Τρίτη 13 Νοεμβρίου 2012

Συνεργασία: Ενημέρωση για ΓΣ ΠΦΣ

Συνάδελφοι, είστε όλοι, λίγο πολύ, ενήμεροι για την ΓΣ που έγινε το Σάββατο 10-11. Μια Γ.Σ που συγκλήθηκε έκτακτα, κατόπιν και αιτήματος πάνω από 20 συναδέλφων, μελών του ΔΣ και προέδρων ΦΣ, μέσα σε μια συγκυρία καταιγισμού μέτρων κατά της κοινωνίας και του κλάδου μας ειδικότερα. (Για όλα αυτά χρειάζεται μια ειδική ενημέρωση και νομίζω ότι σύντομα θα υπάρξει). Ο κλάδος κατά την γνώμη μας, έπρεπε να βρίσκεται σε κινητοποίηση πριν την ψήφιση των μέτρων, όπως είχαμε προτείνει στο ΔΣ στις 29/10 και ΟΧΙ να τρέχει μια φορά ακόμη, ουραγός πίσω από τις εξελίξεις.

Αλλά τι είχες Γιάννη, τι είχα πάντα. (Υπάρχει μεγάλος προβληματισμός για αυτό και την θέση μας σε αυτή την διαδικασία της ΓΣ). Τις τελευταίες ημέρες είχαμε : το «αναδρομικό από 1-1-12» REBATE 5% στα ΦΥΚ, την νομιμοποίηση της εξόφληση σε τυπικά 60 ημέρες, μέχρι τόσο λέει το Ευρωπαϊκό Δίκαιο –από την ημέρα παραλαβής των συνταγών όμως ,δηλαδή μονομερή αλλαγή της ΣΣ, που αν βάλεις την μέση του μήνα εκτέλεσης, γίνονται 87- αλλά θα πληρώνουν στις 90-100-110 , ΌΠΟΤΕ θέλουν και θα κρατάνε και rebate, νέα εξαγγελία μείωσης του ποσοστού κέρδους σε κάτω και από το 15% αν δεν αποδώσουν τα μέτρα, τα 200 ευρώ, super market -ΜΥΣΥΦΑ, την απομείωση του στοκ, χημική ονομασία με φθηνότερη τιμή, Γάλατα(έγινε νόμος –μνημόνιο3-πια η διάθεση και στα Σ.Μ), το φορολογικό κλπ. Και φυσικά την μη τήρηση και αυτού του χρονοδιαγράμματος αποπληρωμής, του Σαλμά, αφού ήδη έχει αποδεχτεί , με σχετική πλειοψηφία η ΓΣ, την τμηματική και 100+ημερη πληρωμή . ( τον στόχο κάποιων, για βίαιη μείωση του αριθμού των φαρμακείων τον ξεχνάμε βλέπετε!)

Ε !!! λοιπόν αν δεν έπρεπε τώρα να κινητοποιηθούμε ΠΟΤΕ ; όπως σας ξαναγράψαμε. Μόνο με αυτά που συμβαίνουν γύρω μας , στους ασφαλισμένους και συνταξιούχους, με αύξηση της συμμετοχής στο 65%, την νέα θετική λίστα που θα στερήσει κι άλλα φάρμακα από τους συμπολίτες μας κλπ που ξέρουμε καλύτερα από κάθε άλλον τι αντιμετωπίζουν, μιας και τα ζούμε καθημερινά, δεν έπρεπε για λόγους κοινωνικής ευαισθησίας να αντιδράσουμε; Με συναδέλφους που βρίσκονται συνεχώς στο κόκκινο δεν πρέπει να βγούμε να το φωνάξουμε; Τι πρέπει επιτέλους να γίνει; Ακόμα και το ποσοστό κέρδους μας το κατεβάζουν στο μνημόνιο 3, αλλά επειδή δεν το πολυψάξαμε δεν αντιδρούμε; Πάθαμε μιθριδατισμό ή όπως λέει και το προεδρείο του ΠΦΣ «χάσαμε, άλλα όχι πολλά». Για βάλτε τα κάτω από πέρσι από τον Λοβέρδο και προσθέστε τα, να δούμε πόσα είναι όλα μαζί;

