Πέμπτη 30 Αυγούστου 2012

Ραδιοφωνική συνέντευξη Λουράντου στον FLASH

Συνέντευξη στο ραδιοφωνικό σταθμό FLASH και τον δημοσιογράφο Γιάννη Στρατάκη έδωσε ο πρόεδρος του ΦΣ Αττικής κ. Κων/νος Λουράντος.

Δημοσιογράφος: - Κύριε Λουράντο θα ξεκινήσω με τη διαφοροποίηση που υπάρχει με τον ΠΦΣ. Ο πρόεδρος του ΠΦΣ είναι αντίθετος με τις κινητοποιήσεις που κάνετε λέγοντας ότι έχει αρχίσει η σταδιακή αποπληρωμή του ΕΟΠΥΥ. Μήπως έχει δίκιο; Μήπως το παρατραβάτε;





Κων/νος Λουράντος: - Να ξεκαθαρίσουμε ότι δεν ειναι αποφαση του ΦΣΑ η κινητοποίηση, αλλα πρόταση του Πανελληνίου. Ο προεδρος το εθεσε το θεμα και η ΓΣ πηρε αποφαση για κινητοποιησεις. Εμεις απο τη μερια μας πηραμε αποφαση οτι δε θα κανουμε κινητοποιηση για να πληρωθουμε απλά μισό ή έναν μήνα, Μαϊο, Ιουνιο. Την κανουμε γιατι το κρατος μας χρωστα, αυτο ειναι το κομβικο σημειο. Μας χρωστα χρηματα οχι για δελτια παροχης υπηρεσιων η καθαρου κερδους, αλλα το 85% τουλαχιστον αφορουν κεφαλαια που εχουν δοθει στη βιομηχανια και λοιπους προμηθευτες μας για να μη μεινουν οι ασφαλισμενοι χωρις φαρμακα. Δηλαδη δωσαμε χρήματα απο δικα μας κεφαλαια και μάλιστα πληρωνουμε και φορο εισοδηματος. Τα χρήματα τα έχουμε πληρώσει όλα στους προμηθευτες μας οι οποιοι δεν εχουν λαμβανειν ουτε ενα ευρω, χρηματα τα οποια το κρατος μας οφειλει. Δεν μπορει το φαρμακειο να αγοραζει συνεχεια φαρμακα και το κρατος να μη πληρωνει τουλαχιστον την χονδρική τιμή των φαρμακων.

Η ΔΕΗ χρωσταει δυο χρονια κεφαλαια... Μπηκαν στον ΕΟΠΠΥΥ ολα τα ασφαλιστικά ταμεια που χρωσταγαν τα μαλλια της κεφαλης τους, και μολις μπηκαν ξεχασαν τα χρεη. Θελουμε να πληρωθουμε τουλαχιστον το κεφαλαιο που δωσαμε για να αγορασουμε τα φαρμακα, οχι το κερδος. Να δεχθω οτι δε μπορει το κράτος να πληρώσει, οκ. Δε μπορει να μας κανει ομως το κρατος ουτε καν συμψηφισμο με την εφορια! Ζητήσαμε αυτή την διευκόλυνση, δεν το δέχονται! Μας ζηταν και επιπλεον χρηματα για φορολογηση χρηματων που δεν εχουμε εισπραξει!

Δ: - Εαν ενας φαρμακοποιος του χρωσταει 10.000€ ο ΕΟΠΥΥ και πρεπει να πληρωσει εφορια αντιστοιχο ποσο, 10.000€, δεν υπαρχει συμψηφισμος;

Κ.Λ.: - Οχι δεν υπαρχει. Διοτι αν γινει για μας, πρεπει να γινει για ολους και αυτο δε το θελουν. Αυτή ήταν η απάντηση του υπουργείου. Μιλαμε για σταση πληρωμων. Με ποιο τροπο να συνεχισει να αγοραζει φαρμακα ο φαρμακοποιος οταν δεν εισπραττει;

Δ: - Πως τότε υπαρχει διλημματικα το ζητημα της χρεωκοπιας της χωρας οταν αυτο που μας περιγραφετε ειναι ουσιαστικα η χρεωκοπια της χωρας; Προς τι οι εκβιασμοι; Οταν δε πληρωνει το κρατος το ΦΠΑ, οταν δεν πληρωνει τα φαρμακα των ασφαλισμενων απο τους οποιους παρακρατούνται ασφαλιστικες εισφορες, τοτε ειμαστε σε καθεστως χρεωκοπιας. Μιλαμε για μεθοδο απατεωνιστικη, 1000%, κυνικη ομολογια του υπουργου υγειας που δειχνει αναγλυφα την κατασταση που αντιλαμβανομαστε ολοι οτι υπαρχει αλλα καποιοι δε θελουν να παραδεχτουν, αντιθετως τη χρησιμοποιουν αυτοί ως διλημμα για να κατσουν καλα καποια «κακα» παιδια για να μη χρεωκοπησουμε.

