Σάββατο 25 Αυγούστου 2012

Σήφης Σπαντιδάκης: "Τα φαρμακεία οδηγούνται σε αφανισμό"

H κινητοποίηση των φαρμακοποιών και η επαναφορά στην επικαιρότητα του προβλήματος που αντιμετωπίζουν, με την έλλειψη ρευστότητας, δεν είναι ένα απλό συντεχνιακό θέμα, όπως έχει αναδειχθεί από τα ΜΜΕ. Η επιβίωση του Ελληνικού φαρμακείου, όπως και του συστήματος της υπάρχουσας διακίνησης και διάθεσης του φαρμάκου, έχουν μπει σε μεγάλη δοκιμασία και έχουν παραπεμφθεί σε αφανισμό, από τις μνημονιακές κυβερνήσεις.

Δεν είναι τυχαίο το γεγονός, ότι το ερώτημα του κλειστού επαγγέλματος, της εστίας οικονομικών ατασθαλιών και της διασπάθισης του χρήματος. Το φαρμακείο χρεώθηκε όλο το κόστος διαπλοκής γιατρού-φαρμ. Εταιρείας και αυτό υπέστη πρώτο την «ωμή» παρέμβαση υπουργών της συγκυβέρνησης, στον τρόπο λειτουργίας του.
Από την πρώτη στιγμή, οι φαρμακοποιοί προσπάθησαν να αναδείξουν το θέμα της λάθος αφετηρίας, σε μια προσπάθεια εξυγίανσης του απαρχαιωμένου συστήματος, στο χώρο της παραγωγής-τιμολόγησης-ελέγχου και διακίνησης του φαρμάκου, προς όφελος καταρχήν του προϋπολογισμού και στο τέλος -τέλος του ίδιου του πολίτη, ο οποίος αναμφισβήτητα, θα πρέπει να έχει εύκολη πρόσβαση σε αυτό, χωρίς γραφειοκρατικούς αποκλεισμούς.



Στο βασανιστικό ερώτημα: Ποιο είναι το ύψος της βέλτιστης δαπάνης στο φάρμακο που επιθυμούμε, προκειμένου να έχουμε ένα αποδεκτό επίπεδο στην υγεία του λαού, ένα ερώτημα, που προφανώς συμβαδίζει με το γενικότερο: Ποιο είναι το επίπεδο της συνολικής δαπάνης για την υγεία που επιθυμούμε, η απάντηση, από μεριάς της κυβέρνησης, ήταν και είναι: Είναι ΜΕΓΑΛΗ, γιατί έτσι την όρισαν οι υγειονομικοί (γιατροί-φαρμακοποιοί κ.λπ.) και επειδή οι υγειονομικοί οι ίδιοι, την έκαναν μεγάλη, τους βγάζουμε από το προσκήνιο με κατασταλτικά μέτρα, χρησιμοποιώντας δοκιμασμένες μεθόδους που κατά κόρον έχουν χρησιμοποιηθεί στην Ανατολική Ευρώπη και Λατινική Αμερική. Η μέθοδος της τέλειας καταβαράθρωσης του συστήματος υγείας και όχι μόνο, με στόχο την παρεπόμενη δημιουργία από τις στάχτες ενός νέου, ποιού άραγε!!!, είναι αύτη που χρησιμοποιείται. Τα αποτελέσματα αυτής της επιλογής, τα βρίσκουμε σε όλες αυτές τις χώρες, που προανέφερα…
Οι φαρμακοποιοί επιθυμούμε, από την πρώτη στιγμή, την εξυγίανση του συστήματος. Η λογική κόστους-οφέλους, πρέπει επιτέλους να πρυτανεύσει και όχι η λογική του… ό,τι πει ο γιατρός και η φαρμακευτική εταιρεία.

Συμφωνούμε, στην εφαρμογή των πρωτοκόλλων στη συνταγογράφηση και την αναγραφή της δραστικής και όχι της εμπορικής ονομασίας στην συνταγή φαρμάκων, από μεριάς του γιατρού.
Επιμένουμε, στην ολοκληρωμένη εφαρμογή της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης.
Επιθυμούμε, τη σταθερή χρηματοδότηση του ενιαίου ταμείου ΕΟΠΥΥ, με τους απαραίτητους πόρους που χρειάζονται, προκειμένου να μπορούν τα φαρμακεία, να παρέχουν απρόσκοπτα τις υπηρεσίες τους.
Δεν δεχόμαστε πλέον, να τιμωρούμεθα με αναστολές πληρωμών από τον ΕΟΠΥΥ, επειδή είτε δεν υπάρχουν πόροι, είτε δεν υπάρχει δυνατότητα ελέγχου του ύψους της φαρμακευτικής δαπάνης και να επιβαρύνουμε τον οικογενειακό μας προϋπολογισμό με υπέρογκα ποσά που αφορούν φάρμακα που έχουν από καιρό χρησιμοποιήσει οι ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ.

Η κρίση που δημιουργεί αυτή μας η απόφαση, γνωρίζουμε ότι θα είναι μεγάλη, για το χειμαζόμενο κάτοικο στη χώρα μας, ο οποίος καλείται να σηκώσει και αυτό το βάρος.
Χρειάζεται ενεργοποίηση του πολίτη, προκειμένου να σταματήσει πλέον αυτός ο κατήφορος της ύφεσης.
Είναι λάθος να μπούμε σε λογικές συμπαράστασης και συμπόνιας, πρέπει να επιλέξουμε λογικές ανατροπής. Πρέπει να αρθρώσουμε λόγο πειστικό για μεθόδους εξόδου από την κρίση, που κινητοποιεί και εμπνέει, και όχι μόνο λόγο παρηγορητικό.
Χαιρετίζουμε την όποια προσπάθεια συμπαράστασης στον αγώνα που έχουμε ξεκινήσει από τον Βουλευτή του Ρεθύμνου, Ανδρέα Ξανθό και ζητούμε να κάνει κοινωνούς του προβλήματος που αντιμετωπίζει το Ελληνικό φαρμακείο, αλλά και το φάρμακο γενικά, όλους τους συναδέλφους του, στο Ελλ. Κοινοβούλιο, προκειμένου να ξεκινήσει, επιτέλους, η αναστροφή στον κατήφορο της υγείας του…Συστήματος υγείας.
Εν τω μεταξύ οι φαρμακοποιοί θα επιμένουν στην άρνησή τους να αγοράζουν μέρος του Ελληνικού Δανείου…

Του ΣΗΦΗ ΣΠΑΝΤΙΔΑΚΗ
πρόεδρου του Φαρμακευτικού Συλλόγου Ρεθύμνου