στο Υπουργείο Εργασίας, πότε μίλησα εναντίον των φαρμακοποιών.”

ΑΠΑΝΤΗΣΗ:   Το θέμα δεν είναι το τι λέει κανείς , αλλά το τι κάνει. Οι πράξεις χαρακτηρίζουν τον άνδρα και όχι τα λόγια που ειδικά για τον Υπουργό Υγείας είναι και πολλά και χωρίς καμιά σημασία. Θέλει να του θυμίσουμε τα λόγια του γεμάτα υποσχέσεις για τις ... εξοφλήσεις του ΟΠΑΔ;  Θέλει να του θυμίσουμε τις διαβεβαιώσεις του για το ισοδύναμο μέτρο του rebate  με την μείωση του ποσοστού κέρδους; Ότι στρέφεται λοιπόν εναντίον των φαρμακοποιών δεν χρειάζεται καμία απόδειξη. Οι πράξεις και τα έργα του αποτελούν από μόνα τους απόδειξη του μένους του εναντίον των φαρμακοποιών. Και αυτό ΔΕΝ ΤΟ ΞΕΧΝΑΜΕ !!!


Αμέσως μετά μίλησε για τον υπερβολικό αριθμό των Ελληνικών φαρμακείων.

“Εμείς οι τέσσερις Υπουργοί αναλάβαμε όταν η Ελλάδα είχε 10.500 φαρμακεία. Δεν έχουμε ευθύνη καμία οι τέσσερις μας για το τι έγινε τα περασμένα χρόνια με την αύξηση των φαρμακείων που τα έφερε να είναι διπλάσια από την αμέσως επόμενη χώρα, σε μεγάλο αριθμό. Το Βέλγιο. Δεν φταίμε εμείς γι' αυτό, δεν έχουμε την παραμικρή ευθύνη. Βρήκαμε το ’09-’10 10.500 φαρμακεία, σήμερα είναι κοντά στις 12.000 με τα στοιχεία που δίνουν οι Σύλλογοι.
……….. Σας έχω δώσει όλα τα στοιχεία, πόσοι αξιοποίησαν τις δυνατότητες για σύμπραξη φαρμακείων, πόσοι μπήκαν, ήταν τότε περίπου 800 καινούργιοι στην αγορά, ότι υπήρχαν πόλεις που κράτησαν κενές θέσεις γιατί δεν υπήρχε ενδιαφέρον γι’ αυτές!!!”

ΑΠΑΝΤΗΣΗ :  Με ποιόν τρόπο τα φαρμακεία έγιναν 12000 ; Δεν θυμάται την μείωση των πληθυσμιακών κριτηρίων που ο ίδιος εν ονόματι δήθεν της « απελευθέρωσης του επαγγέλματος» επέβαλε δια νόμου;  Τα 800 φαρμακεία που άνοιξαν επιπλέον , τώρα θέλει να τα κλείσει και μαζί με αυτά τα υπόλοιπα μισά; Μήπως δεν γνώριζε ότι η μείωση του τζίρου τους και η οικονομική ζημία που θα προέκυπτε από τις μειώσεις των τιμών των φαρμάκων και από  τη συνεχή απομείωση των αποθεμάτων τους θα καθιστούσε αδύνατη την επιβίωσή τους; Η μήπως όλο αυτό το σκηνικό αποτελεί κάποιο οργανωμένο σχέδιο κατάρρευσής μας;

Αναφέρθηκε στο θέμα του ωραρίου:



