Πέμπτη 28 Φεβρουαρίου 2013

Αποπληρώθηκαν ληξιπρόθεσμα 2,3 δισ ευρώ στο τέλος Φεβρουαρίου


«Από την έναρξη της διαδικασίας, τέλος Δεκεμβρίου του 2012, μέχρι σήμερα, τέλος Φεβρουαρίου του 2013, έχει ολοκληρωθεί από το Υπουργείο Οικονομικών η χρηματοδότηση αιτημάτων ύψους περίπου 2,3 δισ. ευρώ. Το Φεβρουάριο το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους αποδέσμευσε προς τα Υπουργεία το ποσό του 1,3 δισ. ευρώ» δήλωσε το πρωί της Πέμπτης 28 Φεβρουαρίου ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας.
Ο κ. Σταικούρας είπε επίσης ότι έως το τέλος Μαρτίου θα έχει ολοκληρωθεί η αποδέσμευση ποσού 3,7 δισ. ευρώ με το οποίο θα καλυφθεί ο μνημονιακός στόχος για την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων χρεών του δημοσίου.

«Η εν λόγω διαδικασία αποτελεί προτεραιότητα για την Κυβέρνηση δεδομένης της συμβολής της στην τόνωση της ρευστότητας των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών αλλά και ευρύτερα στην οικονομία» σημείωσε ο κ. Σταϊκούρας.
Μεταξύ των φορέων που επιχορηγήθηκαν είναι ο Εθνικός Οργανισμός Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ), το Μετοχικό Ταμείο Στρατού (ΜΤΣ), το Νοσηλευτικό Ίδρυμα ΜΤΣ–ΝΙΜΤΣ, το Ταμείο Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων (ΤΠΔΥ), το Ταμείο Ασφάλισης Υπαλλήλων Τραπεζών και Εταιρειών Κοινής Ωφέλειας (ΤΑΥΤΕΚΩ), τα πανεπιστημιακά και στρατιωτικά νοσοκομεία και τα νοσοκομεία του ΕΣΥ.
Σημειώνεται ότι μέσω αυτών, μεταξύ άλλων, χορηγήθηκαν 4.457 εφάπαξ από το ΤΠΔΥ και 1.100 εφάπαξ από το ΤΑΥΤΕΚΩ.
Επίσης, τα αιτήματα που βρίσκονται μέχρι σήμερα σε διαδικασία αξιολόγησης ανέρχονται στο ύψος των 1,4 δισ. ευρώ.
Διαμορφώνοντας έτσι το σύνολο των αιτημάτων χρηματοδότησης στα 3,7 δισ. ευρώ.
«Δηλαδή, θα έχουμε επιτύχει πλήρως το στόχο του Προγράμματος Οικονομικής Πολιτικής», υπογράμμισε ο κ. Χ. Σταϊκούρας.