Τρίτη 30 Οκτωβρίου 2012

Φαρμακοποιοί: Ανταλλάσσουν φάρμακα, για να εξυπηρετήσουν τους ασθενείς


Φάρμακα ακόμη και σε... γειτονικούς νομούς αναζητούν οι φαρμακοποιοί της Θεσσαλονίκης, προκειμένου να εξυπηρετήσουν τους ασθενείς που τα αναζητούν εναγωνίως αλλά δεν τα βρίσκουν.
Της Νικολέττας Μπούκα nikolettabouka@yahoo.gr


Διά των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και του τηλεφώνου, οι φαρμακοποιοί της πόλης προσπαθούν να βρουν φάρμακα που λείπουν από τα ράφια τους, θέλοντας να δώσουν μια λύση, έστω και προσωρινή, ώστε να μην αφήσουν χωρίς φάρμακα τους ασθενείς.



Για άλλη μια φορά θύματα της κατάστασης που έχει δημιουργηθεί -και για την οποία ευθύνεται το γεγονός ότι οι φαρμακοβιομηχανίες δεν τιμολογούν και δεν παραδίδουν φαρμακευτικά σκευάσματα στην ελληνική αγορά έως ότου εκδοθεί το νέο διορθωμένο δελτίο τιμών φαρμάκων- είναι οι ασθενείς, οι οποίοι πηγαίνουν από φαρμακείο σε φαρμακείο προκειμένου να βρουν το αναγκαίο για τη ζωή τους φάρμακο.


"Η κατάσταση είναι ένα δράμα. Μιλάμε για ελλείψεις σε παντός τύπου φάρμακα, όπως αντικαταθλιπτικά, αντικαρκινικά, καρδιολογικά, αντιθυρεοειδικά, κατά του Πάρκινσον και ινσουλίνες. Τα ράφια των φαρμακείων μας έχουν αδειάσει. Προσπαθούμε να καλύψουμε τις ανάγκες των ασθενών αναζητώντας φάρμακα από φαρμακείο σε φαρμακείο εντός αλλά κι εκτός Θεσσαλονίκης", εξηγεί στη "Μ" ο γραμματέας του Φαρμακευτικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, Διονύσης Ευγενίδης.

Παράλληλα, αναφέρει ότι συχνά αναζητούνται φάρμακα και σε γειτονικούς νομούς, ενώ οι φαρμακοποιοί προσπαθούν να αλληλοκαλυφθούν, στέλνοντας ο ένας στον άλλον φάρμακα που πιθανόν σε ένα φαρμακείο να υπάρχουν και σε άλλο όχι.

Σκευάσματα - Ποια λείπουν

Σύμφωνα με τον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο, από τα ράφια των φαρμακείων λείπουν όλες οι μορφές των εξής φαρμάκων: Lipitor, Diovan, Micardis, Singulair, Zodin, Salofalk, Biosonide, Glucophase, Euthyrox, Legofer, Zarator, Xozal, Dulcolax, Mirapexin, Spiriva, Persantin, Seroquel, Crestor, Atacand, Medrol, Lyrica, Atorstat, Inspra, Moduretic, Brasan, Zurcazol, Claripen, Carvepen, Lepur, Monosordil και Penrazol.

Για εξαθλίωση της φαρμακευτικής περίθαλψης κάνει λόγο και ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Αθηνών, επισημαίνοντας ότι "οι εταιρείες ΔΕΝ τιμολογούν, οι φαρμακαποθήκες ΔΕΝ χορηγούν φάρμακα, τα φαρμακεία είναι άδεια. Πρέπει να θρηνήσουμε θύματα πριν λάβουν οι αρμόδιοι σοβαρά υπόψη τους τις καταγγελίες; Σήμερα, κι ενώ θα έπρεπε εδώ και δέκα ημέρες να υπάρχει το νέο δελτίο τιμών, του οποίου η έναρξη ισχύος για τα φαρμακεία είναι την 1η Νοεμβρίου, οι ελλείψεις έχουν ξεπεράσει κάθε προηγούμενο".
Ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου, Θεόδωρος Αμπατζόγλου, αναφέρει ότι από τα ράφια των φαρμακείων λείπουν ακόμη και σκευάσματα πρώτης ανάγκης. Για τις ελλείψεις αυτές ευθύνονται αφενός η μη εκτέλεση παραγγελιών των εταιρειών λόγω των χαμηλών τιμών που δεν αποδέχονται οι φαρμακοβιομηχανίες και αφετέρου η άρνηση υλοποίησης της υπουργικής απόφασης για πίστωση 60 ημερών προς τις φαρμακαποθήκες.

Σε αγωνιστική ετοιμότητα
Στο μεταξύ, σε νέες κινητοποιήσεις αναμένεται να προχωρήσουν οι φαρμακοποιοί όλης της χώρας, σε περίπτωση που δεν τηρηθεί το χρονοδιάγραμμα αποπληρωμής των οφειλών του ΕΟΠΥΥ. Η καταληκτική ημερομηνία, βάσει του χρονοδιαγράμματος που έχει εξαγγείλει το υπουργείο Υγείας, είναι η 12η Νοεμβρίου, αλλά αν δεν καταβληθούν έως τότε τα χρωστούμενα (380 εκατ. ευρώ), τότε οι φαρμακοποιοί θα αρχίσουν κινητοποιήσεις, που θα περιλαμβάνουν την άρση της πίστωσης στους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ.
Οι αποφάσεις αυτές ελήφθησαν χθες, κατά τη διάρκεια της γενικής συνέλευσης του Δ.Σ. του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου, ενώ ταυτόχρονα τονίστηκε ότι μέχρι στιγμής έχουν εισπράξει μόλις το 32% των χρημάτων τους. Επίσης, τόνισαν ότι οι πολυεθνικές, σε αντίθεση με τις ελληνικές φαρμακευτικές εταιρείες, δεν τήρησαν τη δέσμευσή τους για πίστωση χρόνου δύο μηνών στα φαρμακεία για την αγορά των φαρμάκων.

πηγή: εφημερίδα ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