«Θα είδατε ακόμη ότι το θέμα της απελευθέρωσης του φαρμακευτικού επαγγέλματος έφυγε από την ημερήσια διάταξη των εκκρεμοτήτων. Δεν υπάρχει . Παραπονιέμαι που ο Σύλλογος Αττικής άσκησε αίτηση ακυρώσεως κατά της Υπουργικής Απόφασης της δικής μου, κάνοντας μια πράξη πολέμου σε μια πολύ χρήσιμη και συζητηθείσα εν εκτάσει Υπουργική Απόφαση που εκδόθηκε κατ’ επιταγή του νόμου και δεν ήταν ούτε βάρβαρη, ούτε υπερβολική. Δεν επέτρεπε την πειρατεία, δηλαδή να ανοίγει κάποιος κατά βούληση 2 ώρες στην εμπορική «φέτα» της ημέρας. Και όμως παρ' ότι προσπάθησα να εφαρμοστεί αυτή η απόφαση  και εφαρμόζεται εν μέρει, αλληλογράφησα με τον κ. Σγουρό που με ρώτησε, «έχει κατατεθεί η αίτηση ακυρώσεως, τι να κάνω;», του είπα ότι «η αίτηση ακυρώσεως δεν αναστέλλει την ισχύ μιας πράξης, ας κριθεί στα Δικαστήρια αν ήταν νόμιμη η απόφασή μου, θα εφαρμόσεις την απόφαση περί ελεύθερου ωραρίου». Γιατί αναρωτιέμαι,  για το ωράριο, δεν έχουμε κανένα πρόβλημα με τον Πειραιά; Γιατί ο Πρόεδρός του έχει συνεννόηση με τα μέλη του. Εάν υπάρξει ασυνεννοησία ενός Συλλόγου με τα μέλη του που είναι λογικό, γιατί ειδικά στις μεγάλες πόλεις δεν είναι σίγουρο ότι συνεννοούνται όλοι οι άνθρωποι, αυτό δεν αφορά ούτε την απελευθέρωση του επαγγέλματος ούτε τις σχετικές δικές μας ενέργειες, κανονιστικές και άλλες.
Υπάρχουν προβλήματα στην Αθήνα, υπήρξαν κάποια στη Θεσσαλονίκη, δεν υπήρξε κανένα στον Πειραιά εξ όσων μάθαμε. Εμείς κάναμε το χρέος μας και θέλουμε να είμαστε σε συνεννόηση και σε καλή συνεργασία.»

ΑΠΑΝΤΗΣΗ:  Ωστε το μέτρο ήταν...χρήσιμο !Δηλαδή είναι σωστότερο και χρησιμότερο το μέτρο «ανοίγματος» 57 φαρμακείων με χαριστική πράξη και όχι 500 οργανωμένα και συντεταγμένα, όπως ορίζουν οι κανόνες των διημερεύσεων! Επίσης γιατί ενοχλήθηκε από την αίτηση ακυρώσεως που κάναμε στα Δικαστήρια; Δεν δικαιούμαστε να υπερασπιζόμαστε το δίκαιο μας ; Γιατί αυτή η ανησυχία και γατί θεωρείται ειδικά αυτή η πράξη μας σαν «πολεμική»;  Γνωρίζει φυσικά πολύ καλά ότι είναι παράνομη αυτή η «διεύρυνση » του ωραρίου και ότι θα καταργηθεί σύντομα . Έκανε βέβαια το «χρέος» του όπως ισχυρίζεται απέναντι στους «ημέτερους» αλλά  τον ενημερώνουμε ότι η επόμενη Κυβέρνηση, όποια και εάν είναι αυτή, δεν θα του χαριστεί στο θέμα αυτό. Όσο για την προσπάθειά του να διχάσει τον κλάδο με αναφορά του στον Πειραιά και την Θεσσαλονίκη, καλή η προσπάθειά του αλλά δεν ... πιάνει.   

Εξέφρασε και το παράπονό του για παραπληροφόρηση:

Παραπονιέμαι και όσα λέω σήμερα ο κ. Καρδαράς θα τα διανείμει σε 12.000 φαρμακεία για να πάψει η παραπληροφόρηση..... Είναι άδικο αυτό. Και επειδή πολλά λέγονται που δεν έχω πει, και πολλά από αυτά που λέω δεν λέγονται, η σημερινή μου παρέμβαση θα διανεμηθεί σε όλους τους φαρμακοποιούς όλης της χώρας.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Μακάρι να το κάνει. Εμείς ούτως ή άλλως τώρα αυτό κάνουμε... Ενημερώνουμε τους συναδέλφους. Δεν περιμένουμε να το κάνουν άλλοι, και ειδικά όταν αυτοί πολλά λένε και λίγα κάνουν...

Μίλησε και για τις εκπτώσεις που κατάργησε χωρίς λόγο και αιτία ...υπέρ της βιομηχανίας:

