Παρασκευή 30 Νοεμβρίου 2012

Επιστολή ΦΣ Χανίων προς ΔΣ ΠΦΣ


Αγαπητοί Συνάδελφοι

Εδώ και αρκετό καιρό είναι γνωστό, λόγω των γενικών και ειδικών για τα φαρμακεία οικονομικών μέτρων,  ότι μεγάλος αριθμός  από τα λειτουργούντα φαρμακεία θα αναγκαστεί να κλείσει  για μία σειρά λόγους,  ένας από τους οποίους είναι και η έλλειψη ρευστότητας.

Η συνδικαλιστική πρακτική που ακολουθήσαμε μέχρι τώρα ήταν κυρίως προσανατολισμένη στην έγκαιρη εξόφληση νέων και παλαιών χρεών, δηλαδή ασχοληθήκαμε και εξακολουθούμε να ασχολούμαστε  κυρίως με μία μόνο από τις αιτίες της οικονομικής μας δυσχέρειας χωρίς να παραγνωρίζουμε την σημασία της.



Έχουμε την γνώμη ότι αν αυτή την στιγμή μας εξοφλήσει  όλα όσα εκπρόθεσμα μας χρωστάει το ασφαλιστικό σύστημα και  πάλι ένας πολύ μεγάλος αριθμός των φαρμακείων θα πάρει μία μικρή παράταση αλλά τελικά δεν θα αντέξει.

Πεισματικά αρνούμαστε φαρμακοποιοί  και συνδικαλιστική ηγεσία,  να δούμε την πραγματικότητα,  που λέει ότι το μοντέλο του  ατομικού μεσαίου και μικρού φαρμακείου που βρίσκεται σε πληθώρα σε όλη την επικράτεια,  καταρρέει ταχύτατα.

Πώς είναι δυνατόν ένα σύνολο από φαρμακεία που αναπτύχθηκαν  στην εποχή της τεχνητής διόγκωσης της δαπάνης, να αντέξει στην εποχή των μνημονίων να ζήσει από  μία πίτα που έχει ήδη κοπεί στο μισό, πως θα αντέξει την δραστική μείωση του ποσοστού κέρδους, πώς θα αντέξει τις υποχρεωτικές  εκπτώσεις,  πώς θα αντέξει τα διευρυμένα ωράρια, την αύξηση των φόρων κτλ.

Το κύριο λοιπόν μέλημά μας θα έπρεπε να ήταν η εξασφάλιση των συνθηκών εκείνων που θα επιτρέψουν την επαγγελματική επιβίωση όσο το δυνατόν  περισσοτέρων φαρμακοποιών,  μέσα από μία άλλη  σύγχρονη μορφή συνεργατικού φαρμακείου,  που θα μπορεί να ανταποκριθεί στις απαιτητικές και δύσκολες σημερινές  συνθήκες,  με όρους και οπτική του μέλλοντος.

Αντίθετα περιορίσαμε όλη μας σχεδόν την ενέργεια,  συχνά με περιττές υπερβολές που μας αποκόβουν από το κοινωνικό σύνολο,  στις ημερομηνίες εξόφλησης. O κίνδυνος να εγκλωβιστούμε σε πρακτικές με πολλά προβλήματα στην εφαρμογή τους όπως αποδείχτηκε, όπως η διακοπή πίστωσης, είναι μεγάλος και χρειαζόμαστε μία ειλικρινή αξιολόγηση για την αποτελεσματικότητα των μέχρι τώρα ενεργειών μας, καθώς και καθορισμό στρατηγικής με συγκεκριμένους στόχους, που μέχρι σήμερα δεν σχεδιάσαμε.

Πρέπει να μας προβληματίσει η διαρκώς αυξανόμενη  διαφοροποίηση σημαντικού μέρους φαρμακοποιών  από τις κινητοποιήσεις των συλλόγων τους.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ποτέ μέχρι σήμερα  ο Π.Φ.Σ. δεν προέβαλλε  σαν αίτημα την ύπαρξη νομοθετικού πλαισίου που να διευκολύνει συνενώσεις φαρμακείων,  ενώ έχει προβάλλει ήσσονος σημασίας ζητήματα,  όπως το πρόσφατο αίτημα για την δίκαιη φορολόγηση εισοδημάτων που ακόμα  δεν  εισπράχθηκαν. Είναι  επίσης πολύ σημαντικότερο να προσθέσουμε στις διεκδικήσεις μας  ένα δίκαιο ποσοστό κέρδους αντί  ζημίας  από την διακίνηση  φαρμάκων  υψηλού κόστους, αίτημα  που θα έχει συμπαραστάτες  και τους ασφαλισμένους. 

Η συνδικαλιστική μας ηγεσία οφείλει να αγωνιστεί για την επιβίωση της μεγάλης μάζας των φαρμακοποιών που λειτουργούν μικρά και μεσαία  φαρμακεία και όχι με την αδιαφορία της να εξυπηρετεί ηθελημένα ή αθέλητα όσους συναδέλφους  εξυπηρετούνται ή νομίζουν ότι εξυπηρετούνται από το κλείσιμο μεγάλου αριθμού φαρμακείων .

Είναι καιρός να αντιληφθούμε ότι οι καιροί έχουν αλλάξει και όποιοι δεν φροντίσουν να προσαρμοστούν,  θα υποκατασταθούν από την αγορά,  που δεν συγχωρεί λάθη και  δεν αφήνει κενά.                                                Έχουμε ήδη καθυστερήσει επικίνδυνα, ενώ κάθε μέρα που περνάει με απραξία δυσχεράνει  τη θέση μας  και δεν πρέπει να διαφεύγει της προσοχής μας ότι  υπάρχουν και  άλλες μορφές επιχειρήσεων που μπορούν πρόθυμα  να  ανταποκριθούν στις απαιτήσεις  που εμείς με την σημερινή μας μορφή αδυνατούμε να ανταποκριθούμε. 


Τα μέλη του Δ.Σ. και οι αντιπρόσωποι στον Πανελλήνιο Φ.Σ. του Φ.Σ. Χανίων:


Βάμβουκας   Αναστάσιος                                           Αδοντάκης   Σπύρος
Κατσαράκης   Εμμανουήλ                                          Κατσαντώνης   Νικόλαος
Καραβιτάκςη  Εμμανουήλ
Αρχοντάκης  Ευτύχιος
Βαλυράκης  Στυλιανός
Κνιθάκης  Γεώργιος