Δευτέρα 10 Δεκεμβρίου 2012

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Ολόκληρη η σημερινή ομιλία του Υπουργού Υγείας στην Βουλή

Παραθέτουμε παρακάτω ολόκληρη την ομιλία του Υπουργού Υγείας στην Ολομέλεια της Βουλής στο απόσπασμα που αφορά τις κινητοποιήσεις των φαρμακοποιών:



«Επειδή αντιμετωπίζουμε σοβαρό πρόβλημα με τις δαπάνες, τις οποίες είμαστε υποχρεωμένοι οι Έλληνες φορολογούμενοι να πληρώσουμε για τη στήριξη του Εθνικού Συστήματος Υγείας, απαιτούνται συνέργειες  από όλους τους εταίρους της υγειονομικής κοινότητος με την ευρεία έννοια. Και σήμερα ήρθα στην πολύ δυσάρεστη θέση να αναμένω από τους φαρμακοποιούς να αναστείλουν τις αδικαιολόγητες απεργιακές τους κινητοποιήσεις και να μου απαντά διά μιας αδιαλλάκτου επιστολής ο Πρόεδρος του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου, η οποία πέραν των άλλων ήταν και εξαιρετικά προσβλητική για μένα.
Να θυμίσω για την ενημέρωση των κυριών και των κυρίων συναδέλφων ότι μέχρι τώρα...


... έχουν εισπράξει 2,5 δισεκατομμύρια οι φαρμακοποιοί για φαρμακευτική δαπάνη που αν υπολογίσουμε ότι κερδίζουν πάνω από 20%, έχουν κερδίσει 500 εκατομμύρια οι φαρμακοποιοί, οι οποίοι δεν επιδεικνύουν καμία ανοχή, καμία ελαστικότητα απέναντι στην Κυβέρνηση για να μπορέσουμε αυτήν την ώρα της κρίσης να αντιμετωπίσουμε τα δεινά της χώρας και τις ανάγκες του Εθνικού Συστήματος Υγείας.
 Και όταν συνομιλώ μαζί τους οι συνδικαλιστές, οι οποίοι υποτίθεται ότι πρόσκεινται στη Νέα Δημοκρατία λένε «μα, δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα, έχουμε απέναντί μας τους συνδικαλιστές του ΣΥΡΙΖΑ». Και όταν ρωτάς τους συνδικαλιστές του ΣΥΡΙΖΑ, «μα τι να κάνουμε εμείς, απέναντί μας έχουμε τους δικούς σας, που είναι πιο σκληροί, πιο διεκδικητικοί». Δεν βγαίνει έτσι. Με αυτές τις άγονες αντιπαραθέσεις δεν οδηγείται ο τόπος πουθενά.
Επίσης, κύριε Πρόεδρε, θέλω να σας ενημερώσω ότι προσφάτως διεξήχθη διαγωνισμός για την προμήθεια των φίλτρων τεχνητού νεφρού και υπήρξαν εναρμονισμένες πρακτικές. Έδωσαν περίπου δεκαπέντε εταιρείες τις ίδιες τιμές, 30 και 35 ευρώ για δύο διαφορετικές κατηγορίες. Απευθύνθηκε η Πρόεδρος της Επιτροπής Προμηθειών στην Επιτροπή Ανταγωνισμού και απάντησε δεν λάβαμε, αλλά επιμείναμε. Υπήρξε παρέμβαση εταιρείας, η οποία κατέβασε τις τιμές στα 2/3 περίπου. Και αξίζει να σημειώσω ότι μία από τις εταιρείες που έδινε εδώ τις υψηλές τιμές και θα το καταθέσω στα Πρακτικά, έχω έγγραφο του Υπουργείου της Κυπριακής Δημοκρατίας που προσφέρει τα ίδια φίλτρα στο 1/3 της τιμής. Και αφού, λοιπόν, εμείς επιτύχαμε αυτήν την παρέμβαση, έστω την τιμή στα 2/3, τι διαδίδεται σήμερα; Ότι εκπροσωπεί συμφέροντα η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου. Εμείς, συμφέροντα, που επιτυγχάνουμε τις μειώσεις των τιμών;
Σας πληροφορώ, λοιπόν, ότι έχω τη μεγάλη τιμή στην οικογένειά μου, στο όνομά μας να μην ταιριάζει η λέξη «συμφέροντα». Και ο Υπουργός Υγείας και το όνομα «Λυκουρέντζος» δεν θα ταυτιστεί ποτέ με συμφέροντα. Προειδοποιώ, λοιπόν, αυτούς οι οποίοι είναι συνηθισμένοι να λειτουργούν με συμφέροντα και να θέλουν να επιβάλλουν τις επιδιώξεις στην πολιτική ηγεσία ότι ματαιοπονούν στην παρούσα περίοδο και θα αγωνιστούμε μαζί σας να μειώσουμε τις δαπάνες στο Εθνικό Σύστημα Υγείας και όχι να ακρωτηριάσουμε τις υπηρεσίες του. Για να μπορούμε να προσφέρουμε, κύριε συνάδελφε, όπως σωστά επιμείνατε με τη δευτερομιλία σας, τις υπηρεσίες μας στους συμπολίτες μας που έχουν ανάγκη και πάσχουν. Και τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα και τους μικρομεσαίους επιχειρηματίες που έκλεισαν τα μαγαζιά τους και όλους όσους έχουν αυτή τη στιγμή τη στοργή και τη φροντίδα του Εθνικού Συστήματος Υγείας.
Σας ευχαριστώ.»