«Αντιληφθήκαμε το λάθος της κατάργησης της εκπτώσεως. Προέκυψε αυτό από διάλογο. Και την επαναφέρουμε την έκπτωση.  Αυτή δεν έχει να κάνει    με τα Ταμεία, δεν έχει να κάνει με τις δαπάνες. Έχει να κάνει με τη λειτουργία ανάμεσα στις εταιρείες, στις αποθήκες και τους φαρμακοποιούς. Πείστηκα, παρ’ ότι υπάρχουν και επιχειρήματα άλλα τα οποία άκουσα, είχα προσαρμοστεί σ’ αυτά στην προηγούμενη απόφασή μας, τώρα αντιλαμβάνομαι ότι η δυνατότητα να διευκολυνθούν στις μεταξύ τους σχέσεις χωρίς να επηρεάζουν τα Ταμεία και την τελική δαπάνη των Ασφαλιστικών Ταμείων, αυτή η έκπτωση επανεισάγεται σε όλες τις φάσεις της συναλλαγής ».
ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Τόσος χρόνος για να καταλάβει το λάθος του!!! Όχι ότι θα αρνηθούμε την επαναφορά των εκπτώσεων , αλλά σε καμία περίπτωση δεν το δεχόμαστε σαν αντάλλαγμα. Εάν η κατάργηση των εκπτώσεων έγινε για να δοθεί μετά, στον κατάλληλο χρόνο, σαν αντάλλαγμα της περαιτέρω μείωσης του ποσοστού κέρδους, σίγουρα αυτό είναι το  τεράστιο λάθος του.  Αλλά τώρα είναι αργά. Εδώ οι φαρμακοποιοί δεν μπορούν να βρουν φαρμακαποθήκη για να εξυπηρετηθούν (μετά το κλείσιμο καποιων φαρμακαποθηκών) και εταιρεία για να αγοράζουν έστω με κάποια πίστωση, πιστεύει κανείς  ότι θα υπάρξει  περίπτωση χορήγησης  έκπτωσης ; Αλλά είπαμε. Δεκτή η επαναφορά αλλά χωρίς αντάλλαγμα. Η διόρθωση του  λάθους δεν μπορεί να αποτελέσει αντάλλαγμα.

Αναφέρθηκε και στην επικείμενη μείωση του ποσοστού κέρδους:

«Ωστόσο, ξέρουν πολύ καλά οι εκπρόσωποι όλων των Συλλόγων των Φαρμακοποιών, με τους οποίους έχουμε συνεργασία παρά τις συγκρούσεις μας, ξέρουν πάρα πολύ καλά ότι έχουμε τη θέληση αλλά και την υποχρέωση με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, να μειώσουμε κατά 3% περαιτέρω το ύψος του κέρδους των φαρμακοποιών. Αυτό το γνωρίζουν όλοι, είναι καταγεγραμμένο, σε όλα τα κείμενα των σχέσεών μας με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τους άλλους.
Η υποχρέωσή μας αυτή έχει να κάνει με το α’ τρίμηνο του 2012. Εγκαίρως λοιπόν, από σήμερα, εκπληρώνουμε αυτή την πολιτική μας απόφαση και υποχρέωση έναντι των συμβάσεων που έχουμε υπογράψει. Πώς θα το κάνουμε όμως ; Θα κάνουμε flat μείωση 1,5% του κέρδους, υπολογίζουμε το κέρδος του φαρμακοποιού στη λιανική τιμή, το 23% και κάτι. Αυτό θεωρούμε κέρδος. Υπάρχει και το επιχείρημα ότι κέρδος είναι στην ex factory τιμή.
Όλοι, και εμείς και οι φαρμακοποιοί και η Commission, δέχονται ότι το κέρδος υπολογίζεται πάνω στην τελική τιμή, στη λιανική τιμή. Άρα, επ' αυτού δε χωρεί περαιτέρω συζήτηση, αρκετά το κουβεντιάσαμε. Εκεί λοιπόν εμείς με τα rebate που είχαμε κάνει, με τη μείωση της τιμής, του κέρδους των φαρμακοποιών στα ακριβά φάρμακα κτλ., είχαμε φτάσει το 23% στα 18% και κάτι. Τώρα λοιπόν, για να πάμε στο 15% πρέπει να πέσουμε 3%. Πέφτουμε λοιπόν 3%. 1,5% flat μείωση στο κέρδος των φαρμακοποιών για όλα τα σκευάσματα και 1,5% που προκύπτει μεσοσταθμικά κατά το ποσόν αυτού του κέρδους, από την κλιμακωτή μείωση του κέρδους των φαρμακοποιών για όσα φαρμακεία έχουν τζίρο άνω των 40.000 ευρώ μηνιαίως.
Επαναλαμβάνω, για να είμαι σαφής –μη νομίζετε ότι είμαι και ο αρτιότερος τεχνικά: 1,5% επί της λιανικής τιμής των φαρμάκων και 1,5% ως πρόσθετο κλιμακωτό rebate σε τζίρο φαρμακείων στα Ταμεία, πάνω από 40.000 ευρώ ανά μήνα. Αυτή είναι η τελική και ορθή διατύπωση, συγνώμη για το προηγούμενο λάθος της διατύπωσής μου. Επαναλαμβάνω, 1,5% επί της λιανικής τιμής των φαρμάκων flat και 1,5% ως πρόσθετο κλιμακωτό rebate σε τζίρο φαρμακείων στα Ταμεία πάνω από 40.000 ευρώ το μήνα. »

