Τρίτη 22 Ιανουαρίου 2013

O ΦΣ Δωδεκανήσου για το δελτίο Τύπου ΕΟΠΥΥ σχετικά με πληρωμές ΟΠΑΔ 2011

Με μεγάλη μας έκπληξη διαβάσαμε το δελτίο τύπου του Δ.Σ του ΕΟΠΥΥ για τον τρόπο πληρωμής των οφειλομένων του 2011 και ότι κανένας σύλλογος πλην του Αττικής δεν αντέδρασε.Θα θέλαμε να διευκρινίσουμε ότι:

1)O Φ.Σ.Δωδεκανήσου δεν εξέδωσε νωρίτερα Δελτίο Τύπου για την πληρωμή των οφειλομένων του Ο.Π.Α.Δ. όχι γιατί επικροτεί την τακτική του Ε.Ο.Π.Υ.Υ αλλά επειδή ένας ολόκληρος σύλλογος προσπαθούσε να διασταυρώσει και να κατατοπίσει τους συναδέλφους που είχαν μείνει απλήρωτοι είτε γιατί είχαν κλείσει είτε αλλάξει τους λογαριασμούς τους.

2)Τα χρήματα των οφειλομένων του Ο.Π.Α.Δ., έπρεπε να είχαν καταβληθεί στις 31.03.12 σε όλους τους φαρμακοποιούς και όχι στις 17.01.13. σε κάποιους. Το κούρεμα 3,5%, αφορούσε στην υπόσχεση του Υπουργείου Οικονομικών πως θα λαμβάναμε τα οφειλόμενα έως τις 31.03.12. Από την ώρα που δεν τηρήθηκαν αυτές οι υποσχέσεις, το κούρεμα είναι εντελώς παράνομο 14 μήνες μετά.

3) Η πληρωμή του 20% για τον Φ.Σ.Δ έγινε στον Διανεμητικό Λογαριασμό. (ορθά διότι στην Υπουργική απόφαση, που μετέτρεπε τον Ο.Π.Α.Δ. από Φορέα σε Ασφαλιστικό Ταμείο, προβλεπόταν η πληρωμή του Ο.Π.Α.Δ. σε Διανεμητικό).Άρα αν τώρα πράξατε σωστά,τότε παρανομήσατε?

4)Από την ώρα που επιλέχθηκαν οι ατομικοί λογαριασμοί των φαρμακοποιών, για παλαιά οφειλόμενα, είναι νομικά αμφίβολη η εγκυρότητα της παρακράτησης κατασχετηρίων, από τρέχουσες οφειλές προς τρίτους.Εξάλου ο Ε.Ο.Π.Υ.Υ. ως Ασφαλιστικός Οργανισμός Υγείας, οφείλει να σεβαστεί πρώτα τη σύμβασή του με τους φαρμακοποιούς και μετά τις Τράπεζες.

5)Όσον αφορά την πληρωμή των οφειλομένων συνταγών Οκτωβρίου σας θυμίζουμε ότι έπρεπε να έχει ολοκληρωθεί βάσει της σύμβασης που έχουμε υπογράψει στις 15 Δεκεμβρίου και σύμφωνα με τον πρόσφατα ψηφισθέντα νόμο στις 10 Ιανουαρίου.

6)Τέλος η επίκληση, εκ μέρους του Ε.Ο.Π.Υ.Υ., του γεγονότος πως άλλοι πάροχοι Υγείας, αποζημιώνονται πιο καθυστερημένα από τους φαρμακοποιούς, εκτός από το να εντείνει τον κοινωνικό αυτοματισμό, δεν παραγράφει την απόλυτη υποχρέωση της έννομης Πολιτείας να αποζημιώνει τους πάντες στην ώρα τους, σεβόμενη την υπογραφή της.

Σας παρακαλούμε λοιπόν όπως ανασκευάσετε τις δηλώσεις σας αναφορικά με τον πρόεδρο του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΛΟΥΡΑΝΤΟΥ ο οποίος εξέφραζε το σύνολο των Ελλήνων Φαρμακοποιών.

 

Για το Δ.Σ του Φ.Σ.Δωδεκανήσου

 

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ Ο ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΝΙΚΟΣ ΦΟΥΤΟΥΛΗΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΠΑΠΑΛΑΖΑΡΟΥ