Τρίτη 23 Οκτωβρίου 2012

Δελτίο τιμών: Αυξήσεις σε σκευάσματα που χαρακτηρίζονται ως blockbusters

Νέο επικαιροποιημένο δελτίο τιμών φαρμάκων εκδόθηκε χθες από το υπουργείο Υγείας, το οποίο θα ισχύσει από αύριο για τις φαρμακαποθήκες, από την 1η Νοεμβρίου για τα ιδιωτικά φαρμακεία, ενώ ισχύει ήδη από χθες για τους παρασκευαστες και εισαγωγείς.

Βέβαια και στο νέο δελτίο τιμών δεν αποκλείονται οι ενστάσεις των φαρμακευτικών εταιρειών αναφορικά με την τιμολόγηση φαρμάκων τους, μία διαδικασία που ήταν πραγματικά καταιγιστική όλο το Σαββατοκύριακο.

Στις αντιδράσεις που μαίνονται, ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας κ. Μάριος Σαλμάς ανέφερε ότι...



... «το νέο δελτίο τιμών θα πρέπει να εφαρμοσθεί», ενώ αρκετοί εκπρόσωποι φαρμακευτικών επιχειρήσεων με τους οποίους επικοινώνησε το «Κέρδος», τόνισαν ότι «σίγουρα το δελτίο θα πρέπει να εφαρμοσθεί αρκεί να μην περιέχει λάθη, ενώ για τα σκευάσματα στα οποία λήγει η πατέντα τους, προτείνουν η τιμή τους να πέφτει στο 50%».

ΟΙ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Ο Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος, σε ανακοίνωσή του αργά το βράδυ, δήλωσε: «Το υπό έκδοση δελτίο τιμών αναδεικνύει μια σωρεία σημαντικών λαθών σε σχέση με την ισχύουσα νομοθεσία. Οι φαρμακευτικές επιχειρήσεις στηρίζουμε την προσπάθεια για περαιτέρω εξορθολογισμό του φαρμακευτικού προϋπολογισμού με την έκδοση αυτού του δελτίου τιμών. Ταυτόχρονα, όμως, αναμένουμε την άμεση διόρθωση των λαθών, προκειμένου η διαδικασία ανατιμολόγησης να ολοκληρωθεί ομαλά τις επόμενες ημέρες και να εξομαλυνθεί ο εφοδιασμός της αγοράς. Είναι απολύτως απαραίτητο να τηρηθούν οι αρχές που διέπουν το καθεστώς τιμολόγησης και να γίνει σεβαστή η σχετική ισχύουσα νομοθεσία.

Ο ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΤΤΙΚΗΣ

ΩΩστόσο, έντονη ήταν η διαμαρτυρία για το δελτίο αλλά και για τις ελλείψεις φαρμάκων στην αγορά, από τον Φαρμακευτικό Σύλλογο Αττικής, που ανακοίνωσε:
«Οι ελλείψεις στα φάρμακα έχουν ξεπεράσεις κάθε προηγούμενο και αποτελούν ρεκόρ στην ιστορία της ελληνικής αγοράς. Φάρμακα, όπως κορτιζονούχα, αντικαταθλιπτικά, αντιπαρκινσονικά, αντικαρκινικά, ινσουλίνες, καρδιολογικά και αντιθυρεοειδικά, λείπουν από την αγορά.

Παράλληλα, σήμερα οι φαρμακευτικές εταιρείες δεν τιμολογούν και συνεπώς δεν εφοδιάζουν την αγορά με όσα φάρμακα έχουν παραμείνει στην Ελλάδα. Αιτία το μεγάλο αλαλούμ που έχει δημιουργηθεί με το νέο δελτίο τιμών - φάντασμα, το οποίο ανακοινώνεται και αναιρείται τόσο συχνά τις τελευταίες τρεις μέρες, που καταντά ανέκδοτο».

ΕΟΦ

Από την πλευρά του ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων, ο οποίος επεξεργάσθηκε το δελτίο, σε ανακοίνωσή του αναφέρει μεταξύ άλλων: «Οι νέες τιμές είναι μεσοσταθμικά χαμηλότερες από τις μέχρι σήμερα ισχύουσες και το γεγονός αυτό αντιμετωπίζεται με επιφύλαξη από τις φαρμακευτικές εταιρείες, οι οποίες απέφυγαν να τιμολογήσουν προϊόντα κατά την πρώτη μέρα. Το γεγονός αυτό είναι φυσιολογικό σε αλλαγές δελτίων τιμών, αφού οι αλλαγές αυτές έχουν άμεση επίπτωση στις συναλλαγές των εμπλεκομένων στη χονδρική και λιανική πώληση. Ως εκ τούτου οι πιθανές ελλείψεις φαρμάκων είναι συγκυριακές και θα εξομαλυνθούν άμεσα όπως συμβαίνει σε κάθε ανάλογη τέτοια περίπτωση».

Πάντως το δελτιο τιμών - το οποίο έχει μειώσεις μεσοσταθμικά στο 16% σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας - περιλαμβάνει και αυξήσεις και μάλιστα σε σκευάσματα που χαρακτηρίζονται ως blockbusters και τα οποία, σύμφωνα με τους φαρμακοποιούς, επιβαρύνουν οικονομικά σε πωλήσεις περισσότερο από οποιοδήποτε άλλο το ασφαλιστικό σύστημα.

Για παράδειγμα, στο Lipitor και στο Aricept της Pfizer, οι αυξήσεις τιμών κυμαίνονται από 6% μέχρι και 10% μέσα σε δυο ημέρες (17 και 19 Οκτωβρίου που εξεδόθησαν τα δελτία τιμών), στο Plavix της sanofi η αύξηση τιμής ανέρχεται 10% μέσα σε δυο ημέρες, ενώ στο Humira της Abbott, η αύξηση τιμής ανέρχεται σε 11% μέσα σε δύο ημέρες...

Νατάσσα Σπαγαδώρου

ΤΟ ΚΕΡΔΟΣ