Τρίτη 23 Οκτωβρίου 2012

Σκηνικό παραγγελιοληψίας (ανοικτή επιστολή Δημ.Καραγεωργίου)


Το παρακάτω σκηνικό θα μπορούσε να γίνει πραγματικότητα.
Στο συγκεκριμένο ραντεβού ενός ΣΥΦΑ εμφανίζεται ο άνθρωπος της Α΄ πολυεθνικής για την κανονισμένη παραγγελία.

Ο άνθρωπος με τους βαρύγδουπους  τίτλους manager στην κάρτα βρίσκει στα γραφεία του ΣΥΦΑ όχι τον διευθυντή του ως  συνήθως, αλλά όλο το Δ.Σ. μαζί με τον Πρόεδρο και τον γραμματέα του κοινού Φαρμακευτικού Συλλόγου.   Άλλωστε είτε είναι τα ίδια πρόσωπα είτε είναι πολύ – πολύ κοντά στην αντιμετώπιση θεμάτων του ΣΥΦΑ.



Ο άνθρωπος της πολυεθνικής αισθάνεται μια αμηχανία αλλά οι χαμογελαστοί φαρμακοποιοί τον ακούν και είναι κυρίως συνεννοήσιμοι. Ακόμα και στις περικοπές στις παραγγελίες που τους ανακοινώνει.

Τελειώνει η διαδικασία της παραγγελιοληψίας και ο άνθρωπος μας τους λέει ότι δέχεται μόνο επιταγές για το τέλος Οκτωβρίου αν και είναι παραμονή του Αγίου Δημητρίου. Του επισημαίνεται η ύπαρξη Υπ. Απόφασης . Ο άνθρωπος  λέει ότι την αγνοεί.
Οι φαρμακοποιοί σηκώνονται του δείχνουν μάλλον αγενώς την πόρτα και ούτε καν τον συνοδεύουν στην εξώπορτα.

Αμέσως ο Φ.Σ. εκδίδει ανακοίνωση προς τον  τοπικό Ιατρικό Σύλλογο και στα τοπικά μέσα ότι η Α πολυεθνική δεν ενδιαφέρεται για την ομαλή λειτουργία και τον εφοδιασμό της φαρμακευτικής αγοράς και να αποφεύγεται η συνταγογράφηση των φαρμάκων της.  Περίπου ίδιο περιεχόμενο έχει και η ανακοίνωση προς τους ασφαλισμένους και τα τοπικά μέσα.

Η σκηνή θα μπορούσε να γίνει πραγματική αν α) ο εν λόγω ΣΥΦΑ δεν έχει κάνει δουλειές, παράλληλου εμπορίου ή άλλες με τον άνθρωπο της πολυεθνικής  β) αν οι φαρμακοποιοί μέλη δείξουν απόλυτη πειθαρχία και συσπείρωση στις συστάσεις του Φ.Σ. γ) αν οι γιατροί δεν  αισθανθούν ότι χάνουν από το promotion της πολυεθνικής.
Η σκηνή μπορεί να γίνει πραγματικότητα μόνο με το β)  Μόνη  η συσπειρωμένη αγοραστική δύναμη των φαρμακοποιών μπορεί να ανατρέψει τα επιβαλλόμενα δεδομένα στην φαρμακευτική αγορά.
Έτσι και αλλιώς το παράλληλο εμπόριο είναι νόμιμη λειτουργία, ενώ τα των γιατρών απλά
« δεν εκτελούνται γιατί δεν έχουμε». 

Οι μεγαλόσχημοι δικηγόροι των πολυεθνικών εκ συστήματος αποκρύπτουν αλλά δεν τους είναι πια εύκολο ότι υπερασπίζονται α) παραβίαση συναλλακτικών ηθών β) Επιβολή επαχθέστατων όρων στην φαρμακευτική αγορά που ισοδυναμεί με άρνηση πώλησης προϊόντων υγείας γ) εναρμονισμένη συμπεριφορά δ) παραβίαση των όρων του Ευρωπαϊκού Δικαίου.  
Σ αυτό το τελευταίο ελπίζουν κι εύχονται να μη βρεθεί ο τρελός Σύλλογος που θα τους αντιμετωπίσει με πλάτη τις Οδηγίες.

