Δευτέρα 10 Δεκεμβρίου 2012

Κρας - τεστ το 2013 για τις φαρμακευτικές


Καθοριστική φαίνεται να είναι η χρονιά που έρχεται αναφορικά με την οικονομική πολιτική που θα υιοθετήσουν οι πολυεθνικές φαρμακευτικές εταιρείες, αλλά και την μετέπειτα πορεία των θυγατρικών τους επί ελληνικού εδάφους. 

Όπως επισημαίνουν παράγοντες της αγοράς φαρμάκου, τα νέα μέτρα που τίθενται σε πλήρη εφαρμογή το 2013, η εντολή για περαιτέρω μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης μέχρι να φτάσει στο 1% του ΑΕΠ και τα ανεξόφλητα χρέη νοσοκομείων και ΕΟΠΥΥ, τα οποία αγγίζουν τα 2 δισ., ωθούν τις μητρικές πολυεθνικές να μειώσουν τις επενδύσεις τους στην Ελλάδα.


Είναι χαρακτηριστικό πως οι περισσότερες δεν έχουν ακόμη εγκρίνει τον οικονομικό προϋπολογισμό των εδώ θυγατρικών τους -διαδικασία που όλα τα προηγούμενα χρόνια ολοκληρωνόταν συνήθως τον Οκτώβριο, ενώ παράλληλα ζητούν επιπλέον περιορισμό των επενδύσεων κατά 25% τουλάχιστον. Σε μικρότερες εταιρείες μάλιστα που κλείνουν τη χρονιά με  διευρυμένες ζημιές, το ποσοστό της μείωσης αγγίζει σε πολλές περιπτώσεις ακόμη και το 40%.

Σύμφωνα με τα οικονομικά τμήματα των εταιρειών, η παρούσα χρονιά αποτέλεσε «Βατερλώ» για τις καταστάσεις τους, εξαιτίας κατ΄ αρχάς της μείωσης της τιμής των φαρμάκων στα χαμηλότερα επίπεδα της Ευρώπης, της μειωμένης εισπρακτικής ικανότητας και της συνακόλουθης έλλειψης ρευστότητας σε ολόκληρη την εφοδιαστική αλυσίδα του φαρμάκου. 

Οι στόχοι των πωλήσεων για το προσεχές έτος είναι συγκρατημένοι, με τις εταιρείες να κρατούν μικρό καλάθι. Με τη δημόσια φαρμακευτική δαπάνη να έχει υποχωρήσει ήδη από πέρσι κατά 11,8%, στα 3,75 δισ. ευρώ, και σε ποσοστό 45% μέσα στην τελευταία τριετία, οι μητρικές εμφανίζονται ιδιαίτερα επιφυλακτικές για την πορεία του τζίρου των θυγατρικών τους. 

Πρώτο θύμα των περικοπών αναμένεται να είναι το προσωπικό των εταιρειών, η πλειοψηφία των οποίων είναι οι ιατρικοί επισκέπτες. Οι πληροφορίες μάλιστα λένε πως μεγάλη αμερικάνικη φαρμακευτική εταιρεία αναμένεται να μειώσει και άλλο τους εργαζόμενούς της και να λειτουργήσει μέσα στο 2013 μόνο με 25 άτομα (από 200 που ήταν πριν από 2 χρόνια).

Με στόχο μείωση των λειτουργικών δαπανών, μπαίνουν επίσης «στον πάγο» προωθητικές ενέργειες, έξοδα μάρκετινγκ, οι συμμετοχές σε κλινικές μελέτες για την έρευνα και ανάπτυξη καινούργιων φαρμάκων, οι χορηγίες σε συνέδρια και επιστημονικές εκδηλώσεις... χρήματα τα οποία μέχρι πρότινος έπεφταν στην ελληνική αγορά.

Όπως δηλώνει χαρακτηριστικά στέλεχος από τα κεντρικά μεγάλης πολυεθνικής: «Μέχρι σήμερα στηρίζαμε την ελληνική φαρμακευτική αγορά, δείχνοντας κατανόηση στην τρέχουσα δημοσιονομική συγκυρία. Κρατάμε όρθιες τις φαρμακευτικές επιχειρήσεις, που προσφέρουν στην απασχόληση και την εθνική οικονομία, αλλά ως πότε; Το Δημόσιο έχει να πληρώσει τοις μετρητοίς τις θυγατρικές  από το 2006. Πρέπει κατεπειγόντως να πληρωθούν τα χρέη που επιβαρύνουν τη λειτουργία και τη βιωσιμότητα των εταιρειών».

Συνεπώς, οι περισσότερες εταιρείες προβλέπεται ότι θα ακολουθήσουν εξαιρετικά σφιχτή οικονομική πολιτική τη χρονιά που έρχεται, προσβλέποντας στον περιορισμό των ζημιών τους και περιμένοντας ουσιαστικά την αναστροφή του επιχειρηματικού ελληνικού κλίματος. 

Και μπορεί η αποπληρωμή ενός μέρους των παλαιών οφειλών ασφαλιστικών ταμείων και νοσοκομείων του 2011 και του 2012 (όπως έχει εξαγγείλει το υπουργείο Οικονομικών) από την εκταμίευση της δόσης να ενισχύσει τη ρευστότητα της αγοράς, ωστόσο δεν έχει καθοριστεί ακόμη ούτε πότε θα πραγματοποιηθούν οι πληρωμές, ούτε το ποσό που αναλογεί στις εταιρείες. Ταυτόχρονα δεν έχει υπάρξει ακόμη απάντηση στο αίτημα των φαρμακευτικών για την έκδοση υπουργικής απόφασης ή  διευκρινιστικής εγκυκλίου που να επιτρέπει το συμψηφισμό του ποσού επιστροφής που οφείλουν οι εταιρείες με τις οφειλές των νοσοκομείων για την προμήθεια φαρμάκων, γεγονός που επιτείνει το κλίμα αβεβαιότητας για την οικονομική πορεία των εταιρειών.

Βίκυ Κουρλιμπίνη


Πηγή:www.capital.gr