Τρίτη 11 Δεκεμβρίου 2012

Συνιστολόγοι Farmakopoioi: Βρισκόμαστε εν μέσω ανθρωπιστικής κρίσης

Ο κύβος ερρίφθη. Οι μάσκες έπεσαν. Οι χθεσινές δηλώσεις του Υπουργού Υγείας αποκάλυψαν αυτό που γνωρίζαμε εδώ και καιρό αλλά αρνούμασταν να πιστέψουμε. Έχοντας εμπιστοσύνη (?) στις κατά καιρούς δηλώσεις αρμοδίων υπουργών για - ψεύτικα όπως αποδείχθηκαν - χρονοδιαγράμματα και δήθεν χρηματοδότηση ΕΟΠΥΥ, πέσαμε κι εμείς στην παγίδα τους άροντας κάθε φορά την αναστολή της πίστωσης και υποχωρώντας δεχόμενοι την κρισιμότητα των περιστάσεων. Όπως αποδεικνύεται όμως εκ του αποτελέσματος, δεν υπάρχουν άλλα κονδύλια για την υγεία.

Το γεγονός είναι ένα: Ο ΕΟΠΥΥ έχει χρεωκοπήσει. Χρήματα δεν υπάρχουν. Το ομολόγησε εμμέσως...


... στο χθεσινό παραλήρημά του ο Υπουργός Υγείας. Υπήρχαν χρήματα για να καλυφθούν οι ανάγκες των φαρμάκων μέχρι τον Αύγουστο, για την ακρίβεια ούτε καν για αυτόν, αφού ακόμα έχουμε ανεξόφλητο υπόλοιπο για αυτόν τον μήνα.

Οι Έλληνες ασφαλισμένοι οφείλουν να γνωρίζουν - και το γνωρίζουν πολύ καλά - ότι πήραν τα φάρμακά τους τους μήνες Σεπτέμβριο, Οκτώβριο και Νοέμβριο με χρήματα αποκλειστικά των φαρμακοποιών. Και όχι μόνο αυτά. Πήραν τα φάρμακά τους και πέρσι και πρόπερσι από ορισμένα ταμεία, τα οποία ακόμα μας οφείλουν χρήματα. Αυτή είναι η πραγματικότητα και ουδείς μπορεί να το αμσφισβητήσει. Δεν αντέχουν όμως άλλο οι φαρμακοποιοί, δεν υπάρχουν άλλα αποθέματα οικονομικής αιμορραγίας.

Η μόνη ίσως λύση θα ήταν να... τυπώσουμε εμείς οι φαρμακοποιοί χρήμα για να (ξανα)γεμίσουμε τις προθήκες μας με φάρμακα για να τα χορηγήσουμε στους ασφαλισμένους. Λύση δεν αποτελεί σίγουρα να μας σταυρώνουν ορισμένα ΜΜΕ καθημερινά δια τηλεοράσεως. Όταν κάποιος δεν έχει τη δυνατότητα να δανείσει άλλο, δε κατηγορείς αυτόν, αλλά εκείνον που ζητάει συνέχεια τα δανεικά. Από την άλλη πλευρά έχουμε τους προμηθευτές και τις φαρμακευτικές εταιρείες που ζητάνε τα χρήματα μετρητοίς. Η αγορά και οι οικονομικοί όροι είναι αμείλικτοι. Εκεί δεν υπάρχει ελαστικότητα, δεν υπάρχει ανοχή.

Φίλοι ασφαλισμένοι, Έλληνες πολίτες, ως φαρμακοποιοί, επιστήμονες του φαρμάκου, είμαστε και εμείς άνθρωποι με ευαισθησίες, μέρος αυτής της κοινωνίας που παρακμάζει. Ερχόμαστε σε καθημερινή επικοινωνία με τους δοκιμαζόμενους ασφαλισμένους. Κάνουμε έκκληση να ακουστεί στο ευρύ κοινό το σοβαρό αυτό υγειονομικό πρόβλημα. Μιλάμε για υγειονομική κρίση με πιθανές απώλειες ανθρώπινων ζωών!

Για το χάος που πρόκειται να επικρατήσει τις επόμενες εβδομάδες δε θα φέρουμε ουδεμία ευθύνη! Η ευθύνη είναι καθαρά πολιτική. Δεν θα δεχθούμε καμιά μνημονιακή πολιτική ενάντια στην υγεία των Ελλήνων πολιτών!


Συνιστολόγοι Farmakopoioi