Ας δούμε τι θα γίνει μετά από μια εβδομάδα όπου η πολυεθνική θα βλέπει τ΄ονομά  της να δημοσιοποιείται συνώνυμο με την πρόκληση επικινδυνότητας στη δημόσια υγεία . 
Η πολυεθνική θα βρει τρόπο συνεννόησης  αφού προηγηθούν διάφορα εκβιαστικά εκφοβιστικά , δικηγορίστικα κόλπα.  Θα προσέξουν να αποφύγουν το «prevailing  right» και φυσικά θα απολύσουν το ξεφτέρι τους.  Θα το επαναπροσλάβουν ως ίδιο manager στην θυγατρική τους που διακινεί φασόν ή γενόσημα όπως τα λένε οι ενδεείς « κρατικοί λειτουργοί». Μαθαίνω παρεμπιπτόντως ότι 300 μεγαλοπωλητές πολυεθνικών απολύθηκαν πρόσφατα και επαναπροσλήφθηκαν στους φασονατζήδες. Τα πλάνα προώθησης ξεκινούν από την περιφέρεια με πρώτο το πανεπιστημιακό της Αλεξανδρούπολης. Έπεται της Λάρισας.

Στο Υπουργείο (μας) εν τω μεταξύ μικροί και απίθανοι έναντι των περιστάσεων πολιτικοί και σύμβουλοι ανεκδιήγητοι δίπλα τους περιμένουν να πέσει η δαπάνη.
Με τις αλλεπάλληλες κινητοποιήσεις των φαρμακοποιών και των γιατρών χάθηκε η φυσιολογική ροή συνταγογραφίας , δαπάνης , πληρωμών.  Χάθηκε και το αίσθημα ασφάλειας και εμπιστοσύνης των ανθρώπων. Ποιός δεν έχει ακούσει την φράση «μας κόβουν τα φάρμακα». Ακόμη και ο Υπουργός ο ίδιος το άκουσε  . Στη Βουλή όμως από την αντιπολίτευση. Αλλοίμονο  αν το πίστευε κιόλας. Πάντως στην Πορτογαλία πέρυσι μειώθηκαν οι δαπάνες κατά 13% αλλά αυξήθηκε ο όγκος των καταναλωμένων φαρμάκων κατά 18% . Είναι γενόσημα .
Εδώ φαίνεται πως συμβόλαια που υπογράφηκαν  και δεν αλλάζουν όπως πάλι καταγγέλθηκε στην Βουλή σε βάρος του προηγούμενου Υπουργού βγαίνουν σιγά σιγά στην επιφάνεια. Όσο για τα ακριβά τους άνω των 200 ευρώ οι πολυεθνικές αγαπούν πια τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ αφού μέσω της Βουλής και πάλι συμψηφίσθηκαν το clawback με τα χρέη του Δημοσίου . Ίδια ρύθμιση  για να πληρωθούν τα παλιά χρέη από ΔΕΗ , ΟΤΕ κλπ δυστυχώς ξεχάσθηκε
Ε! Ναι Τώρα πια είναι ώρα να τους ορμήσουμε . Όλους αυτούς τους περισπούδαστους  που όλα είναι και γίνονται μόνο γι αυτούς.
Δημήτρης Καραγεωργίου

ΥΓ1. Αυτά εκφράζουν την αγωνία μου για την περίπτωση που μια πολυεθνική γενοσήμων που θα έχει το «φθηνότερο» θα αποτελέσει ολιγοπώλιο και θα θελήσει να επιβάλλει τους όρους της στην φαρμακευτική αγορά. Οι άνθρωποι του Υπουργείου δυστυχώς είτε είναι ολίγιστοι να το δουν, είτε είναι «στο κόλπο».
ΥΓ2 Ενδιαφέρομαι και πονώ μόνο για τους ΣΥΦΑ γι αυτό και αναφέρομαι μόνον σ΄ αυτούς σαν κυρίως ρυθμιστές της φαρμακευτικής αγοράς