ΑΠΑΝΤΗΣΗ:  Επιτέλους το ποσοστό κέρδους δεν είναι 35% Το κατάλαβε ακόμα και ο Υπουργός! Είναι λοιπόν σήμερα ΠΡΟ ΦΟΡΩΝ 18%, όπως εκείνος παραδέχεται. Όμως τι έγινε εκείνη η διαβεβαίωσή του ότι σαν γενική μείωση εννοείται ή rebate ή κατευθείαν μείωση; Τώρα θέλει και rebate και μείωση του ποσοστού κέρδους. Δεν έλαβε καν υπόψη του την οικονομική ασφυξία που έχουν οδηγηθεί τα φαρμακεία με την αδιαφορία του και τις άστοχες ενέργειές του!

Τέλος μίλησε και για την .... αντικατάσταση των ομοειδών φαρμάκων:

«Τέλος, για ν’ αποφύγουμε τις βαριές συνέπειες πολλές φορές της τεχνητής στέρησης της    αγοράς από φάρμακα και μετά από διευρυμένο διάλογο που κάναμε με τους Συλλόγους των Φαρμακοποιών, μόνο για τις περιπτώσεις αυτές της τεχνητής έλλειψης λόγω παράλληλων εξαγωγών ή άλλων πολιτικών που ο ΕΟΦ μας λέει και δεν προκύπτει αυτό από το τι μας λέει ένας Πρόεδρος ενός Φαρμακευτικού Συλλόγου, ο ΕΟΦ μας καταγράφει και υπάρχει μεγάλη απόσταση κατά καιρούς ανάμεσα με ότι    λέγεται ως έλλειψη από έναν συνδικαλιστή και σε ότι λέγεται ως έλλειψη από τον ΕΟΦ.
Στις περιπτώσεις λοιπόν που έχουμε από τον ΕΟΦ καταγεγραμμένη την έλλειψη, εκεί πάμε στη δυνατότητα αντικατάστασης των φαρμάκων με ίδιο ακριβώς φάρμακο. Είναι κάτι που συζητήσαμε αν θυμάστε οι δημοσιογράφοι στο Ζάππειο μαζί με τους Προέδρους των Φαρμακευτικών Συλλόγων. »

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Όπως αναφέρει ο Υπουργός, οι ελλείψεις δεν προκύπτουν από το τι λέει ΕΝΑΣ συνδικαλιστής πρόεδρος ( προφανώς του ΦΣΑ ) αλλά από το τι λέει ο πρόεδρος του ΕΟΦ ! Ο οποίος ΜΟΝΟ ΜΙΑ φορά μίλησε για ελλείψεις και μάλιστα σε ... πρωτότυπα φάρμακα , που δεν υπάρχει αντικατάσταση. Αυτό και εάν είναι παραπληροφόρηση...!

Από τα παραπάνω προκύπτουν τα έξης:

·        Δεν γίνεται καμία συγκεκριμένη αναφορά για τα χρωστούμενα του ΟΠΑΔ και των άλλων ασφαλιστικών ταμείων. Ούτε για τις οικονομικές υποχρεώσεις τους που αδυνατούν να τις πληρώσουν.
·        Δεν υπάρχει καμία περίπτωση νομοθετικής ή άλλης ρύθμισης για την αντικατάσταση φαρμάκων.
·        Ανεπανάληπτες περιπτώσεις υποσχέσεων που ποτέ δεν υλοποιήθηκαν και προσπάθεια διαστρέβλωσης της πραγματικότητας.
·        Καμία αναφορά για τις βιομηχανίες και τους προμηθευτές μας οι οποίοι  καταργούν ουσιαστικά την πίστωση.
·        Ο υπουργός προσπάθησε να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα, και να εκβιάσει καταστάσεις, χωρίς επιτυχία. Εφτασε στο σημείο να κάνει δηλώσεις εναντίον του ΦΣΑ , εκθειάζοντας τον ΦΣ Πειραιά και Θεσσαλονίκης, ώστε να δημιουργηθεί εσωτερικό πρόβλημα.  Διαίρει και βασίλευε!

Για αυτό, οι φαρμακοποιοί αντιλαμβάνονται ότι θα πρέπει να πράξουν τα δέοντα τώρα ή ποτέ!
Η απεργιακή κινητοποίηση και η άρση της πίστωσης προς όλα τα ασφαλιστικά ταμεία,  πρέπει να είναι οι μόνες απαντήσεις που θα δοθούν από όλους τους φαρμακοποιούς της χώρας!

Δεν δικαιολογείται καμία σιωπή…..

Κ. ΛΟΥΡΑΝΤΟΣ