Κυριακή 9 Δεκεμβρίου 2012

Πρόεδρος ασθενών με κυστική ίνωση: «Οφείλω στους ιδιώτες φαρμακοποιούς γύρω στις 70.000€ για τα φάρμακα που προκατέβαλαν ως τώρα για μένα!» (video)

Καλεσμένοι της σημερινής εκπομπής «Σαββατοκύριακο στη ΝΕΤ» ήταν ο πρόεδρος του Π.Φ.Σ. Θεόδωρος Αμπατζόγλου, ο πρόεδρος Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών Γεώργιος Πατούλης, η γγ. Δημόσιας Υγείας Χριστίνα Παπανικολάου, ο πρόεδρος Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδας Κων/νος Φρουζής και ο πρόεδρος Ομοσπονδίας Συνεταιρισμών Φαρμακοποιών κ. Μπελώνης ενώ σε παράθυρο ήταν η πρόεδρος του συνδέσμου ασθενών με κυστική ίνωση κ. Πρεφτίτση. Αντικείμενο συζήτησης τι άλλο, από τα φάρμακα.

Θεόδωρος Αμπατζόγλου: «Είχαμε συνεδρίαση χθες, δε τελείωσε όμως χθες, θα συνεχιστούν οι...



... συζητήσεις και αυτή την εβδομάδα έτσι ώστε και μια λύση να βρεθεί και ο κόσμος να εξυπηρετηθεί και ομαλότητα στην αγορά να επέλθει. Τις επόμενες 2-3 εργάσιμες μέρες ελπίζουμε να καταλήξουμε σε μια λύση που να είναι προς το συμφέρον των ασθενών. Μπορώ να σας εγγυηθώ ότι σε 2 μέρες μπορεί να βρεθεί λύση αρκεί να υπάρχει πολιτική βούληση».

Όσον αφορά τα χρέη του ΕΟΠΥΥ ο κ. Αμπατζόγλου τόνισε:

«Για να έχω φάρμακα στα ράφια μου για να δώσω στους ασθενείς, θα πρέπει με κάποιο τρόπο να μπορώ να τα αγοράσω για να δώσω τα χρήματα στις εταιρείες φαρμάκων. Πώς θα έχω τα χρήματα αν ο ένας μοναδικός ασφαλιστικός οργανισμός δε πληρώνει; Η μόνη λύση είναι η ομαλότητα στις πληρωμές, η χρηματοδότηση του ΕΟΠΥΥ».

Για το αν έχουν κλείσει φαρμακεία (σσ. τόση πρεμούρα πια μερικοί):

«Έχουν κλείσει 200 φαρμακεία, άλλα 300 έχουν κατασχετήρια στα γραφεία του ΕΟΠΥΥ, και άλλα 800 είναι στον Τειρεσία ευρισκόμενα σε αδυναμία πληρωμής προμηθευτών».

Σε ερώτηση δημοσιογράφου για το ότι το κέρδος των φαρμακοποιών είναι υψηλό, στο 23%, ο πρόεδρος του Π.Φ.Σ. απάντησε:

«Το κέρδος των φαρμακείων δεν είναι 23% όπως υποστηρίζετε. Πρόκειται για μικτό. Αφαιρουμένων των εισφορών, της υπέρμετρης φορολογίας, τις καθυστερήσεις πληρωμών κλπ. είναι μόλις 6-7%, που ισοδυναμεί με έναν μισθό μεσαίας κλίμακας. Υπάρχουν μελέτες που το αποδεικνύουν αυτό».

Κων/νος Φρουζής: «Το ποσό του προϋπολογισμού που αναλογεί για την υγεία, αυτό το μειωμένο έστω που αντιστοιχεί στα 2,44 δις για το 2013, πρέπει να μπει στην άκρη για να πληρώνονται οι προμηθευτές υγείας. Εφόσον το κράτος θεωρεί προτεραιότητα την Υγεία, πρέπει το ποσό να αποδίδεται στις ληξιπρόθεσμες οφειλές.

Ένα δεύτερο θέμα είναι τα Φάρμακα Υψηλού Κόστους. Το κράτος πρέπει να δώσει τη δυνατότητα να δίδονται αυτά τα φάρμακα από τα ιδιωτικά φαρμακεία. Με την τελευταία απόφαση του υπουργείου, αυτό ουσιαστικά απαγορεύει τη διάθεση αυτών των φαρμάκων μέσω των ιδιωτικών φαρμακείων, με αποτέλεσμα οι ασθενείς να μη τα βρίσκουν. Οι φαρμακοποιοί για να τα πουλάνε πρέπει να βάζουν λεφτά από την τσέπη τους, τους καλεί το κράτος να πωλούν με ζημία, κάτι που δε μπορεί να συμβεί φυσικά. Πρέπει να δοθούν κίνητρα για να τα δίνουν τα φαρμακεία».

Αγγελική Πρεφτίτση, καρκινοπαθής, πρόεδρος συλλόγου ασθενών με κυστική ίνωση μιλώντας για τον ΕΟΠΥΥ:

«Γίγαντας σε γυάλινα πόδια ο ΕΟΠΥΥ, είναι ένα έκτρωμα έτσι όπως δημιουργήθηκε».

Για το αν έχουν δίκιο οι φαρμακοποιοί που κινητοποιούνται:

«Ειδικά για τα Φάρμακα Υψηλού Κόστους, το κέρδος για τους φαρμακοποιούς είναι μόνο 30€ μικτά. Γιατί ο φαρμακοποιός να δώσει 3 ή 4.000€ από την τσέπη του τη στιγμή που αυτό μπορεί να το πληρωθεί σε ένα χρόνο; Δε θέλω να βγάλω από το μυαλό μου τα δίκαια αιτήματα των φαρμακοποιών, γιατί οι ιδιώτες φαρμακοποιοί είναι εκείνοι που όλο αυτό το διάστημα με δικά τους χρήματα, με δικές τους επιταγές προκατέβαλαν τα ποσά στις φαρμακευτικές εταιρείες/φαρμακαποθήκες για να έχουμε εμείς φάρμακα. Εγώ προσωπικά αυτή τη στιγμή οφείλω γύρω στις 70.000€ σε φαρμακοποιούς γιατί το ταμείο μου είχε 3 χρόνια να μου αποδώσει νοσήλεια. Αυτό δε μπορεί να το παραβλέψει κάποιος...»

Δείτε όλη τη συζήτηση:


Αμπατζόγλου, Φρουζής, Μπελώνης κα. για το φάρμακο από __5037