Δευτέρα 23 Ιουλίου 2012

Εμπάργκο στα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ?


Ένα βήμα πριν από τη διακοπή προμήθειας των φαρμακείων του ΕΟΠΥΥ με ακριβά φάρμακα φαίνεται ότι βρίσκονται μεγάλες φαρμακευτικές εταιρείες. Τις τελευταίες ημέρες βρίσκεται «στα σκαριά» ένα σχέδιο πίεσης, προκειμένου ο οργανισμός να αρχίσει να εξοφλεί, έστω και σταδιακά, τα ποσά που χρωστά στις εταιρείες.

Στέλεχος μιας από τις μεγαλύτερες φαρμακευτικές εταιρείες παγκοσμίως, με θυγατρική στη χώρα μας,  αναφέρει πως τον τελευταίο καιρό γίνονται έντονες συζητήσεις για την πορεία της συνεργασίας τους με τον ΕΟΠΥΥ, με δεδομένο ότι τα χρέη του ΕΟΠΥΥ προς τις φαρμακευτικές εταιρείες, μόνο για το 2012, ανέρχονται σε 650 εκατ. ευρώ, ενώ το σύνολο των οφειλών που έχουν τα ταμεία και τα δημόσια νοσοκομεία αγγίζει το 1,6 δισ. Εκτός από τα χρέη, οι επιχειρήσεις έχουν υποστεί ζημιά 1 δισεκατομμυρίου ευρώ και από το κούρεμα των ομολόγων που τους είχε αναγκαστικά δώσει το κράτος, έναντι παλαιότερων οφειλών των νοσοκομείων.

Το επικρατέστερο σενάριο προκειμένου να ασκηθεί πίεση στον οργανισμό, είναι να διακόψουν οι φαρμακευτικές προσωρινά τον ανεφοδιασμό των φαρμακείων του ΕΟΠΥΥ με τα λεγόμενα «φάρμακα ακριβού κόστους», που υπάγονται στη λίστα Φαρμακευτικών Ιδιοσκευασμάτων σοβαρών ασθενειών του ν.3816/2010. Η συγκεκριμένη θυγατρική σκέφτεται να αποσύρει σύντομα έξι σκευάσματα από τα ράφια των φαρμακείων του ΕΟΠΥΥ, κυρίως ανοσοκαταστατικά, ενώ στον ίδιο δρόμο βαδίζουν όπως όλα δείχνουν και άλλες επιχειρήσεις του χώρου.

Δεν θα πληγούν οι ασθενείς

Πρόθεση των εταιρειών είναι να μην παρατηρηθούν ελλείψεις στην αγορά, ούτε να ταλαιπωρηθούν οι ασθενείς. Και αυτό γιατί ναι μεν τα σκευάσματα αυτά δεν θα υπάρχουν στα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ, οι ασφαλισμένοι όμως θα μπορούν να τα βρουν στα φαρμακεία των νοσοκομείων ή και στα ιδιωτικά φαρμακεία. Εξάλλου το ποσοστό συμμετοχής στα φάρμακα είναι μηδενικό, οπότε δεν θα υπάρχει επιβάρυνση των ασφαλισμένων σε καμία περίπτωση.

«Αυτή θα είναι η πρώτη κίνηση την οποία επεξεργαζόμαστε να προβούμε. Αν καταφέρουμε να πληρωθούμε από τον ΕΟΠΥΥ, τότε θα ξεκινήσουμε πάλι να προμηθεύουμε τα φαρμακεία του. Αν πάλι ο οργανισμός τηρήσει την ίδια αδιάλλακτη στάση, τότε θα μπορούσαμε να πάρουμε ακόμη σκληρότερες αποφάσεις» τονίζει το στέλεχος της εταιρείας.

Οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στο χώρο του φαρμάκου ζητούν εδώ και καιρό τη διασφάλιση της συνεχούς ρευστότητας του ΕΟΠΥΥ, προκειμένου να λειτουργεί απρόσκοπτα η εφοδιαστική αλυσίδα. Ο Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδας  σημειώνει ότι είναι επιτακτική η ανάγκη σωστής χρηματοδότησης του ΕΟΠΥΥ για να υπάρξει ένα βιώσιμο σύστημα υγείας. Σε αυτό συμφωνούν όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς στον τομέα της υγείας, όπως φαρμακοποιοί, προμηθευτές, ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, καθώς η αδυναμία του οργανισμού να ανταπεξέρθει στις υποχρεώσεις του και να μεταθέτει διαρκώς τις ημερομηνίες πληρωμών, έχει δημιουργήσει ήδη ασφυκτικό κλίμα.

Βίκυ Κουρλιμπίνη