Σάββατο 10 Νοεμβρίου 2012

Λουράντος - Γαλανόπουλος στο «Σαββατοκύριακο στη ΝΕΤ» (video)

Ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής κ. Κων/νος Λουράντος και ο αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνεταιρισμών Φαρμακοποιών Ελλάδος κ. Ανδρέας Γαλανόπουλος καλεσμένοι της εκπομπής Σαββατοκύριακο στη ΝΕΤ και τους δημοσιογράφους Γιάννη Χριστάκο και Αντριάνα Παρασκευοπούλου μιλούν για τα φάρμακα, τις ελλείψεις και την κατάσταση στην Υγεία.

«Υπάρχει μικρή βελτίωση τις τελευταίες μέρες στις ελλείψεις, αλλά εξακολουθεί να υπάρχει μεγάλος όγκος ελλείψεων φαρμάκων», ξεκίνησε να λέει ο κ. Λουράντος.

«Σε λίγο υπάρχει κίνδυνος να...



... μείνουν χωρίς φάρμακα τα φαρμακεία. Αυτό μπορεί να συμβεί είτε επειδή οι εταιρείες δε τιμολογούν, επειδή δε τις συμφέρει λόγω μειώσεων τιμών είτε επειδή οι φαρμακοποιοί δεν έχουν χρήματα να αγοράσουν άλλα φάρμακα επειδή ο ΕΟΠΥΥ δε πληρώνει».

Αναφερόμενος στον ενιαίο πάροχο Υγείας ο κ. Λουράντος τόνισε:

«Ο ΕΟΠΥΥ είναι εκπρόθεσμος, το χρονοδιάγραμμα που είχε δωσει το υπουργείο δεν τηρείται. Η τακτική του είναι να πληρώνει κάποιους μήνες του 2012, αλλά έχει ξεχάσει να πληρώσει τα παλαιά χρέη! Εμείς λοιπόν έχουμε εξυπηρετήσει τους ασφαλισμένους, έχουμε δώσει τα φάρμακά τους, τα έχουμε πληρώσει και περιμένουμε να πληρωθούμε από τον ΕΟΠΥΥ αν και εφόσον έρθει κάποια δόση, κάτι που θεωρούμε απαράδεκτο».

Στο ερώτημα αν προσανατολίζονται οι φαρμακοποιοί σε κινητοποιήσεις:

«Είναι σαφές ότι οδηγούμαστε σε νέο κύκλο κινητοποιήσεων. Η κινητοποίηση δε στρέφεται κατά του ασφαλισμένου. Πρέπει να καταλάβει ο κόσμος ότι δε μπορεί πλέον ο φαρμακοποιός να αναλάβει την υποχρέωση του φαρμάκου στον ασθενή. Ο ασθενής πρέπει να κοιτάξει το ασφαλιστικό του ταμείο, εν προκειμένω τον ΕΟΠΥΥ, για ποιο λόγο δεν είναι συνεπής στις υποχρεώσεις του, για ποιο λόγο δε πληρώνει τους φαρμακοποιούς, γιατί υπάρχουν ελλείψεις φαρμάκων».

Ο πρόεδρος του ΦΣΑ μίλησε δια παντός επιστητού, όπως για το απαράδεκτο θέμα με το αναδρομικό rebate, με τον συμψηφισμό χρεών που έχει μείνει στις καλένδες για τα φαρμακεία ενώ την ίδια στιγμή προχωράει ήδη για τις φαρμακοβιομηχανίες, αλλά και για τις περίεργες τιμολογήσεις του νέου δελτίου τιμών σύμφωνα με το οποίο ο φαρμακοποιός καλείται να αγοράσει ακριβότερα κάποια φάρμακα και να πουλήσει... φθηνότερα!

Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνεταιρισμών Φαρμακοποιών Ελλάδος (Ο.Σ.Φ.Ε.) κ. Ανδρέας Γαλανόπουλος ο οποίος μιλώντας στο ίδιο μήκος κύματος με τον κ. Λουράντο αναφέρθηκε στις ελλείψεις φαρμάκων.

Συγκεκριμένα, τόνισε πως η αξία του 75% των πιο κινήσιμων φαρμάκων είναι κάτω από 20€ και ενώ το υπουργείο θα έπρεπε να «προστατέψει» κατά κάποιο τρόπο αυτά τα φάρμακα, αντιθέτως προχωρά σε γραμμικές μειώσεις τιμών ακόμα και στα φθηνά φάρμακα. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, τα συγκεκριμένα φάρμακα, οι εταιρείες να τα υποκαθιστούν με νέα, πολύ ακριβότερα. Έτσι όμως δεν επιτυγχάνεται - όπως ο ίδιος τόνισε - η επιθυμία για μείωση των δαπανών.

Στη συνέχεια ο κ. Γαλανόπουλος εξήγησε τους λόγους για τους οποίους έφτασε η δαπάνη από τα 2 δις το 2004 στα 5,7 δις το 2009. Κάτω από τον πανικό της μεγάλης δαπάνης, ο κάθε υπουργός προχωρούσε σε γραμμικές μειώσεις τιμών, άναρχα και δίχως ουσιαστικό αποτέλεσμα. Τα περιθώρια κέρδους για τα φαρμακεία και τις φαρμακαποθήκες ήταν σταθερά και το 2004 και το 2009. «Θέλουμε τον εξορθολογισμό της δαπάνης, αλλά όχι με τέτοιο τρόπο που θα δημιουργεί ελλείψεις και προβλήματα στην αγορά», είπε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Γαλανόπουλος μίλησε επίσης και για το καρτέλ - όπως το χαρακτήρισε - των βρεφικών γαλάτων, για το οποίο όπως τόνισε δεν είναι υπεύθυνοι ούτε οι φαρμακοποιοί ούτε οι φαρμακέμποροι αφού η χονδρική τιμή στην Ελλάδα είναι κατά πολύ υψηλότερη από την λιανική τιμή στις υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης! Οπότε και είναι λάθος να λέγεται ότι αν πάνε τα γάλατα στα σούπερ μάρκετ η τιμή τους θα πέσει κατά 30%.

Παρακολουθήστε όλη τη συζήτηση:



Λουράντος - Γαλανόπουλος στη ΝΕΤ από __5037