Εμείς στη ΓΣ πήγαμε έτοιμοι. Είχαμε ανταλλάξει διαδικτυακά τις συνδικαλιστικές μας προτάσεις από πριν σε 3 ενότητες. Αιτιολόγηση κατάστασης, προτάσεις - αιτήματα και μορφές κινητοποίησης. ο Ανδρέας πρόσθεσε τα οικονομικά αιτήματα και ανέλαβε την ενοποίηση τους. Όλα αυτά, για να έχετε μια πλήρη εικόνα, τα συζητήσαμε και από κοντά 30-40συνάδελφοι από όλη την χώρα , όλων των απόψεων και αποχρώσεων με βασικό πυρήνα βέβαια την ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ φαρμακοποιών, πάνω από μια ώρα πριν την ΓΣ , στο διπλανό στον ΠΦΣ καφενείο. Μια συλλογική διαδικασία που κάποιοι –ελάχιστοι οφείλω να ομολογήσω- φτωχοί το πνεύματι, την λοιδόρησαν.

Η ενημέρωση του προεδρείου, 60 λεπτά, πρόβαλε ως επιτυχία: «έφυγε η αναδρομικότητα του 5% (ήταν αντισυνταγματικό) και αποπληρώνεται ο Ιούλιος». «Μέσα σε αυτή την συγκυρία είμαστε και αχάριστοι, που δεν αναγνωρίζουμε αυτές τις επιτυχίες» , αυτό ήταν το πνεύμα τους – και σε έντονο ύφος μάλιστα-και πρότειναν , «αν γίνει προσπάθεια μείωσης του κέρδους ή απελευθέρωση κι αν δεν πληρωθούμε μέχρι τέλους Νοεμβρίου να αντιδράσουμε» . Ουσιαστικά ΕΚΛΩΒΙΣΜΌΣ στις πληρωμές , τίποτε άλλο και η «μπάλα στην εξέδρα» και πάλι. Λες και αν μας εξοφλήσουν και το Αύγουστο μέχρι 30/11 –σημαντικότατο για την ρευστότητα μας -δεν θα έχουμε άλλα προβλήματα!!!

Η ΓΣ εκεί, παραλίγο να τιναχτεί στον αέρα πριν καλά- καλά αρχίσει. Προτάθηκε να μιλήσουμε από 3 λεπτά οι υπόλοιποι. Επισημάναμε ότι είχαμε ολοκληρωμένη πρόταση να παρουσιάσουμε και εμείς και άλλοι συνάδελφοι. Απειλήθηκε αποχώρηση και υποχώρησαν, στο να μιλήσουν λίγο περισσότερο τα μέλη του ΔΣ. Εμείς οι 3 του ΔΣ της ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ, ενοποιήσαμε τον χρόνο μας και προτείναμε να παρουσιάσει εκ μέρους όλων μας , την πρόταση μας, ο Γαλανόπουλος . ( αυτός είχε ενοποιήσει τις προτάσεις , και για να το …ελαφρύνουμε και λίγο, με τόσο μικρά γράμματα που κάνει μόνο αυτός θα τα διάβαζε ..ευκολότερα).

Η πρόταση που ανέπτυξε εκ μέρους όλης της συνάντησης και κατατέθηκε υπογεγραμμένη στο προεδρείο της ΓΣ, είναι η παρακάτω:

 

ΑΙΤΙΟΛΟΓΗΣΗ:

-Ευθεία στόχευση της φυσικής διανομής ( φαρμακεία και ΣΥΦΑ) και Ελληνικής παραγωγής από τις μνημονιακές πολιτικές.

--Απομείωση κεφαλαίου φυσικής διανομής από τις συνεχείς μειώσεις τιμών , χωρίς οιαδήποτε μέριμνα.

--Μονομερής καταπάτηση της Συλλογικής Σύμβασης με ΕΟΠΥΥ, τόσο ως προς τη συμβατική υποχρέωση (45 ημέρες) ,όσο και με το Μνημόνιο 3 και τις 60 ημέρες.

