Παρασκευή 26 Οκτωβρίου 2012

ΦΣ Ηρακλείου: «Ο υφυπουργός Ανάπτυξης χρησιμοποιεί ψευδή και παραπλανητικά στοιχεία για το βρεφικό γάλα»!



ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ
ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ
Ν.Π.Δ.Δ.
ΚΡΙΤΟΒΟΥΛΙΔΟΥ 19 Τ.Κ. 712 01 
ΤΗΛ-FAX: 2810-221020                                                                                              
                                                                                   Ηράκλειο, 26/10/2012

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ΓΙΑ ΤΑ ΓΑΛΑΤΑ ΠΡΩΤΗΣ ΒΡΕΦΙΚΗΣ ΗΛΙΚΙΑΣ

Αγαπητοί μας συμπολίτες,
          Ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Ηρακλείου μέχρι σήμερα σας κοίταζε πάντα στα μάτια και θα συνεχίσει να το κάνει, γιατί σας λέει πάντα την αλήθεια.

Τις τελευταίες ημέρες έχει αναπτυχθεί μια...


... τεράστια παραφιλολογία σχετικά με τα γάλατα πρώτης βρεφικής ηλικίας. Ο υφυπουργός ανάπτυξης κ. Σκορδάς χρησιμοποιώντας ψευδή και παραπλανητικά στοιχεία δήλωσε ότι τα βρεφικά γάλατα αυξήθηκαν κατά 20% από την ημέρα που διατίθενται αποκλειστικά και μόνο από τα φαρμακεία.

Η στάση του κ. Σκορδά είναι παράνομη, αντιεπιστημονική και αντιθεσμική.
1)      Είναι παράνομη γιατί έρχεται σε ευθεία αντίθεση τόσο με τις αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας (307/2012) όσο και των Ευρωπαϊκών Δικαστηρίων (141/2006).
2)      Είναι αντιεπιστημονική γιατί έρχεται σε αντίθεση και με την απόφαση του Ε.Ο.Φ.(0-599/16/85 και 48975/2011) και όλης της Παιδιατρικής Επιστημονικής Κοινότητας.
3)      Είναι αντιθεσμική γιατί περιφρονεί τις αποφάσεις τόσο των εθνικών όσο και των Ευρωπαϊκών Δικαστικών Αρχών.

         Επίσης ο κ. υφυπουργός γνωρίζει πάρα πολύ καλά ότι το ποσοστό κέρδους του φαρμακοποιού στα γάλατα ήταν και εξακολουθεί να είναι 15% μεικτό. Εδώ και πάρα πολλά χρόνια το ποσοστό αυτό δεν έχει αλλάξει. Αντιθέτως αλλάζει συνέχεια η χονδρική τιμή του προϊόντος, αλλά πάντα προς τα επάνω.
         Εάν είχε επιχειρήσει έστω και μία στοιχειώδη έρευνα στις Ευρωπαϊκές χώρες , θα διαπίστωνε ότι η τιμή του γάλατος είναι πολύ χαμηλότερη, σε πολλές περιπτώσεις και στη μισή τιμή, με ποσοστό κέρδους για τους ευρωπαίους φαρμακοποιούς μεγαλύτερο από αυτό της Ελλάδας.
         Εάν πραγματικά ο κ. υφυπουργός κόπτεται για τον έλληνα πολίτη και για το πώς θα προμηθευτεί φθηνό προϊόν, ας απευθυνθεί σε αυτούς που παράγουν και διακινούν το προϊόν πριν φτάσει στο φαρμακείο.
         Όμως αγαπητοί συμπολίτες ο υφυπουργός δεν λέει την αλήθεια, αλλά προσπαθεί για άλλη μία φορά να στρέψει την κοινωνία εναντίον των φαρμακοποιών, για να μπορέσει ευκολότερα, τα γάλατα και τα μη υποχρεωτικά συνταγογραφούμενα φάρμακα να δοθούν στα Super Markets και στις μεγάλες πολυεθνικές εταιρείες.
         Όμως κύριε υφυπουργέ θέλουμε να γνωρίζετε ότι αν πάρετε μια τέτοια απόφαση θα πρέπει να αναλάβετε και την ευθύνη για όποιες δυσάρεστες παρενέργειες προκύψουν, από την πώληση τέτοιων προϊόντων, είτε είναι φάρμακα είτε είναι γάλατα από μη εξειδικευμένους επιστήμονες.

Για το ΔΣ του ΦΣΗ

Ο Πρόεδρος                                                                        Ο Γεν. Γραμματέας

Τσικανδηλάκης Γιάννης                                                    Σκουντάκης Αριστοτέλης