Δευτέρα 23 Ιουλίου 2012

Με προβλήματα η ηλεκτρονική συνταγογράφηση στα Αγροτικά Ιατρεία των Γρεβενών

Έντονο πρόβλημα αντιμετωπίζουν οι ασφαλισμένοι των τοπικών κοινοτήτων και κυρίως των απομακρυσμένων περιοχών της Π.Ε. Γρεβενών καθώς οι αγροτικοί γιατροί που επισκέπτονται τα χωριά αδυνατούν να συνταγογραφήσουν φάρμακα λόγω αδυναμίας πρόσβασης στο διαδίκτυο.

Από την 1η Ιουλίου του 2012 η ηλεκτρονική συνταγογράφηση των φαρμάκων, έγινε υποχρεωτική και σύμφωνα με την Υπουργική απόφαση οι γιατροί που θα συνταγογραφούν χειρόγραφες συνταγές... θα επιβαρύνονται με το ποσό του ενός ευρώ σαν «πρόστιμο».  Το μέτρο αυτό εφαρμόζεται και στα αγροτικά ιατρεία που λειτουργούν σε διάφορα χωριά, με στόχο υποτίθεται την καλύτερη εξυπηρέτηση των κατοίκων, απομακρυσμένων από τα αστικά κέντρα, περιοχών.
Τίθεται λοιπόν το ερώτημα στους δημιουργούς του συγκεκριμένου νόμου, αντιλήφθηκαν το πρόβλημα της ανυπαρξίας μηχανογραφικών συστημάτων και σύνδεσης internet στην πλειοψηφία των αγροτικών ιατρείων στην επαρχία;

Αντιλήφθηκαν ότι οι κάτοικοι όλων αυτών των χωριών, που στη πλειοψηφία τους είναι ηλικιωμένοι και ανήμποροι, είναι υποχρεωμένοι να μετακινούνται σε Αγροτικά Ιατρεία τα οποία διαθέτουν τέτοιο εξοπλισμό για να συνταγογραφήσουν τα φάρμακά τους;

Τι νόημα έχει να επισκέπτεται ο αγροτικός γιατρός τα χωριά, εφ όσον αδυνατεί να συνταγογραφήσει; 

Ο Διοικητής του νοσοκομείου Γρεβενών Κυριάκος Σημαδόπουλος αναφερόμενος στο θέμα σημείωσε ότι όλοι οι αγροτικοί γιατροί διαθέτουν ηλεκτρονικό υπολογιστή, εκτυπωτή, στικάκι για ασύρματη σύνδεση  του δικτύου αλλά και όλα τα αναλώσιμα για τη συνταγογράφηση, ωστόσο από τους 108 οικισμούς του Δήμου Γρεβενών στους 30 υπάρχει αδυναμία σύνδεσης με το internet έχοντας σαν αποτέλεσμα τη δημιουργία αυτών των προβλημάτων. Σε συνεργασία όμως με το δήμο Γρεβενών και τους προέδρους των τοπικών κοινοτήτων  προσπαθούν να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα και να μετακινούνται οι πολίτες των απομακρυσμένων περιοχών σε πιο κεντρικά αγροτικά ιατρεία προκειμένου να εξυπηρετηθούν.  Ο κ. Σημαδόπουλος ζητά την κατανόηση των πολιτών καθώς γίνονται προσπάθειες, οι οποίες πρόκειται να ολοκληρωθούν αμέσως μετά την καλοκαιρινή περίοδο και η πρόσβαση στο internet θα είναι εφικτή σε όλους τους οικισμούς.

Πηγή: greveniotis.gr

Σχόλιο farmakopoiwn: Το πρόβλημα είναι έντονο και παρατηρείται σε πολλά αγροτικά και περιφερειακά ιατρεία της χώρας, όχι μόνο των Γρεβενών.