Παρασκευή 30 Νοεμβρίου 2012

ΠΤΟΛΕΜΑΙΔΑ - Κατάληψη του Ασφαλιστικού της ΔΕΗ από φαρμακοποιούς


Με αίτημα την άμεση εξόφληση των οφειλών του ΤΑΥΤΕΚΩ για το 2011

Σε δίωρη συμβολική κατάληψη του πολυϊατρείου του ΠΕΚΑ (Ασφαλιστικό της ΔΕΗ) στην Πτολεμαΐδα προχώρησαν το πρωί της Τρίτης οι φαρμακοποιοί της Εορδαίας, διαμαρτυρόμενοι για τα υπέρογκα χρέη του ΤΑΥΤΕΚΩ στα φαρμακεία της Εορδαίας, τα οποία ανέρχονται σε 2,5 εκατομμύρια ευρώ, ενώ στο σύνολο του Ν. Κοζάνης ανέρχονται σε 4,5 εκ. €!

Οι φαρμακοποιοί της Εορδαίας επέδωσαν μάλιστα υπογεγραμμένο υπόμνημα με το αίτημά τους στον προϊστάμενο του ΠΕΚΑ Πτολεμαΐδας προκειμένου να διαβιβαστεί στη διοίκηση του ΤΑΥΤΕΚΩ.



Αξίζει να σημειωθεί ότι κλειστά ήταν την Δευτέρα και την Τρίτη τα φαρμακεία της περιφερειακής ενότητας Κοζάνης, καθώς ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Κοζάνης συμμετείχε στη 48ωρη απεργιακή κινητοποίηση που κήρυξε ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος για την υπεράσπιση της επιβίωσης των φαρμακείων και της φαρμακευτικής περίθαλψης, ενώ ταυτόχρονα με την 48ωρη απεργιακή κινητοποίηση οι φαρμακοποιοί προχώρησαν εκ νέου σε αναστολή χορήγησης φαρμάκων επί πιστώσει στους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ.
«Κάνουμε τη σημερινή διαμαρτυρία γιατί είμαστε απλήρωτοι για τις οφειλές του ΤΑΥΤΕΚΩ για το 2011, το σύνολο των οποίων για την Εορδαία ανέρχεται σε 2,5 εκ. ευρώ», δήλωσε στον «Π» η φαρμακοποιός Ρίτα Χατζηευστρατίου, τονίζοντας: «Είμαστε αναγκασμένοι να το κάνουμε, διότι δεν υπάρχει πια ρευστότητα και αδυνατούμε να αγοράσουμε φάρμακα για να τα διαθέσουμε στους ασθενείς. Έχουμε πληρώσει ΦΠΑ, έχουμε φορολογηθεί γι' αυτά τα χρήματα που δεν έχουμε εισπράξει και δεν μπορούμε να δίνουμε πλέον φάρμακα στους ασφαλισμένους, γιατί έχουμε χρεωθεί στις τράπεζες και δεν μας δίνουν πλέον φάρμακα οι φαρμακαποθήκες».

«Έχουμε τεράστιο πρόβλημα με το Ασφαλιστικό της ΔΕΗ, διότι δεν έχει αποπληρώσει χρέη προηγούμενων ετών, από το 2011, κι αδυνατούμε να αγοράσουμε φάρμακα για να δίνουμε στους ασφαλισμένους», ανέφερε ο φαρμακοποιός Παναγιώτης Παναγιωτίδης. Σημείωσε πως φυσικά «οι φαρμακοποιοί θέλουμε να εξυπηρετούμε τους ασφαλισμένους όλων των ασφαλιστικών ταμείων, αλλά δεν μπορούμε πλέον να το κάνουμε. Μας έχουν μπλοκάρει οι φαρμακαποθήκες. Γι' αυτό και πρέπει να βρουν λύση στο ζήτημα. Να αποπληρώσουν τις παλιές οφειλές, διότι έχει διαταραχθεί η ομαλή ροή των φαρμάκων στην περιοχή».

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι φαρμακοποιοί κατήγγειλαν επίσης «σοβαρές ελλείψεις 
φαρμάκων από τα ράφια των φαρμακείων», διότι το κράτος δεν μεριμνά να λύσει το θέμα της τιμής, διότι αλλάζουν κάθε μέρα οι τιμές και οι εταιρείες φαρμάκων δεν τιμολογούν, με αποτέλεσμα να υπάρχουν σοβαρές ελλείψεις σε καθημερινά φάρμακα.
Στο πλευρό των φαρμακοποιών βρέθηκε η διοίκηση του Συλλόγου Καρκινοπαθών Εορδαίας, παρά το γεγονός ότι τα μέλη του είναι από τους πρώτους που πλήγονται από την αναστολή χορήγησης φαρμάκων των φαρμακοποιών στον ΕΟΠΥΥ

Ρόη ΒΑΣΒΑΤΕΚΗ

Εφημερίδα ΠΤΟΛΕΜΑΙΟΣ