Κ.Λ.: - Ακριβως. Μας χρωσταει ο ΟΤΕ 5 εκατομμύρια για το 2011. Μας χρωσταει η ΔΕΗ 10 εκατομμύρια για το 2011. Δε μιλαμε για το 2012. Τους ειπαμε να συμψηφιστουν ολα αυτα, να μη πληρωνουμε ΔΕΗ, να μη πληρωνουμε ΟΤΕ. Πηραμε αρνητικη απαντηση και σε αυτο. Θα πληρωσουμε χαρατσι στο λογαριασμο της ΔΕΗ, αλλα η ΔΕΗ να μη μας πληρωνει! Εχει καταργηθει η δικαιοσυνη, δημοκρατια δεν υπαρχει, εχουν καταλυθει τα παντα.

Μας λενε οτι εκβιαζουμε. Μα εμεις εκβιαζουμε; Εμεις που δινουμε φαρμακα με δικα μας κεφαλαια; Δεν χρωσταμε τιποτα, να το ακουσουν ολοι οι ελληνες ασφαλισμενοι, δεν χρωσταμε για τα φαρμακα που εχετε παρει ουτε ενα ευρω στους προμηθευτες μας.

Σημερα μου ηρθε απο μεγαλη εταιρεια χαρτι οτι πρεπει να πληρωνω απο δω και περα μετρητοις. Οταν πηγα στο υπουργειο και εδειξα αυτα τα χαρτια, τους ειπα, μπορειτε να παρεμβετε τουλαχιστον να αυξηθει η πιστωση απο τις εταιρειες. Μου απάντησαν πως όχι δε μπορουμε, γιατι καθε εταιρεια εχει δικο της τροπο πληρωμης στην ελευθερη αγορα.

Δ: - Τολμουν καταρχην κ. Λουράντο; Τολμουν να βαλουν χερι στις φαρμακευτικες εταιρειες; Να μην αρχισω τωρα με το ρεπορταζ που υπαρχει για τις σχεσεις πολιτικων και φαρμακευτικων εταιρειων.

Κ.Λ.: - Ακριβως. Γιατι ο κ. Σαλμάς που του χω ζητησει επανειλλημμενως να κανει παρεμβαση στις εταιρειες για να μας δινουν αξιοπρεπη πιστωση και να μη ζητανε μετρητα δε κανει τιποτα;

Δ: - Τολμουν; Τολμουν να το κανουν; Δε τολμουν και φωναζω κιολας να ακουστεί.

Κ.Λ.: - Η Roche απαιτει προκαταβολη το ποσο για να μου στειλει φαρμακα υψηλου κοστους για καρκινοπαθεις μετα απο δυο μερες. Το καταλαβαίνετε; ΠΡΟΚΑΤΑΒΟΛΗ. Πεστε μου σας παρακαλω υπαρχει Έλληνας πολιτης αυτη τη στιγμη που να του χρωσταει το κρατος και να μπορει να πληρωσει φαρμακα ειδικα των καρκινοπαθων που ειναι πολυ ακριβα οταν μαλιστα εκ του νομου υποχρεουνται τα νοσοκομεια να εχουν τα φαρμακα αυτα; Γιατι δε τα εχουν τα νοσοκομεια αυτα τα φαρμακα; Η απάντηση είναι απλή: Γιατι οι εταιρειες δε τους τα δινουν, γιατι δε πληρωνουν. Οι εταιρειες παιζουν μαζι μας, οι εταιρειες ειναι μονο για τον εαυτο τους, καμια υποχωρηση δε κάνουν.

Δ: - Εγω αυτη τη στιγμη εξανισταμαι ως πολιτης, και να μη φανει ότι είμαι υπερασπιστης ισως συντεχνιας που καποιοι θεωρουν τους φαρμακοποιους. Εξανίσταμαι λοιπόν για τις διασυνδεσεις πολιτικων νε φαρμακευτικές  εταιρειες.

Κ.Λ.: - Δεν εχετε λεφτα, να το δεχτούμε, να το καταλαβουμε. Καντε μας συμψηφισμο εστω, μη μας ζητατε αλλα λεφτα, εχουμε καταρρευσει. Δωστε μας τουλαχιστον τη χονδρική τιμή που επι δυο χρονια εχουμε πληρωσει. Το οτι μας δωσατε Ιανουαριο, Φεβρουαριο, Μαρτιο, Απριλιο δε μου λεει τιποτα. Μας χρωστατε το 2011, δε μπορω αλλο να ανασανω!

