Σε ποσοστό 17,7% μειώθηκε η τελική φαρμακευτική δαπάνη σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε σήμερα ο Αναπληρωτής Υπουργός Υγείας Μάριος Σαλμάς. Συγκεκριμένα η τελική δαπάνη Ιανουαρίου 2013 διαμορφώθηκε στα 226.1 εκ. ευρώ σε σύγκριση με τον Οκτώβριο του 2012 που ήταν 274.7 εκ. ευρώ.
«Τα στοιχεία της φαρμακευτικής δαπάνης Ιανουαρίου του έτους είναι ενθαρρυντικά. Φαίνεται ότι επιτυγχάνουμε τον στόχο του 2013 μαζί και με την απόδοση των μέτρων του νέου Δελτίου Τιμών αλλά και της θετικής λίστας με ασφαλιστική τιμή εκτιμούμε ότι θα πιάσουμε τον στόχο», δήλωσε ο κ. Σαλμάς.
Το νέο καθεστώς των κλινικών μελετών
Στη συνέχεια ο Αναπληρωτής Υπουργός Υγείας Μάριος Σαλμάς, σε συνεργασία με τον τέως Πρύτανη του Πανεπιστημίου Αθηνών και Πρόεδρο της Εθνικής Επιτροπής Δεοντολογίας Κωνσταντίνο Δημόπουλο, παρουσίασαν το νέο καθεστώς που διέπει τις κλινικές μελέτες σύμφωνα με την σημερινή Υπουργική απόφαση.
«Η ανάπτυξη που είναι το ζητούμενο αυτή τη στιγμή, ενισχύεται με την απόφαση για τον εκσυγχρονισμό του θεσμικού πλαισίου για τις κλινικές έρευνες. Προσδοκούμε τα δύο επόμενα χρόνια να επενδυθούν 300 εκ. από φαρμακευτικές επιχειρήσεις», τόνισε αναφερόμενος στην Υπουργική απόφαση ο κ. Σαλμάς.
«Η εθνική επιτροπή δεοντολογίας θεώρησε σκόπιμο, απαραίτητο και αναγκαίο να αποκωδικοποιήσει και να απλουστεύσει διαδικασίες προκειμένου οι κλινικές μελέτες στην χώρα μας να είναι γρήγορες και αξιόπιστες. Σε στενή και αρμονική συνεργασία με τον αρμόδιο φορέα τον Αναπληρωτή Υπουργό Υγείας τον κ. Σαλμά προτείναμε αυτές τις τροποποιήσεις οι οποίες αποτελούν από σήμερα Υπουργική απόφαση», επεσήμανε από την πλευρά του κ. Δημόπουλος.
Συμφωνα με το υπουργείο Υγείας, τα οφέλη από το νέο καθεστώς που θα διέπει τις κλινικές μελέτες είναι πολλαπλά τόσο για νοσηλευτικά ιδρύματα, όσο και για τους ερευνητές.
Τι ωφελούνται τα Νοσηλευτικά Ιδρύματα:
- Παρέχουν στους νοσηλευόμενους τους ασθενείς φαρμακευτικά σκευάσματα πρώτης γραμμής και βελτιώνουν την ποιότητα των παρεχομένων νοσηλευτικών υπηρεσιών.
- Δεν επιβαρύνονται τα ίδια αλλά και τα ασφαλιστικά ταμεία από το κόστος των φαρμάκων και από τις ειδικές παρακλινικές και απεικονιστικές εξετάσεις, το οποίο αντιμετωπίζουν οι χορηγοί.
- Καταβάλλεται το ποσό των 500 ευρώ το Νοσοκομείο για την αξιολόγηση του φακέλου κατάθεσης. Εισπράττει επίσης το 10% επί του συνολικού κόστους της μελέτης και επιπλέον 5% ως bonus για τα ιδρύματα εκείνα τα οποία επιδεικνύουν αποτελεσματικά και ταχύτητα στην προώθηση των κλινικών μελετών.
- Προβάλλονται στον ελληνικό και διεθνή χώρο τα νοσοκομειακά ιδρύματα με την παραγωγή υψηλού ερευνητικού και νοσηλευτικού έργου.
Σε τι ωφελούνται οι ερευνητές :
- Εκσυγχρονισμός του τεχνολογικού εξοπλισμού.
- Νέες θέσεις εργασίας. Πρόσληψη ερευνητικού , τεχνικού και νοσηλευτικού προσωπικού καθώς και γραμματειακής υποστήριξης.
- Δημοσιεύσεις ερευνητικού περιεχομένου σε περιοδικά της Ελλάδος και του εξωτερικού. Προβολή του επιστημονικού και ερευνητικού προσωπικού της χώρας.
Τέλος, σύμφωνα με το Υπουργείο από την συγκεκριμένη απόφαση ωφελείται η ίδια η χώρα, καθώς μεταξύ άλλων δημιουργείται κλίμα εμπιστοσύνης και αξιοπιστίας, βελτιώνονται οι νοσηλευτικές υπηρεσίες στη χώρα, και ευνοείται η εισροή συναλλάγματος.
www.enikos.gr