Κυριακή 8 Απριλίου 2012

Συνταγογράφηση με δραστική ουσία Made in Greece!

Εως τώρα ο ιατρός συνταγογραφούσε φάρμακα με την εμπορική ονομασία. Τι είναι εμπορική ονομασία; Η ονομασία ενός σκευάσματος που έδωσε κάθε εταιρεία. Το φάρμακο δεν είναι η εμπορική ονομασία, αλλά η δραστική ουσία. Η δραστική θεραπεύει, όχι η εμπορική. Με τον τρόπο αυτό όμως υπήρχαν συναλλαγές ιατρών-εταιρειών με σκοπό το κέρδος αμφοτέρων. Ο γιατρός είχε κίνητρο να συνταγογραφήσει φάρμακο συγκεκριμένης εταιρείας για να αποκομίσει όφελος.


Τι θα μπορούσε να αλλάξει την τωρινή κατάσταση; Η συνταγογράφηση με βάση τη δραστική και όχι την εμπορική ονομασία. Έτσι δεν θα υπάρχει κίνητρο στον ιατρό να συνταγογραφήσει σκεύασμα με βάση την εταιρεία, αλλά με βάση την δραστική ουσία που όπως αναφέρθηκε αυτή είναι που θεραπεύει.

Τι πατέντα βρήκαμε στην Ελλάδα για να είναι όλοι ευχαριστημένοι και να μη χαλάσουμε το χατίρι κανενός; Συνταγογράφηση με απλή αναφορά στην δραστική ουσία και σε παρένθεση την εμπορική ονομασία που είναι δεσμευτική... Άρα τι πετυχαίνουμε έτσι; Απολύτως τίποτα, ισχύει το προηγούμενο καθεστώς. Απλά λέμε στην τρόικα ότι πλέον γράφουμε στη συνταγή και δραστική... Ο γιατρός και πάλι θα γράφει το φάρμακο της εταιρείας επιλογής του, ο φαρμακοποιός θα δεσμεύεται και πάλι να δίνει το συγκεκριμένο γενόσημο, οι συναλλαγές θα συνεχίσουν να υφίστανται και η φαρμακευτική δαπάνη θα συνεχίσει να είναι στα ύψη...

Στην Ελλάδα της μίζας και της διαφθοράς δε θα περιμέναμε τίποτα καλύτερο. Περιμένουμε να πάει μπροστά αυτή η χώρα;