--Αντισυνταγματικότητα αναδρομικής είσπραξης rebate και επί ζημία (κάτω του κόστους) πώληση των ΦΥΚ( Άρθρο 78.παρ.2.Συντάγματος).

--Καθυστέρηση πληρωμών ΕΟΠΥΥ εκτός κάθε συμβατικής υποχρέωσης.

--Κατάργηση αφορολόγητου και φορολογικός συντελεστής 28-35% οδηγούν σε κλείσιμο τα φαρμακεία. (ΣΣ από το πρώτο ευρώ)

--Επέκταση των φορολογικών συντελεστών και στις ΟΕ και ΕΕ εξουδετερώνει και την πιθανή λύση συστεγάσεων.

--Μη επαρκής χρηματοδότηση ΕΟΠΥΥ ( 0.5 για 2013 και 0.4 για 2014)που-με δεδομένη την ομολογούμενη από όλους ύφεση -οδηγεί σε απαξίωση τη Δημόσια Υγεία και την ικανότητα πληρωμών ΕΟΠΥΥ.

--Αύξηση της επιβάρυνσης των ασθενών σε όλες τις υπηρεσίες Υγείας.

--Ουδεμία στήριξη της ελληνικής παραγωγής και των επενδύσεων ελληνικού κεφαλαίου.

--Μη εφαρμογή χαλαρότερων πιστώσεων από τους ΚΑΚ (κατόχους ‘Άδειας Κυκλοφορίας) πάρα την υπουργική απόφαση)

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ-ΑΙΤΗΜΑΤΑ:

--Άμεση νομική εμπλοκή και με ασφαλιστικά μέτρα , για αντισυνταγματικότητα αναδρομικής είσπραξης rebate και μη είσπραξης επί υστερήσεων πληρωμών.

--Άμεση νομική εμπλοκή για κατοχύρωση δικαιωμάτων πιστωτών και αυτόματης επιβάρυνσης ΕΟΠΥΥ για καθυστερήσεις, με βάση την κοινοτική οδηγία 2011/7/16-02-11. «περί προστασίας εμπορικών συναλλαγών».

--Άμεση εξόφληση Αυγούστου και Σεπτεμβρίου 2012έως 16-20/11 και εξόφληση χρεών 2011 και Οκτωβρίου έως 12-15 Δεκεμβρίου, με βάση τη συμβατική υποχρέωση ΕΟΠΥΥ (45 ημερών)

--Ρύθμιση συντελεστού επί του τζίρου (πχ 4%) που απομειώνει τη φορολογική επιβάρυνση.(ΣΣ δηλαδή αφαίρεση 4% από την εφορία για κάθε απώλεια στοκ , από τις μειώσεις τιμών, λόγω απομείωσης κεφαλαίου και μη υπάρχουσας τιμής αντικατάστασης.)

--Συμψηφισμός χρεών (εναλλακτικά) με φόρο, εξαίρεση διακανονισμένων φορολογικών οφειλών για έκδοση φορολογικής ενημερότητας.

--Μη ενεργοποίηση Τειρεσία, εάν η καθυστέρηση πληρωμών οφείλεται σε καθυστέρηση του ΕΟΠΥΥ.

--Απόλυτη εφαρμογή της Υπουργικής Απόφασης για πιστώσεις βιομηχανίας τουλάχιστον 60 ημερών.

--Κίνητρα συγχωνεύσεων ελληνικών βιομηχανιών, διανομέων και φαρμακείων.

--Προστασία της ελληνικής παραγωγής με εφαρμογή διαφοροποιημένου clowback σε παραγόμενα και συσκευασμένα από τον μονοψωνιστή ΕΟΠΥΥ.

--Εφαρμογή της Εξωτερικής Τιμής Αναφοράς ,για '' νέα '' προϊόντα , ώστε να υπάρξει έλεγχος ''υποκατάστασης"'.

--Ναι στην εφαρμογή της Κοινόχρηστης ς Ονομασίας (ΙΝΝ) στην εκάστοτε τιμή αναφοράς .

