Δευτέρα 10 Σεπτεμβρίου 2012

Ο Υπουργός Υγείας Ανδρέας Λυκουρέντζος στη ΝΕΤ: «Προστατευόμενο επάγγελμα οι φαρμακοποιοί!» (video)

Συνέντευξη στη ΝΕΤ και το κεντρικό δελτίο με την Έλλη Στάη έδωσε ο υπουργός Υγείας κ. Ανδρέας Λυκουρέντζος. Συγκεκριμένα δήλωσε:

«Όταν αναλάβαμε την ηγεσία γνωρίζαμε ότι οι δαπάνες στον τομέα της περίθαλψης είναι περισσότερες από τα έσοδα τα οποία μπορεί να έχουμε. Από την πρώτη στιγμή και με πρώτο κριτήριο την αξιοπιστία απευθυνθήκαμε στους παρόχους, στους προμηθευτές μας και είπαμε ότι ό,τι δηλώνουμε θα πραγματοποιείται. Έτσι πληρώσαμε κατά προτεραιότητα πρώτα τους φαρμακοποιούς έναντι όλων των άλλων για να.....



...... έχουν οι Έλληνες πολίτες τα φάρμακά τους και υπηρεσίες υγείας.»

Έλλη Στάη: «Ναι αλλά οι φαρμακοποιοί λένε ότι αυτά που τους δώσατε είναι ελάχιστα και επιπλέον λένε ότι δε σας πιστεύουν ότι θα αποπληρωθούν, γι'αυτο συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις.»

Ανδρέας Λυκουρέντζος: «Δεν έχουν κανένα λόγο να μη μας πιστεύουν! Ό,τι έχουμε συμφωνήσει έχει τηρηθεί. Αυτό το οποίο κάναμε, ανέλαβα την πρωτοβουλία, συγκάλεσα σύσκεψη στο Υπουργείο Υγείας, ήρθαν οι πρόεδροι  των ασφαλιστικών ταμείων, κάναμε προγραμματισμό τι πρόκειται να εισπράξει ο ΕΟΠΥΥ και η μερίδα του λέοντος θα πάει στους φαρμακοποιούς για όλους τους επόμενους μήνες. Αυτό όμως που συμβαίνει να κάνουμε εμείς τα παντα για τους φαρμακοποιούς επειδή αισθανόμαστε την πίεση της κοινωνίας, η οποία ασκείται μέσω μιας εκβιαστικής πρακτικής, το να στερεί κανείς το φάρμακο  μέσω ενός προστατευομένου επαγγέλματος, διότι οι φαρμακοποιοί είναι προστατευόμενο επάγγελμα στη χώρα, έχουν σταθερό κέρδος την ώρα που η ύφεση στην αγορά έχει πλήξει όλα τα επαγγέλματα, δεκάδες επιχειρήσεις κλείνουν.

Δεν αντιλαμβάνομαι τις σκοπιμότητες του ΠΦΣ, εμείς θα προχωρήσουμε στην κατεύθυνση της φιλελευθεροποίησης της αγοράς φαρμάκων. Κάναμε ό,τι είναι δυνατόν προς κάθε κατεύθυνση να στηρίξουμε το φαρμακείο. Υπάρχουν δυνατότητες να φιλελευθεροποιηθεί η αγορά της εμπορίας των φαρμάκων, έχουμε ιδέες, όπως επίσης μια άλλη πρακτική σ'αυτούς τους δύσκολους κι ανταγωνιστικούς καιρούς είναι τα φαρμακεία να είναι φαρμακεία. Τα φαρμακεία έχουν ένα πολύ σημαντικό έσοδο το οποίο στερούν από άλλους εμπόρους στην αγορά. Δε μπορεί να έχουν προνόμια, να ασκούν τα προνόμιά τους, να φέρνουν σε δύσκολη θέση την πολιτεία, να εξουθενώνουν τους ασθενείς και η πολιτεία να παραμένει παγερά αδιάφορη.

Το σημαντικό είναι το εξής και αυτό θέλω να τονίσω: Οι φαρμακοποιοί πρέπει να ζητήσουν ευθύνες όχι από την ηγεσία του ΥΥΚΑ που κάνει τα πάντα για να πληρωθούν αλλά από τη συνδικαλιστική τους ηγεσία. Με μια κουβέντα, οι συνδικαλιστές τους θα πάρουν στο λαιμό τους τους φαρμακοποιούς. Μέχρι τώρα συζητάμε σ'αυτή τη χώρα για το πώς θα αντιμετωπίσουμε την κρίση, δεν είμαστε σε προηγούμενες δεκαετίες, ο καθένας πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες του.

Είμαστε αξιόπιστοι, είμαστε υπεύθυνοι, είμαστε σοβαροί και δε συναντούμε ανάλογη συμπεριφορά από τη συνδικαλιστική ηγεσία των φαρμακοποιών. Οι φαρμακοποιοί πρέπει να ξέρουν ότι οδηγούν την κατάσταση στα άκρα η συνδικαλιστική τους ηγεσία. Ούτε οξύτητα επιθυμώ ούτε συγκρούσεις και πάνω από όλα ειμαι υπουργός της Υγείας, δεν είμαι υπουργός των Οικονομικών, είμαι υποχρεωμένος να διαβάζω τους αριθμούς, εργάζομαι καθημερινά για να παρέχουμε υψηλού επιπέδου υπηρεσίες υγείας σε κάθε σημείο της χώρας, αλλά υπάρχουν και όρια»...



Δείτε το βίντεο με τη συνέντευξη του Υπουργού Υγείας κ. Ανδρέα Λυκουρέντζου: