Επίθεση εναντίον των φαρμακοποιών εξαπέλυσε μιλώντας στο δημοτικό ραδιόφωνο Τρίπολης ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λυκουρέντζος λέγοντας πως οι φαρμακοποιοί δεν έχουν λόγους (!) να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους. Τη Δευτέρα το υπουργείο θα ανακοινώσει το χρονοδιάγραμμα αποπληρωμής των οφειλομένων μέχρι το τέλος του έτους οπότε και ο ΠΦΣ θα συνεδριάσει για να καθορίσει τη στάση του.
Συγκεκριμένα ο υπουργός υγείας δήλωσε:
«Οι φαρμακοποιοί δεν έχουν λόγο να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις, αφού το υπουργείο από την πρώτη στιγμή εργάζεται για να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις και απαιτείται κατανόηση και συνεργασία από όλους για να αποκλιμακωθεί η κατάσταση.»
Το υπουργείο υγείας έχει ληξιπρόθεσμες οφειλές που αγγίζουν τα 4 δισεκατομμύρια ευρώ. Αυτά είναι χρέη από τα ταμεία που συνθέτουν τον ΕΟΠΥΥ και τον κληροδότησαν με 1,5 δις οφειλές, χρέη νοσοκομείων 2011-2012 συν τα χρέη του ΕΟΠΥΥ έως το 2012 άλλα 2,5 δις.
Ο ΕΟΠΥΥ πληρώνει τους παρόχους υγείας βάσει της κρατικής επιχορήγησης αλλά και βάσει των ασφαλιστικών εισφορών που εισρέουν στα ταμεία. Εως το τέλος του 2012 αναμένεται ο ΕΟΠΥΥ να εισπράξει άλλα 200-300 εκατομμύρια ευρώ κρατική επιχορήγηση. Σε ό,τι αφορά τις ασφαλιστικές εισφορές, ζητήθηκε από τους διοικητές των επί μέρους ταμεία να δηλώσουν εως τη Δευτέρα το ποσό που μπορούν να συνεισφέρουν στον ΕΟΠΥΥ.
Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες της δημοσιογράφου Μελίνας Τσέλιου, το υπουργείο Υγείας θα προτείνει στους φαρμακοποιούς να πληρωθούν μέσα σε 3-4 δόσεις τα οφειλόμενα Ιουνίου, Ιουλίου, Αυγούστου, Σεπτεμβρίου.
Οι μήνες Οκτώβριος-Νοέμβριος-Δεκέμβριος μετατίθενται για πληρωμή το έτος 2013.
Προτείνεται η παράταση της πίστωσης στην αλυσίδα φαρμάκου από τη φαρμακοβιομηχανία στην φαρμακαποθήκη και μετά στο φαρμακεία στις 90 ημέρες, χρονικό διάστημα στο οποίο θα πληρώνει αν όλα βαίνουν καλώς και ο ΕΟΠΥΥ τα φαρμακεία.
Σε περίπτωση που δε γίνουν αυτά αποδεκτά από τους φαρμακοποιούς, το υπουργείο θα προτείνει την άλλη πρόταση που είναι η εξής: Ο ΕΟΠΥΥ να αγοράζει ως το θεσμικό όργανο το φάρμακο και στη συνέχεια να δίνει το φάρμακο στα φαρμακεία που έχουν ανάγκη πληρώνοντας μόνο το κέρδος σε 45 μέρες.
Η απάντησή μας αναμένεται να είναι αρνητική σύμφωνα με το ρεπορτάζ και τα όσα δήλωσε ο ίδιος ο πρόεδρος του ΦΣΑ, Κων/νος Λουράντος. «Δεν υπάρχει πιθανότητα να γίνουν αυτά αποδεκτά» δήλωσε χαρακτηριστικά.
Δείτε το βίντεο:
- Πληρωμές ΕΟΠYΥ-Rebate-Γενικά Εργαλεία Διαχείρισης
- Ταμεία/κατάθεση ΕΟΠΥΥ- Βασικοί κανόνες/Σφραγίδες/ΘΕΤΙΚΗ ΛΙΣΤΑ
- Α' ΒΟΗΘΕΙΕΣ-Παιδικά σιρόπια-Διάφορα επιστημονικά
- Νομοθεσία-Φορολογικά
- Συμμετοχές Φαρμάκων/ΕΚΑΣ/1€/Αναπηρία
- ΦΥΚ/ΦΥΚ πλατφόρμας/Φάρμακα ΕΟΠΥΥ/Εξωσωματικές/ΧΝΑ
- Φαρμακείο Επιχειρήσεων
- ΕΜΒΟΛΙΑ-Αντιγριπικά-Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών (ΕΠΕ)
- Αναλώσιμα/Συσκευές-Διαβήτης-Ειδική/Υγιεινή Διατροφή- Clawback -Εκπαιδευτικά βίντεο
- Επικοινωνία