--Άρνηση είσπραξης τού 1€ υπέρ του ΕΟΠΥΥ από τον ασθενή.

ΜΟΡΦΕΣ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΗΣ:

--Άμεσες νομικές ενέργειες (από τον ΠΦΣ) .

--48ωρο κλείσιμο φαρμακείων 15 και 16/12 και -εάν δεν έχουν προχωρήσει τα αιτήματα- επ' αόριστον αναστολή της πίστωσης στον ΕΟΠΥΥ η άλλα Ταμεία. Επανεξέταση κάθε 15/ ήμερο της κατάστασης από ΓΣ ΠΦΣ με πλειοψηφία 2/3.

--Έγγραφη δέσμευση όλων των φαρμακευτικών συλλόγων ότι δε θα σταματήσουν μόνοι τους την όποια κινητοποίηση αποφασίσει η ΓΣ ΠΦΣ.

ΓΑΛΑΝΟΠΟΥΛΟΣ Ανδρέας

ΑΓΑΘΟΠΟΥΛΟΣ Δημήτρης ΔΣ ΠΦΣ

ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ Γιάννης ΔΣ ΠΦΣ

ΑΝΑΣΤΑΣΑΚΗΣ Γιώργος ΔΣ ΠΦΣ

ΜΑΚΡΥΓΙΑΝΝΗΣ Γιάννης ΔΣ ΠΦΣ

ΣΙΑΠΚΑΡΑΣ Παναγιώτης ΔΣ ΠΦΣ

Στο ίδιο πνεύμα κινήθηκε στην ομιλία του και ο Γ. Μακρυγιάννης , που ανέπτυξε διεξοδικά άλλες πτυχές και το ασφαλιστικό –σύνταξη ΤΣΑΥ - και το επαγγελματικό Ταμείο.

Επίσης την αναγκαιότητα κινητοποίησης ανέδειξαν πολλοί συνάδελφοι της επαρχίας με αναστολή πίστωσης, Κρήτη , Λακωνία κλπ και όλοι συμφωνούσαν να πάμε σε αγώνα με ενωτικό κλίμα. Ο Κ. Λουράντος αφού κατήγγειλε του εμπαιγμούς για τον συμψηφισμό, μόνο για την βιομηχανία και την είσπραξη rebate, όποτε και αν πληρώνουν , στις 60 ημέρες που θα γίνουν 120κλπ επεσήμανε ότι θα ακολουθήσει την απόφαση του ΠΦΣ, «θα ενταχτώ στην κινητοποίηση του ΠΦΣ , να δω τα άλλα παλληκάρια και από πίσω ο ΦΣΑ, αλλά όχι μόνος του πάλι ο ΦΣΑ. Μια κινητοποίηση με αρχή μέση και τέλος, υπογεγραμμένη από τους περισσότερους και σίγουρα όχι μόνο για τις πληρωμές». Οι Γιαννόγλου, Κούβαρης , κλπ συνάδελφοι, επεσήμαναν ότι δεν γίνεται να φύγουμε από εδώ χωρίς απόφαση κινητοποίησης, με παρεμβάσεις στα κατά τόπους υποκαταστήματα του ΕΟΠΥΥ, με άλλους φορείς ασφαλισμένων, ασθενών , εργαζομένων , κλπ. κλπ Πολλές και ενδιαφέρουσες ομιλίες με αναλύσεις για το φορολογικό και πολλά άλλα θέματα . Το δε γραπτό πλαίσιο που καταθέσαμε και μοιράσαμε σε αντίγραφα, ήταν το μοναδικό και οφείλουμε να το πούμε, ότι έγινε αποδεκτό μετ επαίνων από τους συντριπτικά περισσότερους , πλην της ενότητας «μορφές διεκδίκησης».

