Πολλοί φίλοι με ρωτούν τι ακριβώς συνέβη με την ψήφιση του σχεδίου νόμου για την Υγεία και ιδιαιτερα με τα φάρμακα. Με την εμπειρία των 27 ετών εργασίας στο χώρο του φαρμάκου [και όχι του φαρμακείου ] αλλά και τη γνώση της παγκόσμιας αγοράς φαρμάκων, παραθέτω σήμερα συμπυκνωμένα τη δική μου άποψη:
- Ο νέος Νόμος υποβαθμίζει τη φαρμακευτική περίθαλψη των Ελλήνων ,αφού ενω επιδιώκει την οικονομία και τον περιορισμό των φαρμακευτικών δαπανών ,στην ουσια αυξανει τη συμμετοχή των ασφαλισμενων στα φαρμακα τους και θα καθυστερησει την πρόσβαση των πολιτών σε νέες αποτελεσματικές θεραπειες π.χ σε περιπτωσεις καρκίνου.
- Ο νέος νόμος «σκοτώνει» την Ελληνική φαρμακοβιομηχανία η οποια παράγει εξαιρετικά γενόσημα φαρμακα, διοτι ανοίγει το δρόμο για την επέλαση των πολυεθνικών εταιρειών generics των οποιων τα φαρμακα παραγονται στην Ινδια και Κίνα [καποια σε εξαιρετικά εργοστάσια αλλά και καποια σε εργοστασια απαράδεκτα].Το κλειδί στην ιστορία είναι ο έλεγχος των φαρμάκων, αν γίνεται σωστά και αν ο ΕΟΦ σήμερα έχει τη δυνατότητα να κάνει αυτούς τους ελέγχους. Προσωπικά αμφιβάλλω!
- Ο ΕΟΦ κάνει εξαιρετικά καλά τη δουλεια του επιθεωρώντας τα Ελληνικά εργοστάσια παραγωγής φαρμακων. Δεν έχει επιθεωρήσει ΠΟΤΕ εργοστάσια φαρμάκων στην Ινδία και Κίνα, λόγω έλλειψης προσωπικού και πόρων, και επαφίεται στις εκθέσεις [ reports ] από άλλους Ευρωπαϊκούς Οργανισμούς και ανεξάρτητους επιθεωρητές. Από τον ΕΟΦ έχουν συνταξιοδοτηθει την τελευταία διετία περισσότεροι από 40 επιστήμονες με μεγάλη εμπειρία και ουσιαστικά ο οργανισμός υπολειτουργει. Αυτο το γνωρίζουν όλοι και φυσικά και ο Υπουργός Υγειας κ. Λοβέρδος που έπρεπε να είναι πιο προσεκτικός όταν μιλάει για τα Ινδικά και Κινέζικα γενόσημα.
- Ο νεος νόμος «σκότωνει» το φαρμακείο με τη σημερινή του μορφή [ φιλικό στον ασφαλισμενο, με ΔΩΡΕΑΝ παροχή πρωτοβάθμιας φροντίδας στην περιφέρεια ιδίως } αφου το 1 στα 6 φαρμακεία θα κλείσει λόγω αδυναμίας να ανταπεξέλθει στις νέες οικονομικές συνθήκες. Φανταστειτε τι θα γίνει στις δυσπρόσιτες ορεινές και νησιωτικές περιοχές της χώρας μας !
- Ο Υπουργός Υγείας Ανδρ. Λοβέρδος είναι εντελώς αναξιόπιστος τόσο ώς προς τις συζητήσεις με την Τρόικα όσο και με τους κοινωνικούς φορείς της χώρας [ ιατρούς, φαρμακοποιούς, βιομηχανους κλπ ]. Απέτυχε να υπερασπίσει την εγχώρια παραγωγή φαρμάκων αφου δεν διαπραγματεύτηκε ουσιαστικά τίποτα και δεν ειχε να παρουσιάσει μέτρα ισοδύναμου αποτελεσματος.Την ίδια στιγμή, κατά την προσφιλή του τακτική, αλλα λεει στην τηλεόραση και άλλα φέρνει προς ψηφιση στην Βουλή.
- Στον Τομέα Υγείας της Νέας Δημοκρατίας αποσοβήσαμε πολλά απο τα απίθανα άρθρα που μας παρουσίασε ο Υπουργός [ π.χ το θεμα των αστέγων, σας μίλησα για αυτά την περασμένη εβδομάδα ] αλλά δεν μπορέσαμε να αποτρέψουμε την επιμονή της τρόικας στην ψήφιση των διαταξεων, αφού η Ελληνικ'η πλευρα ΠΟΤΕ δεν διαπραγματεύτηκε ουσιαστικά! Και αυτή η διαπραγμάτευση έγινε τον Οκτωβριο Νοέμβριο του 2011 όταν και συνετάγη το μνημόνιο ΙΙ. Και για όποιον αμφιβάλλει τα πειστήρια στη διάθεσή του.
- Πιστεύω ότι η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, θα πρέπει να ξαναδεί το θεμα παρουσιάζοντας στην τρόικα άλλες προτάσεις που μπορούν να καταλήξουν στην εξοικονόμηση πόρων, αφου επιλογή μας ειναι να στηρίξουμε την παραγωγή των φαρμάκων στην πατρίδα μας.
Ο Μανώλης Αγγελάκας είναι αναπληρωτής Τομεάρχης Υγείας ΝΔ, πρώην Ευρωβουλευτής
Ο Μανώλης Αγγελάκας είναι αναπληρωτής Τομεάρχης Υγείας ΝΔ, πρώην Ευρωβουλευτής