Δ: - Γιατι ομως ο προεδρος του ΠΦΣ να λεει εγω ειμαι αντιθετος στην απεργια; Γιατι; Επειδη ηταν διοικητης σε καποιο ταμειο παλαιοτερα;

Κ.Λ.: - Τα βλεπει καπως διαφορετικα τα πραματα. Ολοι συμφωνουμε οτι μας χρωσταει λεφτα το κρατος. Απο κει και περα, καποιος μπορει να πει να κανουμε κι αλλη υπομονη και καποιος να πει οτι εχουμε τελειωσει με αυτα. Εδω στην Αττικη που εχουμε πολλους δημοσιους υπαλληλους μας χρωσταει πολλα χρήματα ο ΟΠΑΔ απο περσι. Η επαρχια δεν εχει πολλα τετοια χρωστουμενα. Εδω πιστεψτε με στην Αττικη μας εχουν γονατισει αυτα τα χρεη. Ισως ο προεδρος του ΠΦΣ τα βλεπει τα πραματα λιγο επαρχιακα, δεν θελω να πω πανω σ'αυτο τιποτα παραπάνω.

Δ: - Μηπως το βλεπει κομματικα;

Κ.Λ.: - Δε μπορω να σας απαντησω. Θα ελεγα μονο το εξης: Έχω διαμαρτυρηθει και στη Νέα Δημοκρατία για εκβιασμους. Το εχω πει καθαρα, δε μπορειτε να εκβιαζετε ένα πρόεδρο Φαρμακευτικού Συλλόγου με διαφορους τροπους. Ειναι αθλιο αυτο που καναν, που βγαλαν τη φορολογικη μου δηλωση στον αερα, για να δουν ολοι τι περιουσιακα στοιχεια εχω. Αυτο το κανανε μονο σε μενα. Δε το κανανε ουτε στον προεδρο του ΠΦΣ ουτε σε κανενα αλλο προεδρο. Γιατι το κανανε μονο σε μενα; Απλως ειναι μια απαντηση που σας δινω.

Δ: - Θυμαμαι κατι αλλο. Καποια πολιτικα παιχνιδια. Εσεις δε πηγατε προεκλογικα στον κ. Σαμαρα για αυτα τα ζητηματα και σας παρακαλεσε πριν γινει πρωθυπουργος να αρετε την κινητοποιηση;

Κ.Λ.: - Ημουν ο μονος που ειπα δεν ακουω προεκλογικες δεσμευσεις και δεν υποχωρω. Ολοι οι αλλοι υποχωρησαν. Ο μονος που δεν υποχωρησε ημουν εγω.

Δ: - Του ειπατε του κ. Σαμαρα οτι αν με διαβεβαιωσετε ως πρωθυπουργος οτι θα μπει ενα χρονοδιαγραμμα εμεις θα δινουμε φαρμακα;

Κ.Λ.: - Του ειπα οτι σε τρεις μερες γινονται εκλογες. Εγω προεκλογικα δε μπορω να παιξω πολιτικα παιχνιδια. Οταν βγηκε μετα πρωθυπουργος δε μας εκανε τις ιδιες διαβεβαιωσεις, αρα επιβεβαιωθηκα. Ολοι οι αλλοι ειχαν αναστειλει την κινητοποιηση εκτος απο μενα και τον πρόεδρο της Αχαΐας και βεβαιως την επομενη μερα βγηκε η φορολογικη μου δηλωση στον αερα. Οχι οτι εχω να κρυψω τιποτα. Το αντιθετο. Αλλα να παρουσιαζεται ο τζιρος δυο φαρμακειων μαζί με της γυναίκας μου 1,5 εκατομμυριου ευρω οτι ειναι κερδος ειναι αθλιο. Προσεξτε, μιλαμε για τζιρο. Και μαλιστα αυτο βγηκε απο το taxis. Ειναι αθλιος εκβιασμος.

Δ: - Γνωστα αυτα τα παιχνιδακια. Στο τελος αυτα γυριζουν μπουμερανγκ.

Κ.Λ.: - Εγω παντως πολιτικα παιχνιδια δεν παιζω, ειμαι προεδρος φαρμακευτικου συλλογου, αν ηθελα να πολιτευτω θα ειχα παραιτηθει, θα ειχα ευχαριστησει το συλλογο μου και θα πηγαινα στην πολιτικη. Δε ξερω να κανω πολιτικη και θα σας πω και κατι ακομα. Το συστημα δυστυχως οταν εκφραζεις μια αντιθεση σε αποβαλλει. Δηλαδη αν μπεις στη βουλη και δεν εισαι πειθηνιο οργανο σε βγάζει εκτός...

Δ: - Κύριε Λουράντο σας ευχαριστώ πολύ.



Ολόκληρη η ραδιοφωνική συνέντευξη στον παρακάτω σύνδεσμο:

Ραδιοφωνική Συνέντευξη προέδρου ΦΣΑ στον FLASH