Στο δια ταύτα λοιπόν, ο μεν αντιπρόεδρος και λοιποί δεν έβλεπαν λόγο κινητοποίησης τώρα -για αναστολή ούτε λόγος- , ο δε πρόεδρος, πιο συνεκτικός ήθελε αιτία για κινητοποίηση τώρα, αφού ψηφίστηκαν τα μέτρα!!! Του επισημάναμε, εκτός των παραπάνω, ότι πρέπει ο υπουργός άμεσα, από ή όχι την βουλή, πρέπει να υλοποιήσει τα ψηφισθέντα μέτρα με Υ.Α. Κι αν αντιδράσουμε μπορεί να πάμε πίσω πράγματα, όπως π.χ έγινε με άλλα ψηφισθέντα από Λοβέρδο μέτρα που έμειναν στα συρτάρια( 1 ευρώ από γιατρούς , δελτίο τιμών μέχρι 20/6 κλπ). Και εκεί υπήρξε η αποδοχή 24ωρης απεργίας –δεν επιμείναμε σε 48ωρη θέλαμε τα 2/3 τουλάχιστον, αν όχι ομοφωνία- και μετά 48ωρη .

(η απόφαση της ΓΣ , που θα διαβάσετε παρακάτω γράφτηκε μετά, από μια μικτή ομάδα).

Το θέμα είναι ότι οι περισσότεροι , φύγαμε με μια πικρία και από αυτή την ΓΣ . Μια από τα ίδια, τίποτα διαφορετικό. Γιατί υπάρχουν εκεί αντιπρόσωποι που το μόνο καθήκον τους είναι, να θέλουν μην κάνουμε τίποτα. Είτε από σκοπιμότητα, είτε από αδιαφορία ή ίδιον συμφέρον.

Συνάδελφοι, αυτές τις ημέρες απεργούν οι Ισπανοί συνάδελφοι για 8η ημέρα( κακώς δεν βγάλαμε ένα ψήφισμα συμπαράστασης, ας το κάνουμε διαδικτυακά). Με καθολική επιτυχία κοντά στο 100%, με ένα φαρμακείο εφημερεύον ανά 22.000 κατοίκους, αν μάθαμε καλά. Είναι απλήρωτοι μήνες –τι πρωτότυπο- και , δώστε σημασία, διαμαρτύρονται «για την αδυναμία των συμπολιτών τους να πληρώσουν είτε τα φάρμακα τους, είτε την τιμή αναφοράς».

Χωρίς να θέλουμε να ευλογήσουμε τα γένια μας , εδώ και πολύ καιρό προτείνουμε και παλεύουμε να γίνει συντονισμός των ..ΠΦΣ της νότιας Ευρώπης. Αλλά εμείς σαν άτομα(πλειοψηφικά) και σαν κλάδος πέρα από την συνταγή μας, τον διπλανό μας και την πληρωμή μας και αυτή όποτε! και όλα ΟΚ , δεν βλέπουμε.

Σήμερα υπάρχουν ΤΦΣ που κάνουν και αναστολή σε τοπικό επίπεδο, γιατί έτσι εκτιμούν ότι μπορεί να επιβιώσουν και ΓΣ θα γίνουν αρκετές. Αν δεν μπορούμε να κινητοποιηθούμε τοπικά , τουλάχιστον ας συνεννοηθούμε για τα άμεσα καθήκοντα μας. Ας σχεδιάσουμε το μέλλον μας εμείς και όχι οι άλλοι για εμάς, σε όλα τα επίπεδα. Ας είμαστε έτοιμοι για νέες κινητοποιήσεις. Μπορεί να είναι και αύριο ! Έτσι πρέπει να σχεδιάζουμε σε ενωτικό κλίμα ξεπερνώντας πρόσφατες αντιπαραθέσεις. Να προσπαθήσουμε να πείσουμε και τους άλλους να είναι μαζί μας. Ο ενωμένος και καλά σχεδιασμένος αγώνας φέρνει αποτελέσματα.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΥΣΚΟΛΑ ΕΙΝΑΙ ΜΠΡΟΣΤΑ ΜΑΣ !

ΑΣ ΕΤΟΙΜΑΣΤΟΥΜΕ ΝΑ ΤΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΣΠΙΣΟΥΜΕ !

12-11-12