Δευτέρα 14 Ιανουαρίου 2013

Λίστες Φαρμάκων και κοινωνικός αντίκτυπος

Χιλιάδες ασθενείς αναγκάζονται να διακόψουν τη φαρμακευτική αγωγή τους, διότι αδυνατούν να πληρώνουν κάθε μήνα από την τσέπη τους σκευάσματα για τα τριγλυκερίδια και τη χοληστερίνη, κολλύρια για τα μάτια, αλοιφές για δερματολογικά προβλήματα.

Το πρόβλημα δημιουργήθηκε το 2011, όταν θεσπίστηκαν οι λίστες φάρμακων, οπότε μόνο τα σκευάσματα που ανήκουν στη «θετική» αποζημιώνονται από τα Ταμεία και ο ασφαλισμένος πληρώνει ένα ποσοστό συμμετοχής έως και 25% (προς τα παρόν). Αντίθετα, τα σκευάσματα που περιλαμβάνονται στην «αρνητική» λίστα και στα Μη Συνταγογραφούμενα Φάρμακα (ΜΗΣΥΦΑ) ο ασφαλισμένος τα πληρώνει από την τσέπη του.




Παρότι τα περισσότερα φάρμακα της αρνητικής λίστας έχουν αντίστοιχα θεραπευτικά σκευάσματα στη θετική, υπάρχει και μια μεγάλη κατηγορία φαρμάκων που οι ασθενείς δεν μπορούν να τα αντικαταστήσουν με άλλα ισοδύναμης ποιότητας, διότι πολύ απλά δεν υπάρχουν στη θετική!

Για παράδειγμα, πολλοί ασθενείς που χρειάζεται να παίρνουν ωμέγα 3 πολυακόρεστα λιπαρά οξέα (π.χ. omacar - zodin) για τα τριγλυκερίδια και τη χοληστερίνη, σταματούν την αγωγή γιατί στοιχίζει 22,63 ευρώ το μπουκάλι και συνήθως χρειάζονται δύο μπουκάλια τον μήνα (45,26 ευρώ)!

«Ερχονται ασθενείς στα φαρμακεία και ρωτούν απεγνωσμένα εάν υπάρχει αντίστοιχο φάρμακο στη θετική λίστα, γιατί δεν έχουν πλέον χρήματα. Δυστυχώς, τους λέμε ότι δεν υπάρχουν ισοδύναμης ποιότητας» λέει στη «δημοκρατία» ο γενικός γραμματέας του Φαρμακευτικού Συλλόγους Αττικής Γιάννης Δαγρές.

Να σημειωθεί ότι το 2011, που θεσπίστηκαν οι λίστες, η εξοικονόμηση που προβλεπόταν από αυτές έφτανε τα 150.000.000 ευρώ ετησίως (50.000.000 από τα ΜΗΣΥΦΑ και 100.000.000 από την αρνητική λίστα), δηλαδή μόλις 3,5% εξοικονόμηση, η οποία όμως όλη μετατράπηκε σε αντίστοιχη χρηματική επιβάρυνση για τους ασφαλισμένους.

Ορισμένα από τα φάρμακα ευρείας κατανάλωσης της αρνητικής λίστας που δεν έχουν αντίστοιχο θεραπευτικό σκεύασμα στη θετική:

-ΩΜΕΓΑ 3 Πολυακόρεστα Λιπαρά Οξέα (π.χ. OMACOR - ZODIN 28 caps x 1.000mg). Ενδειξη: Αντιλιπιδαιμικό. Λιανική τιμή: 22,63 ευρώ. Εως και δύο τεμάχια τον μήνα σταθερή αγωγή.

-Υοσκίνη Βουτυλοβρωμιούχος (π.χ. BUSCOPAN απλό και «plus», δηλαδή με παρακεταμόλη, 40 tb. x 10mg. Ενδειξη: Λειτουργικές διαταραχές του εντέρου. Λιανική τιμή: 3,35 - 7,18 ευρώ.

-Οφθαλμικά και ωτικά σκευάσματα με κορτιζόνη και αντιβίωση (π.χ. TOBRADEX-DISPERSADRON-GARAMAT drops). Ενδειξη: Φλεγμονές - λοιμώξεις. Λιανική τιμή: 3,49 - 5,56 - 1,96 ευρώ.

-Ακετυλοκυστεΐνη (π.χ. TREBON-N sach.) Ενδειξη: Ρευστοποίηση βλεννωδών εκκρίσεων ανώτερης αναπνευστική οδού. Λιανική τιμή: 5,99 ευρώ.

 Ρίτα Μελά

πηγή: δημοκρατία